Pertanian terus kukuh

Nilai tambah bagi sektor kecil merangkumi padi, nanas, tembakau, kelapa, sayur-sayuran, buah-buahan dan sebagainya akan dipertingkatkan.


SEKTOR pertanian dijangka mencatatkan pertumbuhan kukuh sebanyak 3.6 peratus pada tahun ini dipacu oleh sektor kecil kelapa sawit, pertanian dan penternakan.

Pelaksanaan pelbagai program pertanian diterajui oleh sektor swasta seperti Taman Kekal Pengeluaran Pertanian, Agro-Entrepreneur, Ladang Kontrak, Pusat Fidlot Kebangsaan dan Zon Industri Akuakultur dijangka meningkatkan peranan sektor pertanian dalam menjana sektor pertanian kepada KDNK dijangka kekal stabil 7.5 peratus pada 2008.

Nilai ditambah sektor pertanian berkembang mapan sebanyak 6.1 peratus dalam tempoh separuh pertama 2008, sebahagian besar didorong oleh hasil minyak sawit lebih tinggi.

Industri perikanan pulih dengan mencatatkan pertumbuhan 1.4 peratus disebabkan oleh pertambahan pengeluaran akuakultur yang merekodkan peningkatan 4.9 peratus kepada 134,234 tan metrik.

Sektor kecil ternakan mencatatkan pertumbuhan 6.1 peratus disokong oleh pengeluaran ternakan ayam-itik dan lembu yang tinggi.

Ia dianggar meningkat 5.9 peratus pada 2008 berikutan pelaksanaan beberapa program seperti projek fidlot dan kaedah ternakan moden ayam-itik.

Nilai ditambah bagi sektor kecil pertanian lain merangkumi padi, nanas, tembakau, kelapa, sayur-sayuran, buah-buahan, bunga teh dan lada hitam terus meningkat 3.6 peratus, hasil pertambahan pengeluaran sayur-sayuran.

Selaras dengan pelaksanaan projek berimpak tinggi serta pemberian insentif baru kepada petani, pertumbuhan bagi sektor kecil pertanian lain diunjur meningkat 4.4 peratus pada 2008.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s