Petani disaran usaha tanaman bernilai tinggi

ALOR STAR: Petani negeri ini disaran mengusahakan tanaman bernilai tinggi bagi membolehkan mereka mendapat keuntungan lumayan, sekali gus menyerap kos pengeluaran yang semakin meningkat.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Membasmi Kemiskinan dan Pertanian negeri, Phahrolrazi Zawawi, berkata petani perlu peka dengan perkembangan sektor itu dan sentiasa belajar menguasai kaedah penanaman dan penjagaan tanaman baru yang lebih berpotensi, termasuk untuk pasaran eksport.

Katanya, kerajaan sedar ramai petani, khususnya penanam sayur tertekan akibat kenaikan pelbagai input pertanian, terutama baja, racun serta upah membajak.

“Kerajaan Pusat memang memberi subsidi iaitu RM81 bagi setiap tan hasil pertanian yang dikeluarkan sejak Jun lalu, tetapi mungkin tidak mencukupi untuk menampung kos operasi yang semakin meningkat.

“Petani boleh menukar tanaman sedia ada kepada tanaman bernilai tinggi supaya mendapat hasil lebih memberangsangkan untuk menampung kenaikan kos. Selain itu, mereka mungkin boleh menggabungkan tanaman dan jangan hanya mengusahakan satu produk saja,” katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas masalah 100 pekebun sayur di Projek Ladang Satelit seluas 143 hektar di empat kampung di Gurun yang tertekan apabila terpaksa berdepan kenaikan kos pengeluaran, terutama harga baja yang melambung lebih 130 peratus sejak beberapa bulan lalu.

Lebih membimbangkan apabila 20 daripada mereka terpaksa menukar mata pencarian apabila harga baja, upah membajak, racun serangga dan rumpai meningkat mendadak.

Difahamkan, masalah itu bukan hanya berlaku di Gurun, malah di kebanyakan tempat apabila harga baja naik daripada RM80 sekampit 50 kilogram kepada RM186.

Phahrolrazi berkata, beliau juga sudah meminta Jabatan Pertanian turun padang bagi menemui petani untuk mendapatkan gambaran sebenar masalah mereka.

Katanya, buat masa ini kerajaan negeri tidak mempunyai peruntukan khas untuk memberikan subsidi, tetapi sedia mengkaji bentuk bantuan yang sesuai kepada petani terbabit.

Beliau berkata, kerajaan negeri tidak mahu masalah input pertanian yang tinggi menjejaskan pengeluaran hasil pertanian, lebih-lebih lagi kerajaan Kedah berhasrat menjadikan negeri ini sebagai Belanda Malaysia.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s