Cempedak Perlis ke China


Sabry Ahmad (tengah) meneliti buah cempedak sambil diperhatikan oleh Pengarah FAMA Negeri Perlis, Muslim Manja (kiri) di Pusat Pengumpulan Cempedak di Beseri, Padang Besar, semalam.


PADANG BESAR 2 Sept. – Masalah lambakan buah cempedak di negeri ini sejak beberapa tahun lalu selesai apabila buah tempatan itu kini mampu diproses oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bagi di eksport ke luar negara.Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Perlis, Sabri Ahmad berkata, masalah lambakan yang berlaku itu berjaya diatasi apabila buah cempedak kini mendapat sambutan menggalakkan dari beberapa buah negara terutamanya China.

Katanya, FAMA kini mampu membeli seberapa banyak buah cempedak dengan harga RM1 sekilogram (kg) daripada penduduk kampung di seluruh negeri ini.

”Buah cempedak itu dieksport ke China oleh FAMA dalam bentuk sejuk beku kerana masyarakat di sana menyukai aromanya yang wangi serta rasa uniknya.

”Sehingga kini FAMA negeri telah menghantar kira-kira tiga tan buah cempedak yang siap diproses ke ibu pejabatnya di Kuala Lumpur bagi dieksport ke China,” katanya kepada pemberita selepas melawat Pusat Pemprosesan Isi Cempedak di Pejabat FAMA Beseri dekat sini hari ini.

Hadir sama Pengarah FAMA negeri, Muslim Manja.

Pada tahun lalu petani terutamanya penanam cempedak di negeri ini merungut apabila lebih 400 tan buah cempedak rosak kerana tidak dapat dipasarkan.

Sabri berkata, apabila cempedak di eksport ke China, pekebun akan mendapat jaminan buah itu dapat dibeli tanpa sebarang had.

”Malang sekali pada tahun ini buah cempedak di Perlis kurang menjadi iaitu dalam 100 metrik tan kerana mungkin berpunca daripada masalah cuaca sehingga FAMA terpaksa membelinya daripada pekebun-pekebun di Kedah.

”Cempedak dalam bentuk sejuk beku merupakan percubaan pertama dan disebabkan sambutan yang baik kita mungkin akan cuba memproses buah lain seperti buah mangga dan nangka,” ujarnya.

Dalam pada itu katanya, Universiti Sains Malaysia (USM) juga sedang menjalankan kajian bagi menghasilkan tepung daripada biji buah cempedak.

”Melalui program pembangunan seperti ini, saya percaya petani dan pekebun akan terus mendapat faedah,”ujarnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s