Tebu sebagai sumber bahan api

Tebu bukan sekadar sumber gula tetapi juga untuk bahan api kenderaan.


BERDASARKAN Wikipedia, terdapat 37 spesies tebu dengan genus Saccharum yang terdapat di seluruh dunia bergantung kepada huraian taksonominya.

Apa yang pasti tanaman yang berketinggian antara dua dan enam meter ini merupakan sumber gula terpenting, ditanam di 200 buah negara dengan Brazil merupakan negara pengeluar terbesar.

Apa yang menarik bagi negara tropika itu yang tidak mempunyai sumber minyak ialah kegigihannya menghasilkan bahan api dengan menggunakan tebu.

Tebu diproses untuk mengeluarkan etanol untuk bahan api, sejenis biofuel yang mula mendapat perhatian dunia selain berasaskan soya dan sebagainya.

Malah Brazil, bersaing dengan Amerika Syarikat untuk menghasilkan etanol terbesar dunia yang mana 90 peratus daripada produk alkohol tersebut tersebut untuk kegunaan biofuel.

Ketika dunia berhadapan dengan krisis tenaga, Brazil terus mendapat manfaat daripada penghasilan etanolnya sejak tiga dekad lepas sebagai biofuel meskipun timbul dilema yang mana lebih utama antara penggunaan tenaga bahan api dan makanan. Di Brazil, kenderaan ringan di negara tersebut tidak lagi menggunakan bahan api fosil (minyak biasa) sejak 1977, sebaliknya kerajaan mewajibkan penggunaan campuran etanol dan gasolin untuk bahan api.

Industri pembuatan kereta negara terbabit telah membangunkan kenderaan yang memanfaatkan penggunaan gasolin dan etanol pada 2003 bagi memanfaatkan industri bahan api semula jadi itu.

Negara berkenaan mempunyai strategi yang baik dalam menjana industri etanol untuk kenderaan apabila kerajaan memberi jaminan akan membeli produk yang dihasilkan, selain pinjaman yang mengenakan kadar faedah rendah.

Inisiatif Brazil itu mendorong syarikat kenderaan mengeluarkan kereta yang menggunakan etanol sebagai bahan api.

Di Malaysia, sudah ada usaha dilakukan untuk memperkenalkan tebu sebagai bahan api biofuel. Sebagai contoh, terdapat laporan sebelum ini menyatakan sebuah syarikat tempatan, PHL Trade (M) Sdn. Bhd., yang beribu pejabat di Kuala Perlis, menghasilkan kira-kira 7,000 liter biofuel daripada satu hektar ladang tebunya di Perlis.

Malah dikatakan, bahan api tersebut lebih selamat dan terbukti menjimatkan.

Persoalannya, adakah tebu menjadi satu daripada bahan mentah yang terkandung dalam Dasar Biofuel Negara yang telah diperkenalkan, kerana didapati hanya minyak sawit diberi keutamaan.

Banyak perkara perlu diambil kira dalam penggunaan bahan pertanian terutama makanan untuk ditukar kepada biodiesel.

Apatah lagi di Malaysia, tebu adalah sumber utama dalam penghasilan gula.

Tebu diproses untuk menghasilkan tenaga berdasarkan sukrosa yang terkandung di dalamnya menyimpan tenaga. Daripada jus tersebut, gula diperoleh dengan proses evaporasi membentuk kristal gula.

Teknologi pemerosesan itu dikatakan diperkenalkan berkurun lamanya dan orang Arab memperkenalkan lepada negara-negara Mediterranean, Afrika Utara dan Sepanyol.

Teknologi penanaman dan pemprosesan tebu itu kemudiannya dipindahkan ke China oleh India.

Berdasarkan sejarah, tebu dikatakan berasal dari negara Asia dan Asia Tenggara.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s