1.3 juta usahawan peroleh manfaat

Agrobank salur RM17.917 bilion pinjaman pertanian sejak penubuhan pada 1969

AGROBANK, dulunya dikenali sebagai Bank Pertanian Malaysia (BPM) terus memainkan peranannya dalam perbankan pertanian apabila berjaya menyalurkan pinjaman berjumlah RM17.917 bilion kepada 1.3 juta usahawan tani sejak penubuhannya pada 1969.

Bermula dari modal berbayar RM42.5 juta, Agrobank terus menerima suntikan modal berjumlah RM1 bilion daripada kerajaan bagi memastikan usaha memartabatkan sektor pertanian sejak 39 tahun lalu terus terpelihara.

Sejak pengkorporatan bank itu April lalu, Agrobank mengekalkan peranannya sebagai penyalur pembiayaan kepada golongan sasar menerusi rangkaian produk dan perkhidmatan yang memenuhi kehendak pelanggannya.

Presiden Agrobank, Martini Osman, berkata jumlah pinjaman yang disalurkan sejak awal penubuhan bank itu tidak termasuk pinjaman dan dana yang diperuntukkan kepada penanam padi.

Katanya, pinjaman yang dikeluarkan kepada golongan peminjam itu mengikut pusingan bergantung kepada musim penanaman padi.

“Walaupun Agrobank sebagai bank korporat sekarang, usaha memperkasakan sektor pertanian kekal bagi membantu dan meningkatkan bilangan usahawan tani di negara ini,” katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Mengimbas sejarah penubuhannya, Agrobank atau BPM dulu adalah badan berkanun yang ditubuhkan pada 1969 di bawah Akta Parlimen 1969.

Ia ditubuhkan ekoran resolusi Kongres Ekonomi Bumiputera Kedua yang mengesyorkan supaya kerajaan menubuhkan sebuah institusi kewangan yang khusus memberi kemudahan pinjaman untuk sektor pertanian.

Dalam pada itu, Martini berkata, Agrobank turut bertanggungjawab menguruskan dana kerajaan untuk disalurkan kepada peminjam berkelayakan dalam pelbagai bidang sektor pertanian.

Bermula dari 2006 hingga 210 Agrobank diamanahkan untuk menyalurkan dana berjumlah RM2.45 bilion kepada pelbagai golongan peminjam dalam sektor pertanian.

Pada 2008, beliau berkata, berkata Agrobank diperuntukkan oleh kerajaan pinjaman berjumlah RM365 juta dan sehingga Julai lalu, sebanyak RM256 juta sudah diagihkan kepada golongan sasar.

“Dana kerajaan ini bertujuan membantu golongan sasaran bagi membangunkan mereka menjadi usahawan dan peserta industri pertanian yang berjaya,” katanya sambil menambah dana berkenaan adalah skim pinjaman mudah dengan kadar faedah yang rendah iaitu 3.75 peratus setahun.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan dana yang ditawarkan kerajaan sangat menarik dan membuka peluang kepada mana-mana pemohon yang gagal mendapatkan pinjaman itu untuk mendapatkan pinjaman komersial Agrobank.

Beliau berkata, banyak syarikat pertanian kecil yang mendapatkan bantuan pinjaman daripada Agrobank berjaya dan semakin membangun apabila ia mula menjadi syarikat senaraian awam.

Sehubungan itu, katanya, Agrobank akan terus memperkukuhkan peranannya dalam menyalurkan pakej perbankan menyeluruh kepada semua golongan termasuk petani dan nelayan.

Martini berkata, selepas pengkorporatannya April lalu, Agrobank dalam usaha memperluaskan perkhidmatan dan produk ditawarkannya bagi memastikan pelanggannya memperoleh perkhidmatan di bawah satu bumbung.

Katanya, pihaknya juga sedang dalam proses melancarkan kemudahan akaun semasa bagi memberi keselesaan kepada pelanggan yang menjalankan perniagaan berskala besar.

“Dengan adanya kemudahan akaun semasa, pelanggan boleh mengeluarkan cek daripada membawa wang tunai yang banyak. Dengan kemudahan ini, pelanggan boleh mendapat pengalaman yang menyeluruh daripada Agrobank,” katanya.

One thought on “1.3 juta usahawan peroleh manfaat

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s