Pengusaha ternakan diwajibkan guna teknologi EM

MELAKA 11 Sept. – Kerajaan negeri akan mewajibkan kesemua pengusaha ladang ternakan ayam, itik dan puyuh menggunakan teknologi mikro-organisme berkesan (EM) dalam tempoh setahun dari sekarang.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Desa dan Pertanian negeri, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan berkata, penggunaan teknologi EM itu bagi mengatasi masalah pencemaran hasil kegiatan ternakan tersebut.

Menurut beliau, kira-kira 175 pengusaha berkenaan sama ada berskala besar atau kecil akan menggunakan teknologi tersebut secara berperingkat-peringkat mulai bulan depan.

”Teknologi ini telah pun digunakan sekarang tetapi tidak menyeluruh dan bermula setahun dari sekarang, kita akan mewajibkan penggunaannya dalam industri penternakan.

”Penggunaan teknologi mesra alam ini akan dijadikan salah satu syarat wajib untuk memperbaharui lesen bagi memastikan semua penternak menggunakannya,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

NajisTambah beliau, jika ia berjalan lancar, Melaka akan menjadi negeri kedua yang mewajibkan penggunaan teknologi EM dalam usaha mengatasi pencemaran bau busuk serta pembiakan lalat disebabkan najis ternakan.

Sebelum ini, penggunaan teknologi EM telah diwajibkan oleh kerajaan Johor sejak tahun 2005.

Mohamad Hidhir berkata, keberkesanan teknologi EM telah terbukti dapat mengatasi pencemaran bau ternakan di Johor dan pada masa yang sama berjaya meningkatkan produktiviti ternakan.

”Respons yang diterima daripada penternak yang telah menggunakan teknologi ini, ladang ternakan mereka tidak lagi berbau busuk atau dicemari lalat.

”Hasil ternakan mereka juga semakin sihat dan selamat dikendalikan kerana tidak mengandungi bahan kimia,” jelas beliau.

Tambah beliau, penggunaannya cukup mudah iaitu mencampurkannya dengan makanan ternakan atau untuk mencuci kawasan kandang dengan skala satu liter cecair EM bagi setiap 100 liter air.

Katanya, penggunaan teknologi itu juga menjimatkan kos kerana harga bagi setiap botol cecair EM sebanyak lima liter dijual pada harga RM25 sahaja.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s