Kerapu kacukanCURI TUMPUAN: Kerapu kacukan yang menarik perhatian pengunjung Maha 2008.

Penyelidik UMS berjaya hasilkan spesies ikan lebih produktif

IKAN kerapu kacukan yang mempunyai corak belang harimau dengan berat tiga kilogram hasil penyelidikan Universiti Malaysia Sabah (UMS) mencuri tumpuan pengunjung Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (Maha) 2008 yang berlangsung di Serdang hingga Sabtu ini.

Pensyarah UMS, Julian Ransangan, berkata ikan itu dihasil menggunakan teknik pembiakan aruhan dua spesies ikan berbeza, iaitu kerapu gergasi dan kerapu harimau sebagai induk.

Katanya, menerusi teknik itu hormon `Human Chorionic Gonadotropin’ disuntik pada alat pembiakan kedua-dua ikan induk itu bagi merangsang penghasilan telur yang kemudian dipelihara dalam tangki penetasan Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) UMS.

Beliau menjelaskan sebanyak 700 ikan kerapu kacukan dengan berat 700 hingga 800 gram dieksport ke Hong Kong untuk dibekalkan kepada pengusaha makanan tahun lalu, hasil kejayaan penyelidikan berkenaan.

“Kerapu gergasi dipilih sebagai induk kerana kadar pembesarannya cepat serta boleh mencapai berat lebih 80 kilogram, manakala kerapu harimau pula spesies yang mudah didapati.

TEKNIK ARUHAN: Hormon HCG disuntik pada organ pembiakan ikan kerapu induk bagi merangsang penghasilan telur.

‘Teknik aruhan digunakan dalam penghasilan ikan kerapu kacukan ini kerana ia dapat memastikan penghasilan telur secara konsisten berbanding persenyawaan semula jadi.

“Antara kelebihan ikan kerapu kacukan ini ialah cepat membesar dan boleh mencapai berat hingga lebih lima kilogram. Ia sesuai dikomersialkan apabila berat 700 hingga 800 gram,” katanya ketika ditemui di Maha 2008, baru-baru ini.

Julian berkata kerapu kacukan berbeza dengan induknya dari segi bentuk kepala yang lonjong dan warnanya pula kuning kehijauan.

Katanya, proses pembesaran telur yang dihasilkan menerusi persenyawaan semula jadi dan aruhan tetap sama walaupun platform pembesarannya berbeza.

“Menerusi persenyawaan semula jadi, telur terhasil dibiar terapung dan hanyut dalam air. Ia kemudian menetas menjadi larva selepas dua hari dan melekat pada terumbu karang.

“Ia seterusnya membesar menjadi ikan berukuran 2.2 sentimeter dalam tempoh 50 hari dengan memakan hidupan seni laut seperti copipode dan rotifer.

“Dalam tangki penetasan IPMB UMS, telur menjalani proses pembesaran sama, cuma berbeza apabila kami memberi kerapu kacukan makan hidupan laut artemia selepas 1O hari menjadi larva bagi memangkin pembesarannya,” katanya.

Julian berkata, kira-kira 30,000 benih ikan kerapu kacukan berukuran lima hingga tujuh sentimeter dapat dihasilkan dalam tempoh sebulan menggunakan tiga tangki penetasan.

Berikutan sambutan pengusaha makanan terhadap kerapu kacukan itu amat memberangsangkan terutama dari luar negara seperti Hong Kong, katanya, kapasiti pengeluaran perlu ditingkatkan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“Kami mengharapkan kerjasama pelbagai agensi bagi menjayakan projek berpotensi besar ini termasuk untuk menjalankan kajian lanjutan terhadap ikan kacukan ini merangkumi penentuan tahap ketahanannya terhadap penyakit dan kesuburan.

“Penghasilan kerapu kacukan ini dijalankan dalam tempoh dua tahun menggunakan peruntukan RM24,000 daripada Kementerian Pengajian Tinggi,” katanya.

FAKTA NOMBOR: Kerapu kacukan UMS

 • 30,000 benih – Dihasilkan sebulan
 • 700 ekor – Dieksport ke Hong Kong tahun lalu.
 • One thought on “Kerapu kacukan

  Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

  Connecting to %s