Maman berpotensi dikomersialADA PASARAN: Mohd Kamil (kiri) mendengar penerangan Fahim mengenai Projek Tanaman Maman di Kampung Gaduk, Gemencheh.

Penanaman secara ladang mampu beri pulangan lumayan

TAMPIN: Jika Lenggeng, dekat Seremban terkenal dengan kawasan penanaman serai terbesar di negeri ini, kawasan Gemencheh, dekat sini pula tersohor dengan penanaman maman, sejenis sayuran yang dibuat lauk dan menjadi bahan campuran utama untuk membuat rendang ayam, daging, ikan atau ikan bilis.

Maman atau nama saintifiknya Cleome Gynandra, mula dijumpai lebih seabad lalu terutama di kawasan Gemencheh seperti di Kampung Geduk, Sungai Dua, Kampung Seri Asahan, Gemencheh Lama, Kampung Sungai Jernih, Bukit Rokan dan Felda Bukit Rokan.

Selain dibuat lauk dan menjadi bahan utama campuran rendang bagi hidangan ‘wajib’ penduduk negeri ini untuk menyambut Ramadan dan hari raya, maman juga boleh dikatakan menjadi penawar pelbagai penyakit seperti kembung perut, buasir, sakit kepala, mengurangkan sakit pinggang atau sendi lutut atau belakang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gemencheh, Datuk Mohd Kamil Abdul Aziz, berkata dianggarkan ada keseluruhan lima hektar kawasan penanaman maman di kawasan Gemencheh yang diusahakan penduduk secara kecil-kecilan.

“Kita dapati permintaan maman semakin meningkat yang menyebabkan pengeluaran yang dihasilkan tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan orang ramai. Jadi, saya menggalakkan penduduk di kawasan ini mengusahakan secara komersial dengan mengusahakan tanah terbiar untuk dijadikan kebun atau ladang maman,” katanya.

Mohd Kamil berkata, seorang penduduk Kampung Geduk, Fahim Mahmud, 45, menyahut seruan itu dengan memberanikan diri mengusahakan tanaman maman secara komersial di kawasan seluas 1.2 hektar sekali gus memberi pulangan lumayan kepadanya.

Sementara itu, Fahim yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Geduk berkata, sebagai pemimpin dia tampil ke depan untuk mengusahakan kebun maman itu bagi menunjukkan contoh kepada penduduk kampung.

“Saya mengusahakan kebun maman sejak tiga tahun lalu di kawasan seluas 1.2 hektar dengan mengusahakan secara berfasa bagi memastikan bekalan sentiasa ada dan dapat menampung permintaan pelanggan.

“Setiap bulan, kebun ini mampu menghasilkan kira-kira 16,000 kilogram maman untuk dipasarkan dengan pendapatan mampu mencecah RM8,000 sebulan,” katanya yang turut mendapat bantuan empat pekerjanya bagi mengusahakan kebun itu.

Katanya, dia menjadikan maman sebagai tanaman utama untuk diusahakan kerana menyedari permintaannya tinggi, selain ia mudah dijaga dan boleh dituai dalam tempoh 21 hari.

“Sayur maman laris terutama pada musim perayaan, cuti sekolah dan Ramadan untuk dijadikan hidangan istimewa seperti rendang. Kadangkala saya tidak mampu memenuhi permintaan,” katanya yang turut mengusahakan tanaman pisang, serai, nangka madu dan ternakan ikan keli.

Orang ramai yang ingin mendapatkan bekalan maman boleh menghubunginya di talian 013-6250024.

2 thoughts on “Maman berpotensi dikomersial

  1. dapatkan info maman untuk dikomersialkan untuk orang miskin di kampung luar bandar & pasaran…koperasi tani, ternak & industri Melaka Berhad (KTIM) tq

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s