Keyakinan SASB labur dalam industri kenaf

Dr. Hilman Bazli Abdul Hamid bersama jentera memproses kenaf di Beris Lalang Bachok, Kelantan.


USAHA ke arah menjadikan kenaf sebagai tanaman industri secara besar-besaran menggantikan tembakau dalam Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) kini semakin menarik perhatian pelabur dan keyakinan masyarakat tani.

Sebuah syarikat bumiputera, Symphony Advance Sdn. Bhd. (SASB) yang beroperasi di ECER merancang menjadi peneraju industri itu dengan pelaburan dianggarkan hampir RM60 juta sejak dua tahun lalu.

Pengarah projeknya, Dr. Hilman Bazli Abdul Hamid ketika ditemui berkata, bagi mengukuhkan peranannya, ia akan bekerjasama dengan syarikat Korea Selatan, Samsung Cheil Industries Incoporated bagi membangun dan mengeksport komposit polimer kenaf.

Samsung Cheil Industries Incorporated merupakan sebuah syarikat pengeluar bahan-bahan fesyen, kimia dan elektronik terkenal dengan produk termasuk resin sintetik seperti acrylonitrile butadiene styrene (ABS), polystyrene (PS) dan bahan-bahan kimia elektronik untuk semikonduktor dan paparan digital.

SASB pula adalah sebahagian daripada Kumpulan Syarikat AqilQisti yang terlibat dalam industri media, teknologi, pertanian dan akuakultur.

Katanya, di samping itu, SASB akan menandatangani perjanjian persefahaman dengan Majlis Amanah Rakyat (Mara) dalam usaha mewujudkan peluang-peluang keusahawanan yang berkaitan dengan industri itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menyaksikan pertukaran dokumen bagi kerjasama teknikal antara kedua-dua pihak di Beris Lalang, Bachok, Kelantan, esok.

Detik yang dianggap bersejarah dalam perkembangan industri itu akan turut dihadiri oleh Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Datuk Peter Chun Fah Kui, Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan ECER, Datuk Jebasingam Issace John.

Menurut Dr. Hilman, pada majlis itu, Perdana Menteri juga akan melancarkan penghantaran pertama serbuk kenaf ke Korea di mana pada peringkat awal SASB akan membekalkan 1,000 tan sebulan.

”Pihak Korea mahukan kira-kira 50,000 tan sebulan tetapi kita minta penangguhan kerana pengeluaran bahan mentah tidak mencukupi dengan keluasan tanaman dan penglibatan petani yang masih terbatas,” ujarnya.

Kata Dr. Hilman, SASB memerlukan tanaman seluas sekurang-kurangnya 30,000 hektar dalam satu-satu masa bagi menampung keperluan sebenar yang dijangka dapat dipenuhi dalam tempoh dua atau tiga tahun lagi.

”Kita telah memohon kepada kerajaan negeri dan juga pemilik individu untuk membangunkan tanah-tanah terbiar dan umumnya mendapat reaksi yang positif,” ujarnya.

Katanya, pusat pengumpulan, pemprosesan, pembungkusan dan pengedaran (CPPC) SASB yang pertama mulai beroperasi Julai lalu dan pihaknya merancang untuk membangunkan 18 buah lagi termasuk di Terengganu dan Johor bernilai hampir RM3 juta setiap satu.

Menurut beliau, penanaman yang diterajui oleh Lembaga Tembakau Negara dilaksanakan melalui sistem integrasi dengan tanaman jagung sebagai tanaman selingan bagi dijadikan makanan lembu.

”Ia mencapai tempoh matang dan boleh dituai dalam tempoh 100 hari dan tidak banyak memerlukan guna tenaga kerana hampir kesemuanya dilakukan dengan jentera,” ujarnya.

Katanya, pada masa ini kira-kira 300 petani sekitar jajahan Bachok, Pasir Puteh dan Pasir Mas mengusahakan kawasan seluas 1,400 hektar untuk membekalkan kepada SASB.

”Umumnya mereka memperoleh pendapatan sekurang-kurangnya RM750 sebulan dan ini akan terus meningkat berasaskan luas kawasan penanaman tanpa perlu banyak mengeluarkan tenaga dan pemerhatian berbanding tanaman tembakau.

”Buat permulaan integrasi perniagaan pula meliputi penanaman sehingga pemprosesan kenaf dan mampu menjana 400 peluang pekerjaan serta menambah pendapatan melalui penanaman secara kontrak dan peluang keusahawanan,” ujar Dr. Hilman.

Katanya, sasaran penghantaran permulaan serbuk kenaf ke Korea dan juga Jepun adalah sebanyak 1,000 tan sebulan dan akan dipertingkatkan kepada 2,000 tan sebulan.

”Kita juga bercadang secara usahasama dengan syarikat terkemuka Korea untuk mendirikan kilang komposit polimer kenaf di Kelompok Industri Plastik Kertih (KPP), Terengganu bagi mengeluarkan produk-produk tertentu.

”Semua ini suatu cabaran besar buat syarikat bagi memenuhi harapan kerajaan dan masyarakat, justeru kita berharap mendapat sokongan semua pihak,” ujarnya.

Di bawah ECER, kenaf disasarkan dapat meningkatkan pendapatan 10,000 penanam di samping mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan sekali gus membantu membasmi kemiskinan.

One thought on “Keyakinan SASB labur dalam industri kenaf

  1. saya amat berminat dalam pertanian khususnya tanaman kenaf sejak tahun 2007 lagi…saya ingin mengambil bahagian dalam penanaman kenaf,tetapi saya tidak tahu dimana saya perlu mengambil benih dan bagaimana cara untuk saya menjual balik kenaf.siapa yang perlu saya hubungi? ada tak program atau kursus berkenaan tanaman ini? untuk saya mengetahui cara tanaman,jualan balik,kadar keuntungan dan sbgnya…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s