Durian ECER hangat di Singapura

KUALA LUMPUR 4 Sept. – Durian dari Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) mendapat sambutan hangat di Singapura, terutama pada musim puncaknya antara Jun dan September.

Sekretariat ECER dalam kenyataannya menyebut kira-kira 90 peratus durian yang dijual di Singapura di import dari Malaysia. Dari ECER, durian kebanyakannya dari Pahang dan sebahagian lagi dari Kelantan.

Kuala Lipis, Raub (Benta), Jerantut, Beserah dan Bentong merupakan daerah yang terkenal kerana duriannya yang manis.

Di Kelantan, dusun durian kebanyakannya terletak di Jeli, Kuala Krai, Gua Musang dan Bachok.

Menurut Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Pahang merekodkan pengeluaran durian sebanyak 14,065 tan metrik tahun lepas manakala Kelantan sebanyak 3,612 tan metrik. Singapura mengimport 17,360 tan durian segar dari Malaysia.

Istimewa Durian baka baik yang menghasilkan pulangan tinggi dan mempunyai ciri-ciri istimewa daripada koleksi penanam, dipilih oleh Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia dan didaftarkan sebagai gred D, katanya.

Sejak 1934, lebih daripada 190 jenis durian telah didaftarkan. Ia termasuk D24, D2, D18, D101 dan D13. Durian lain yang mendapat permintaan tinggi ialah Mao Shan Wang, XO, Red Prawn, Tanjung Sepat dan Kunyit.

Pahang terkenal kerana durian D145 yang berasal dari Beserah Kuantan, manakala Kelantan terkenal kerana D169 atau Tok Litok.

Jabatan Pertanian berkata, hasil durian sangat baik tahun ini berikutan cuaca yang baik semasa musim berbunga pada Mac dan April.

Berdasarkan kadar pengeluaran setakat ini, mereka yakin hasil akan lebih baik daripada tahun lepas.

– Bernama

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s