PPK Tanjong Karang lancar kempen Bumi Hijau

NAZLI Che Long (bertopi) menyiram pokok cili yang ditanamnya pada majlis pelancaran kempen Bumi Hjiau peringkat PPK Tanjong Karang, baru-baru ini.


TANJONG KARANG 19 Ogos – Kempen Bumi Hijau yang dilancarkan di peringkat Pertubuhan Peladang (PPK) Tanjong Karang baru-baru ini mampu menggalakkan petani dan peladang khususnya ahli pertubuhan itu lebih aktif dalam bidang pertanian.

Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Selangor, Nazli Che Long berkata, pihaknya komited menjayakan program Bumi Hijau dengan harapan semua rakyat dan ahli PPK menyambut saranan dan kempen itu.

Menurutnya, matlamat kempen Bumi Hijau yang dilancarkan oleh Perdana Menteri adalah untuk menggalakkan penduduk mengusahakan tanaman jangka pendek seperti sayur-sayuran untuk keperluan sendiri di kawasan terhad di sekitar kawasan rumah masing-masing.

“Objektif kempen ini ialah untuk membantu mengurangkan kos perbelanjaan isi rumah kerana bahan-bahan mentah seperti sayur-sayuran boleh ditanam di sekitar rumah. Selain itu, kita juga boleh mendapat sayur-sayuran segar dan lebih terjamin tahap keselamatannya.

“Setiap kawasan juga perlu dimanfaatkan sebaik mungkin termasuk menanam tanaman herba seperti halia, lengkuas dan serai agar tanaman kita lebih pelbagai,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Tegasnya, selain menggalakkan penduduk mengurangkan kos perbelanjaan barangan dapur, kempen Bumi Hijau juga mampu berperanan sebagai pentas untuk mengukuhkan perpaduan masyarakat di mana penduduk sesebuah penempatan boleh bersama-sama mengusahakan tanaman dan kemudian berkongsi hasilnya.

“Kempen ini bukan sahaja digalakkan dilakukan oleh warga peladang dan petani tetapi juga semua golongan masyarakat termasuk di kem tentera, rumah kakitangan kerajaan, sekolah dan institut pengajian tinggi,” jelasnya.

Nazli berkata, golongan muda perlu dilibatkan dalam kempen Bumi Hijau di peringkat PPK untuk mendedahkan mereka kepada aktiviti pertanian sekali gus menggalakkan mereka menceburi bidang itu secara serius.

Katanya, kempen Bumi Hijau boleh dijadikan platform oleh PPK untuk menarik golongan menyertai kegiatan pertanian dengan cara mewujudkan plot-plot kawasan kepada golongan itu di setiap PPK.

Sempena pelancaran kempen Bumi Hijau PPK Tanjong Karang itu, Nazli menyampaikan peralatan jentera pertanian kecil yang diluluskan kepada 30 ahli untuk tujuan semburan baja dan racun serangga di sawah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s