Syor pokok buah jadi landskap

SEPANGGAR: Pihak berkuasa tempatan (PBT) di Sabah disaran menggantikan tanaman landskap di tepi jalan raya, pekan dan bandar dengan pokok buah-buahan tempatan.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Yahya Hussin, berkata pokok mangga, manggis dan rambutan lebih sesuai ditanam sebagai tumbuhan landskap berbanding pokok tidak berbuah.

Ini kerana, katanya, pokok buah-buahan harus dipromosi sebagai tanaman landskap kerana selain memberikan kehijauan dan keindahan, buahnya boleh dijadikan sumber pendapatan PBT.

“PBT membelanjakan wang yang banyak untuk mengindahkan landskap dengan pelbagai tanaman yang menarik tetapi tidak memberikan apa-apa pulangan kerana pokok yang ditanam bukan dari jenis yang boleh dimakan.

“Kalau ditanam dengan pokok manggis, rambutan atau mangga, landskapnya tetap menarik dan yang baiknya, buahnya boleh dimakan.

“Kalau buahnya banyak, PBT boleh menjualnya sebagai sumber pendapatan sampingan. Langkah ini sejajar pelaksanaan Program Bumi Hijau di seluruh negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan Program Bumi Hijau Sub Sektor Perikanan peringkat negeri, di sini semalam.

Hadir sama, Pengarah Jabatan Perikanan negeri, Rayner Stuel Galid dan Ketua Program Bumi Hijau Jabatan Perikanan Malaysia, Ahmad Hazizi.

Program itu membabitkan projek penternakan ikan keli dan tilapia dalam tangki poly ethylene (PE) yang diberikan kepada penduduk kawasan perumahan di bandar dan pinggir bandar.

Yahya yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan negeri, berkata banyak negara lain menanam pokok buah-buahan sebagai tanaman landskap di kawasan bandar untuk menambah keindahan dan mengutip hasilnya.

Di Brazil, pokok mangga ditanam sebagai penghias jalan raya dan rakyatnya bebas mengambil buahnya, katanya.

“Di Korea, PBT menanam pokok `gingko’ di sepanjang jalan dan kawasan bandar. Buah yang dikutip bukan saja dijual kepada penduduk tempatan, malah dieksport sebagai sumber pendapatan,” katanya.

Katanya, penduduk di kawasan perumahan juga wajar menggantikan tanaman hiasan yang tidak memberikan hasil sampingan dengan tanaman yang bermanfaat seperti serai, kunyit, halia dan lengkuas.

Tanaman itu boleh memberikan keindahan dan digunakan sebagai bahan masakan.

“Saya hairan kenapa ramai orang sanggup membeli daun pisang di pasar sedangkan pisang mudah ditanam di belakang rumah. Lebih baik kita menanamnya sendiri supaya lebih jimat,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s