Ubat perit jadi petani

JOHOR BAHRU: Pemenang Anugerah Usahawan Siswazah Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri Johor, sempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan tahun ini, Saipul Bahri Shuib, 46, gembira kerana pembabitannya dalam sektor pertanian dan ternakan mendapat pengiktirafan kerajaan negeri.

Katanya, pengiktirafan itu sekurang-kurangnya dapat mengubat perit jerihnya yang berkecimpung dalam bidang itu selama lima tahun di ladang ternakannya seluas 120 hektar di Pagoh, Muar.

“Selain memberi pulangan baik, saya tidak sangka kejayaan saya dalam bidang pertanian dan ternakan turut mendapat pengiktirafan daripada kerajaan,” katanya kepada Bernama selepas menerima anugerah berkenaan di sebuah hotel di sini, semalam.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, menyampaikan anugerah itu sempena upacara perasmian mesyuarat agung Pertubuhan Peladang Negeri Johor dan pelancaran Dana Peladang Negeri.

Selain menternak beratus ekor lembu, kambing, ikan air tawar dan menanam buah-buahan, Pengarah Urusan Syarikat Duta Kiara Sdn Bhd itu turut membabitkan diri dalam bidang pengilangan makanan ternakan bernilai jutaan ringgit di ladang berkenaan.

Syarikatnya juga adalah syarikat tunggal diberi kebenaran oleh kerajaan Indonesia untuk membawa masuk baka lembu jenis Barley yang mendapat permintaan tinggi di negara ini.

Di peringkat awal pembabitannya dalam bidang itu, Saipul tidak yakin dengan kebolehan dirinya mengurus ladang ternakan secara komersial.

“Namun hasilnya, memang benar bahawa bidang ternakan dan pertanian boleh memberi pulangan lumayan kepada mereka yang mahu membabitkan diri secara komersial dan sepenuh masa,” katanya sambil menyatakan, syarikatnya turut membawa masuk benih lembu dari Afrika Selatan dan Australia untuk pasaran tempatan.

Beliau berazam menjadikan anugerah yang dimenangi sebagai perangsang untuk meluaskan pembabitannya dalam bidang itu pada masa depan.

Saipul meminta rakan yang berkelulusan tinggi supaya tidak lagi memandang rendah bidang pertanian dan ternakan kerana perusahaan pengeluaran makanan sememangnya menjanjikan pulangan lebih baik jika mereka sanggup berusaha bersungguh-sungguh. — Bernama

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s