Goji buah kuno yang berharga

JIKA berbicara mengenai buah goji, ia mungkin asing kepada sesetengah golongan masyarakat di negara ini.

Namun, buah tersebut sebenarnya telah digunakan secara meluas oleh penduduk dunia terutama dari daerah Ningxia, China sejak beribu-ribu tahun dahulu untuk tujuan kesihatan.

Di Ningxia, lebih 90 peratus populasi penduduknya beragama Islam dan mereka telah mengamalkan goji sebagai makanan harian untuk kekal sihat dan menjalankan kehidupan yang aktif.

Goji atau nama saintifiknya Lycium barbarum merupakan sejenis tumbuhan herba yang berasal dari Banjaran Tibet dan Banjaran Himalaya.

Secara tradisionalnya, buah goji dipercayai mengandungi banyak khasiat untuk tubuh badan manusia serta mampu membantu merawat pelbagai jenis penyakit.

Ini kerana ia dikatakan mempunyai bahan antioksida yang tinggi berbanding buah-buahan atau sayur-sayuran lain seperti strawberi, oren, rasberi dan lobak.

Di Malaysia, sebuah syarikat tempatan, Health Builders telah menerajui industri penghasilan serta pemasaran produk-produk kesihatan berasaskan buah goji.

Menurut salah orang pengusaha, Zaini Basir, produk kesihatan keluaran syarikatnya itu telah mula dipasarkan sejak dua tahun lalu.

‘‘Sebenarnya, idea penghasilan produk goji ini telah diambil daripada penggunaan jus goji oleh penduduk di Amerika Syarikat

‘‘Kita mendapati jus tersebut memberi banyak khasiat kepada penggunanya. Jadi untuk mendapatkan ramuan yang terbaik, kita telah menghantar saintis ke China untuk menjalankan kajian dan mencari formula mengenai produk tersebut,’’ katanya.

Zaini berkata, selain antioksida, buah goji juga kaya dengan 18 jenis asid amino, 21 jenis bahan mineral seperti zink, germanium dan protein serta vitamin B1, B2, B6 malah vitamin E dalam sebiji buah goji adalah bersamaan dengan 500 biji buah oren.

Kesemua khasiat tersebut dipercayai mampu meningkatkan tahap kesihatan pengamalnya.

Antara produk minuman kesihatan yang dihasilkan adalah seperti Goji Soya, Goji ekstra, Teh Goji, Kopi Goji dan Goji Guarana.

Khasiat yang ditawarkan oleh produk-produk tersebut sangat sesuai untuk semua peringkat umur dari kanak-kanak sehingga dewasa.

Goji Soya sangat sesuai untuk meningkatkan daya ingatan kanak-kanak, sementara Goji Guarana baik untuk meningkatkan tenaga dan stamina.

‘‘Buah guarana sangat terkenal dan digunakan secara meluas di Brazil sebagai makanan pemberi tenaga.

‘‘Jadi kita ambil kelebihan pada buah guarana ini untuk dicampurkan bersama buah goji bagi menambahkan lagi khasiatnya,’’ katanya.

Dari segi penggunaannya pula, pengguna dinasihatkan supaya mengambil minuman berkenaan ketika waktu rehat seperti sebelum tidur.

Ini kerana jika pengguna mengambilnya ketika waktu aktif, bahan pada buah goji tersebut sukar untuk bertindak balas.

Pengguna yang berminat untuk membeli atau menjadi pengedar produk tersebut boleh layari laman web www.goji.com atau hubungi talian 016-2371340.

2 thoughts on “Goji buah kuno yang berharga

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s