Ternak ketam mudah, lumayan

KUALA LUMPUR: Permintaan tinggi terhadap makanan laut menyaksikan pelbagai pihak agresif menternak udang harimau, udang putih, siakap dan kerapu dalam sangkar.

Malah harga tinggi di pasaran luar terutama China, Taiwan, Hong Kong dan Jepun, mendorong ramai penternak beralih angin dengan memperkenalkan pelbagai sistem terkini termasuk menternak dalam kolam plastik untuk memastikan hasilnya bersih dan berkualiti.

Terbaru, ketam nipah atau ketam lumpur (Scylla serrata) kini mula mendapat tempat di hati pengguna atau pengusaha restoran. Peningkatan harga daripada RM15 kepada RM25 sekilogram di pasaran China, Singapura, Hong Kong dan Dubai.

Sama Aqualculture Sdn Bhd yang beroperasi di Taiping, Perak turut menyahut permintaan itu dengan menternak ketam dalam kolam gentian kaca yang nyata menguntungkan.

Pengarah Urusannya, Dzulkarnain Zainal, berkata ketam nipah cepat membesar dalam masa singkat berbanding penternakan keli, udang harimau, tilapia, ketutu mahupun siakap.

“Dalam usia tujuh hari dengan saiz sebesar siling 20 sen, anak ketam membesar sehingga matang dalam tempoh dua bulan atau 80 hari dengan berat 500 hingga 600 gram seekor. Dalam tempoh itu, anak ketam diberi makanan ikan baja dan pallet sekali dalam sehari.

“Dalam tempoh itu juga, disiplin pemberian makanan perlu dititikberatkan kerana ketam yang lapar boleh menyerang antara satu sama lain.

“Pada masa sama, ketam yang bersalin kulit perlu diasing bagi mengelakkan ia dimakan ketam lain memandangkan kulitnya yang lembut,” katanya.

Dzulkarnain berkata, menternak ketam nipah tidak memerlukan kawasan luas untuk membuat kolam, sebaliknya ruang tepi kawasan letak kereta atau di belakang rumah sudah memadai bagi menempatkan tiga kolam ternakan seluas 3 x 1 meter.

“Ia pasti menjimatkan dan keselamatan ternakan dapat dikawal, berbanding jika diternak dalam kolam tanah atau batu,” katanya.

Katanya, menternak ketam dalam kolam gentian kaca amat ringkas dan sesuai kerana kadar asid, alkali serta ammonia dalam air mudah dikawal.

Dalam perkembangan lain, Sama Aqualculture dengan kerjasama Prime Trends menganjurkan seminar dan kursus ternakan ketam nipah kepada yang berminat pada hari Sabtu setiap bulan.

“Penyertaan dikenakan bayaran RM200 seorang dan peserta akan diberi penerangan mengenai ternakan ketam nipah, prospek perniagaan dan peluang pasaran.

“Pada masa yang sama, kami turut menawarkan kepakaran dan menjual peralatan yang diperlukan bagi menternak ketam kepada bakal penternak.

“Selain menjual benih ketam dan makanan, kami juga membeli ketam-ketam dewasa berkenaan dengan harga RM28 sekilogram. Dalam erti kata lain penternak tidak perlu risau akan hasil ternakan mereka kerana kami yang mencari pasarannya,” katanya.

84 thoughts on “Ternak ketam mudah, lumayan

  1. Assalamualaikum,

    Saya tertarik dengan ternakan ketam nipah dalam gentian kaca seperti ditawarkan Sama Aqualculture & berminat mengusahakannya di belakang rumah.

    Saya ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai kos, penyakit & masalah ternakan ketam nipah dalam gentian kaca ini.

    Terima kasih.

  2. assalamualaikum.
    ketam nipah atau ketam lumpur (Scylla serrata). saya berminat, boleh saudara bantu dapatkan maklumat lanjut tentang pengusahaan ini.tq

  3. sy sgt berminat tentang projek ketam nipah ni..tapi sy rasa susah sangat nak cari maklumat lebih detail mengenai projek ni..boleh encik e-mail pada saya tentang projek ketam nipah ni denagn lanjut..terima kasih

  4. Salam
    Apekhabar bakal bakal usahawan ketam .saya ada kolam seluas 80 kaki x 60 kaki memang untuk menternak ketam buat masa ni saya nak mencari benih anak ketam sesiapa ada tolong emel.kefry_6906@yahoo.com.my Tel 013-6685216
    p/s anak benih mesti air payau sebab kolam dekat sungai.dan juga saya nak jual ketam dipasaran sesiapa mau.

    Wassalam selamat puase!

  5. saya sangat tertarik dengan ternakan ketam nipah. Pertanyaan pertama bolehkah orang islam memakannya. kedua bagaimana cara jika saya ingin menghadiri kursus ini . Saya hanya ada kelapangan cuti sekolah. Berapa kos yang diperlukan untuk memulakan ternakan ini?

  6. Assalamualaikum,

    Saya tertarik dengan ternakan ketam nipah dalam gentian kaca seperti ditawarkan Sama Aqualculture & berminat mengusahakannya di belakang rumah.

    Saya ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai kos, penyakit & masalah ternakan ketam nipah dalam gentian kaca ini.

    Terima kasih.

  7. saya tertarik dengan ternakan ketam nipah nie…
    saya ingin mendapatkan no telefon utk mengikuti yang disediakan.

    terima kasih.

  8. salam sejahtera,
    saya tertarik dengan ternakan ketam ni..
    saya memerlukan info penuh tentang ternakan ni,
    saya mempunyai tanah sedia ada yang boleh di usahakan..untuk pertaniaan dan penternakan.di N.SEMBILAN (JEMPOL)

    HARAP SAUDARA DAPAT MEMBANTU,..

  9. Salam Sayang semua sebab nak raye

    Memang kolam tu di belakang rumah dekat sungai tapi benih ketam tak cukup hanya dapat 100 ekor cari tepi sungai.sebab pasaran tak de masaalah tokey cina boleh datang bila bila dikampung.Tolonglah!saya nak beli anak benih ketam sungai,sesiapae ade.Nak tau i tanya pada pegawai pertanian yang bengong tu .saya tak buat anak ketam!ketam tak boleh hidup .makan sesama sendiri.kah kah dapat peruntukan berbilion rm duit labur tak tau kemana yang susah orang yang memang sudah susah.nak dibantu takde pulangan beb .takde kepentingan beb.Tapi buat program utk menteriuntuk membazir boleh buat!. Nak tau siape saye anak kampung merantau dikota bekerja di syarikat percetakan selalu terlibat dengan menteri menteri .ok sayonara. Tolong balas .

  10. salam…..

    sekiranya perusahaaan ini saya jalan kan di sekitar pantai timur ( terengganu ), adakah pihak tuan bersedia untuk membeli hasil ternakan saya?

  11. Assalamualaikum..
    Sy bermnt nk ceburi projek ternakan ketam ni..
    Leh sy tau purata sebln bg mkn ketam ni brape kosnye..??
    TQ..

  12. Assalamualaikum,

    Saya tertarik dengan ternakan ketam nipah dalam gentian kaca seperti ditawarkan Sama Aqualculture & berminat mengusahakannya di belakang rumah.

    Saya ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai kos, penyakit & masalah ternakan ketam nipah dalam gentian kaca ini.

    Terima kasih.

  13. assalamualaikum…

    saya tertarik dengan ternakan ketam nipah, boleh beri info yang lebih jelas dan macam mna nk mengikuti kursus atau mendapatkan benih ketam di terengganu..

  14. Salammm…

    Memang power ternak ketam nipah tertutup ni…
    wa dah ikut kursus diorg.. memang power dan yang paling penting, wa blh jadi jutawan la kalau wa buat betul2 dan bersungguh2.. sebab2nye.. MUDA,CEPAT DAN TAK BERISIKO TINGGI. mari la kita anak2 melayu join projek ni.. kasi anak2 melayu jadi jutawan la pulak.. taniah SAMA AQUAlCULTURE SDN BHD. menaikan taraf hidup anak2 melayu kite, wa bercadang ingin membeli 50set untuk ternak ketam npah ni..mudah mudahan… salaaammmm…….

  15. berminat untuk membawa projek ini ke bandar jengka pahang untuk belia belia di sini.di harap AQ SDN BHD memberi info lebih lanjut

  16. btl ker ni sama aqualculture bleh ni?
    dr dlu smpai skg duk tipu org…
    sng mcm ni jerla…kalu tuan/puan nk wat sgt ketam nipah ni…
    g la tanyer mara dgn lbh lanjut…
    xpyh la duk dgr syarikat swasta ni…
    Sama Aqualculture wt ushasama la ape la…
    g jumpe jer ngan pejabat mara…
    kang sng??jgn biarkan dri anda ditipu ok?
    sedar sblum terkena…salam

  17. saya berminat nak menternak ketam,tapi asas atau basic,tak tahu nak bermula macamana ye.syarat dia mcm,duit yg diperlukan,saya langsung buta huruf mengenainya.saya memohon budi bicara encik,untuk maklumat tentang ketam ini ,sekian terimah kasih.

  18. saya berminat hendak mengetahui lebih lanjut tentang penternakan ketam nipah ini, kalau boleh hantar kan maklumat detail tentang perniagaan ini ke email saya.Sekiranya ada kursus dalam tempoh yang terdekat harap dapat dimaklumkan sekali.

  19. Askum,saya dhayana…
    Erm saya amat tertarik dalam pembesaran ketam2 ni..Di bwh ni ada beberapa soalan yang ingin saya kemukakan:
    1]tlg dapatkan nombor telephone untuk di hubungi.
    2]berapakah harga 1kg benih ketam?
    3]berapa lamakah tahap pembesaran yang phk tuan mahukan..1@2bulan?
    4]berapa plak harga belian balik?
    5]tlg hubungi saya sekiranya msh terdapat kursus dlm masa terdekat..

  20. Kalau betul menguntungkan, tak perlulah KK farm menjadi usung. Mungkin main income ialah “TRAINING” kot! Ternak ketam cuma buat show saja…

    • salam en hazwan… sy nak tanya pasal benih ketam nipah… mana boleh saya dapatkan bekalan.. klu en ada ape2 maklumat, bleh tak bagitau sy.. lokasi bekalan benih ketam nipah dengan harganya sekali.. no tel sy, 012-6366615

  21. betul la tu.. main income ialah kursus tu sendiri.. bele ketam tu mybe secondary jer sama mcm ternak cacing ler.

    klu betul untung baik dia buat sendiri jer… mesti ada ketam disebalik batu tu…

  22. nipui je dzulkarnain tu,dia jual kotak tempat ternak ketam yu,bukannya jual ketam,member aku yg dah mula yernak ketam selepas 3 pusingan ketam,lansung terbehenti takdre benih ketam.tipu sama aqua tu

  23. saya berminat nak tau dengan lebih detail penternakan ketam ni…
    kalo bleh saya nak tau perbezaan penjagaan, penyakit, pemakanan dan perbelanjaan bagi setiap jenis ketam yang ditawarkan..
    terima kaseh…

  24. asalam… ak0o neyh dak skewl ag…
    but… ak0o mienat r tok uat research ab0ut this type of business…
    and 4 u’r informati0n… cekgu ak0o s0h uat rancangan perniagaan… s0 ak0o p0wn apat idea t0k uat perniagaan neyh dalam ak0o pye rancangan perniagaan… tl0ong2 larh anak bangse titew kayh…!!!! DUD BY…

  25. Beri saya butiran lanjut? Berapa modal yang di perlukan untuk menceburi bidang ini.

    Terima kasih

  26. klu nak ternak tu buat aje betul2 jgn mcm patung mandi .perlu committment.jgn kerana sorang yg nak kerja senang buruk2kan projek ni.baru lahir pun tak terus berjalan.biak benda hidup ALLAH TA’ALA yang menentukan hidup atau mati.

  27. Saya dah melawat kilang ternak ketam kepunyaan Sama Aqualture di Taman IKS Batu Berendam, Melaka. Kepunyaan En. Zulkarnain. Berdekatan Pasar Borong dan lapangan Terbang Batu Berendam. Tak perlu diragui lagi memang ujud projek ini. Potensi untuk maju memang cerah. Ramai peserta telah menyertainya termasuk dari Brunei.

    • Tapak kat batu berendam tu hanya wayang sahja. ada set sahaja ketam banyak mati. Tapak tu pun bukan di punya 32 set noralina punya, 20 set junaidi punya. siasat betul2.

    • Saya dah pernah masuk dan check dengan mata saya sendiri, memang ada banyak set fiber, nampak gempak TAPI yang ada ketam cuma beberapa set sahaja. Bila tanya kenapa banyak kosong, SAMA bagitau dah jual. Mamang wayang kulit..

      Kepada yang nak cuba ternak ketam dengan SAMA, forget it! They are hopeless. Bazir duit aje.

      • Wuuhoo, betul ke apa yg you ckp ni? you dah mulakan bidang ni ke?
        kalau belum tak baik tau cakap macam tu. i baru plan nak buat.
        potong stim betul la kalau benar.

      • memang tipu semua tu.saya dh bayar 6500 tapi apa pun xdpt.dgr kata si zul ni dah kena tangkap.batu berendam tu memang wayang semata2.tindakan undang2 dh mula,tapi blom selesai.sape nak join sue zul please emel me….

  28. Saya ingin menghadzir krusus menternak ketam, saya ingin menceburi bidang ini dibelakang rumah saya memandangkan zaman ini banyak yang dibuang keja. tolong email kalamat diatas info tentang ternakan ketam

  29. Saya berminat untuk menyertai program ini,
    agaknye barepe kos permulaan nak mulakan ternak ketam ini.
    Adakah ia berbaloi dan menguntungkan?

  30. saaya nak bayaran semula rm 6500 cal tak angakt macam nak menipu je bukan tudh tapi kalau sorang pun dari company tak nak jawab camne. barang tak dapat pun cakap belit2

    • betul tu hasnol, dia orang tu penipu join me untuk tindakan undang Col me at 0199569482 Ramai yang bersama i sekarang. I dah ternak 6 bulan semua ketam mati. Teknologi gagal. Minta balik duit u. ramai orang dah buat tuntutan minta balik duit. col me for more info

  31. Betul tu. Jangan percaya dengan SAMA. Penipu besar tu. Takde sorang pun berjaya. SAMA buat duit dengan adakan kursus dan jual set fiber je.

    Nasib baik la aku tak hantar borang Tekun. Cuma rugi RM300 kursus je. Kesian kawan2 yang order sampai berpuluh-puluh set. Ternak air je la.

  32. betul ke suma komen yang kata dia orang tu tipu. aku baru je nak berjinak ngan projek ni ,alamak.. potong stim betul laa…

    • pada pandangan saya semasa peringkat awalnya dzul tak berniat nak menipu tak dzul melakukan kesilapan kerana menjual produk yang belum terbukti kemampuannya krna r n d nya belum selesai. Dia menjual kursus yang hanya kelihatan cantik, tapi praktikalnya gagal. Apabila gagal dia mula menipu dgn pelbagai alasan. Kita kena ingat pada satu falsafah yang berbunyi * SEKALI KITA MENIPU untuk menutup satu kesilapan kita mungkin terpaksa menipu untuk selama2nya * Kesilapan Besar beliau ialah Beliau menjadikan Peserta sebagai R n D nya dan ternyata yang menanggung akibatnya ialah peserta yang kehilangan wang simpanan atau terpaksa bayar hutang bank.

  33. askm.. nak tanyer betol ker projek ketam ni dah tak boleh buat … ade yang kate nanti kene tipulah dan macam-macam lagi…
    lagi 1 tak kan tak ade 1 pon pihak dari goverment yang boleh support traning ke ape ke pasal ketam ni (kalau ade tolong kasi tau call saya 0175814576)…. aku rase bende tipu-menipu ni tak de kot kalau ade garis panduannye kot

  34. hi,
    Saya bercadang hendak menceburi bidang menternak ketam dlm aquarium.
    minat saya sangat mendalam sejak dulu lagi.
    tahun lepas saya ada baca keratan akhbar megenai bidang ini, tetapi sudah lost contact.
    Saya berharap agar tuan / puan boleh bagi tunjuk ajar seperti, butir lebih lanjut mengenai Ketam Aquarium.saya tidak mempunyai tempat yg besar utk menternak sbb itu saya pilih bidang ini dan juga minat saya. ada tak contact number atau wedsite yg boleh bawa saya ke sana?
    Untuk melialisasikan impian saya ini.
    kerja sama tuan/ puan amat di hargai.
    Terima Kasih..

  35. Saya sedang mencari peluang yang ada untuk dicaburi sekitar Taiping. Sila bekalkan saya maklumat lanjut untuk perternakan ketam. Adalah lebih menguntungkan sekiranya tuan/puan dapat membekalkan alamat bagi saya mengunjung ke tempat tuan/puan bagi memperolehi maklumat.

  36. Saya pernah melihat siaran di TV, tentang ternak ketam nipah. Kami sekeluarga amat berminat dan ada modal hendak menternak ketam.Nak tanya di Johor kepada siapa boleh dipercayai untuk kami hubungi.Jangan kena tipu sudahlah, elok kalau dapat jabatan yang sah bantu anak muda macam saya yang bersungguh-sungguh mahu menceburkan diri dalam ternakan ini . Terima kasih, wassallam.

  37. salam..sesape yg ada info psl en dzul tlg bgtau sy.kesian kt ayah sy dh rugi rm15k tau..tunggu punya tunggu ketam n brg2 xsmpi2.

  38. salam. saya nak dapatkan maklumat dimana boleh saya dapatkan alatganti untuk kondominium ketam. Saya nak ganti pintunya yang dah rosak. Tolong ye.

  39. ZUL SAMA AQUA entah ke mana engko nyorok, ramai nak tanya… modal dah habis riba-riban, kami asyik ternak air saja…. benihnya dah 2 tahun tak-sampai-sampai. Kondo biru pun dah reput… huhu..

  40. org yg dalang korang kene tipu nie sebenar nye pekeje2 Zul sama yg dengki dgn Zul sama,bukanye Zul nie…Korang lak asyik report kat polis yg Zul nie menipu duit korang…BOdOh La KoRaNg BeRkEjEsAmE dGaN
    pEnIpU yG sEbEnAr…BODOH! IDIOT! STUPID!
    nie lar melayu,x boleh tenggok org berjaye mesti nk dengki..bak kate org MELAYU=Me-Layu
    org melayu ibarat kan bungge yg ME-Layu

  41. salam sejahtera.sya berminat utk mengikuti kursus penternakkan ketam nipah ni.adakah kursus2 akan diadakan di sabah dan bila?sebelum itu sya mau tahu berapa kah modal pendahaluan utk memulakan penternakkan ketam nipah ini?terima kasih

  42. saya nak tnya mcm mna sya nak memulakan penternakan ketam ni….?
    klu ada kursus boleh email kpd sya…
    sya berminat utk menyertainya..

  43. sy amat berminat utk menternak ketam nipah kulit lembut ini.bilakah kursus akan diadakan.dan sy juga ingin thu berapakah modal jika sy ingin menternak dlm skala yg kecil,utk permulaan.

  44. Assalamualaikum & slamat sejahtera.. sy Mohd Fadirul bin Md Sah, selaku pelajar tahun akhir dari Universiti Malaysia Terengganu…

    Disini, saya & beberapa rakan saya telah berjaya menghasilkan benih ketam nipah (Scylla paramamosain) & utk cycle yg pertama ini, kami telah berjaya menghasilkan lebih kurang 100 000 crablet…

    Jadi, sekiranya ada yang berminat untuk membeli atau bertanya mengenainya, sila pm atau hubungi saya di 014-5007249 (fadirul)…

    harap maklum, terima kasih… (”,)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s