Perlis sedia promosi tanaman kenaf secara meluas

KANGAR: Kerajaan Perlis bersedia membantu mempromosikan kenaf secara meluas sebagai alternatif kepada tembakau yang kini menghadapi kemerosotan pengeluarannya, selain pengurangan kuota tembakau.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani negeri, Sabry Ahmad, berkata kenaf berpotensi untuk dikembangkan kerana pasarannya cukup meluas, selain harganya yang stabil.

“Justeru, kita meminta pengusaha mempelbagaikan tanaman mereka, termasuk mengusahakan kenaf bagi membantu menaikkan taraf hidup berikutan tindakan kerajaan mengurangkan kuota tanaman tembakau,” katanya berucap merasmikan Hari Ladang Tembakau di Kampung Gial dekat sini, kelmarin.

Beliau berkata, kuota pengeluaran tembakau di Perlis kini ditetapkan 860,000 kilogram iaitu berkurangan 260,000 kilogram, sekali gus menjejaskan sumber pendapatan petani terbabit.

Bagi mengatasi masalah itu, katanya, penanam terbabit perlu beralih kepada tanaman sampingan lain seperti kenaf, tanaman herba, ternakan lembu dan ikan keli bagi menampung sumber pendapatan utama.

Katanya, pihaknya akan memastikan kuota pengeluaran tembakau yang sedia ada itu terus kekal memandang iklim di Perlis sesuai untuk tanaman terbabit.

“Kita mahu petani memanfaatkan sepenuhnya tanah mereka dengan tanaman menguntungkan seperti kenaf dan kerajaan menyalurkan bantuan dalam bentuk pinjaman mudah untuk petani yang aktif mengusahakannya,” katanya.

Sabry memberi jaminan bahawa kerajaan negeri tetap membela nasib penanam tembakau di negeri ini dan mereka pula perlu berubah dengan mengikuti saranan dan kaedah ditetapkan bagi meningkat taraf hidup masing-masing.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s