Pertanian sistematik MimosBERKUALITI: Sensor MEMS mampu mengenal pasti tahap kesuburan tanah dan memantau tanaman yang bermasalah.

Penggunaan sensor MEMS bantu petani kumpul dan proses data hasil tanaman

SEKTOR pertanian yang menjadi penyokong utama ekonomi negara pada dekad awal pasca kemerdekaan, hari ini masih lagi kukuh dan menjadi antara penyumbang keluaran dalam negara kasar (KDNK).

Bezanya, jika pada era 1960-an tumpuan utama sektor pertanian berintensifkan buruh, dengan menggunakan kapasiti tenaga kerja untuk menghasilkan pengeluaran yang mampu menjana pendapatan kepada individu, namun corak itu mula berubah pada dekad seterusnya.

Pelancaran konsep Buku Hijau oleh Perdana Menteri Kedua pada 1974, Tun Razak Hussin melonjakkan lagi sektor pertanian ke tahap seterusnya dengan penggunaan jentera secara meluas yang mampu melaksanakan tanaman pada skala yang besar dan menguntungkan.

Bagaimanapun, pada dekad 1980-an hingga 1990-an, sektor ini mula menerima tempias susulan kedatangan pelaburan langsung asing (FDI) dalam sektor pembuatan yang menyebabkan industri pertanian menumpukan pula kepada usaha penanaman bersepadu bagi mengekalkan pengeluarannya.

Menjelang alaf baru, kerajaan menerusi Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mula menggunakan idea yang segar untuk melonjakkan kembali sektor yang sejak sekian lama menjadi ‘periuk nasi’ rakyat tempatan.

TEKNOLOGI TANI: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi turut tertarik dengan penggunaan teknologi sensor MEMS bagi penanaman tomato.

Malah, krisis makanan seperti yang berlaku baru-baru ini menyebabkan kerajaan lebih serius membangunkan sektor pertanian.

Dengan bantuan agensi seperti Mimos, tumpuan utama kerajaan bukan saja memastikan sektor yang menjadi pembekal utama sumber makanan ini terus kekal relevan sebagai penyumbang pendapatan negara, malah hasil pertanian yang diusahakan dengan bantuan teknologi terkini semakin meningkat mutunya.

Tahun lalu, Mimos, agensi di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, telah membangunkan satu sistem pangkalan data pintar yang mampu menguruskan aktiviti pertanian berskala besar dengan lebih sistematik.

Sistem berkenaan sedang dipamerkan Mimos pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (Maha) 2008 yang sedang berlangsung di Serdang ketika ini bagi memberi peluang kepada orang ramai melihat sendiri fungsinya dalam membantu meningkatkan hasil pertanian negara.

Penulis baru-baru ini turut berpeluang melihat sendiri bagaimana teknologi pengesan tanpa wayar yang dikenali sebagai sensor MEMS ini dilaksanakan semasa mengunjungi Maha 2008.

Secara asasnya, sistem ini menggunakan konsep pertanian tepat (precision agriculture) iaitu konsep pertanian moden yang membolehkan petani mengawal aktiviti berkaitan seperti pembajaan, pengairan, makhluk perosak dan sebagainya melalui penggunaan teknologi.

Dalam erti kata sebenarnya, istilah pertanian tepat adalah melakukan sesuatu dengan betul, pada tempat yang betul, dengan kaedah yang betul dan pada masa yang betul.

Pertanian tepat termasuk kaedah pengurusan pertanian atau penternakan baru yang disepadukan dengan teknologi maklumat merangkumi beberapa faktor asas termasuk sistem maklumat geografi/tanah, pembajaan/makanan haiwan, imunisasi/racun perosak, sistem hasil dan sebagainya.

Kaedah ini bertujuan meningkatkan produktiviti dan kecekapan, sekali gus memberikan pulangan lumayan kepada hasil pertanian.

Pengesan tanpa wayar itu, menyerupai alat pemeriksaan berbentuk pen dan direka bentuk untuk ditanam di dalam tanah.

Sensor ini boleh membantu petani mengukur kadar kelembapan, kehangatan, tahap asid atau alkali serta takat suhu tanah.

Ia juga boleh juga memberitahu tahap kesuburan tanah termasuk mengukur kadar nitrat, fosfat dan kalium di dalam tanah itu.

Petani kemudian boleh memantau data yang diserap oleh sensor berkenaan menerusi pangkalan data yang dibangunkan oleh Mimos bagi membolehkan mereka menstor dan memproses data berkenaan.

Seorang jurucakap Mimos berkata, sistem berkenaan dibangunkan sejak setahun lalu oleh enam pasukan daripada agensi kerajaan itu sendiri.

Menariknya, sepanjang Maha 2008 ini juga, Mimos membuka peluang kepada orang ramai untuk menamakan sendiri sensor dan sistem pangkalan data yang masih belum mempunyai nama khusus ini dengan menawarkan hadiah wang tunai.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s