Khasiat minyak kelapa dara tua

SERDANG 18 Ogos – Lazimnya santan kelapa dara digunakan sebagai ramuan untuk membuat gulai ataupun kuih-muih.

Bagaimanapun, tidak ramai tahu bahawa minyak kelapa dara tua jauh lebih berkhasiat daripada santan kelapa itu sendiri.

Pengusaha Puncak Ramadhan Enterprise, Roshidi Salleh berkata, selain kaya vitamin E, minyak kelapa dara tua juga kaya dengan asid laurik yang menyokong sistem imunisasi tubuh manusia.

“Jika dulu asid laurik hanya ditemui dalam susu ibu tetapi dengan adanya teknologi terkini, asid tersebut juga boleh ditemui dalam minyak kelapa dara tua,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di Rumah Negeri Perlis pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2008 di sini hari ini.

Menurut Roshidi, jika kelapa biasa dihasilkan dengan cara memasak, minyak kelapa dara tua pula dihasilkan dengan teknik pemerapan dalam balang selama dua hingga tiga bulan.

Katanya, teknik tersebut digunakan bagi memastikan khasiat yang tinggal dalam minyak tersebut terus kekal.

“Lagi tua kelapa itu lagi bagus dan biasanya kita perap sehingga santan itu menjadi lima lapisan di mana lapisan minyak yang jernih akan diambil untuk dijadikan produk kesihatan,” ujarnya.

Selain mengandungi asid laurik, beliau berkata, produk minyak kelapa dara juga boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai produk kesihatan.

Tambahnya, antara produk yang dihasilkan ialah minyak rambut dan badan, minuman kesihatan dan juga sabun untuk kulit wajah.

Roshidi berkata, syarikatnya juga menghasilkan produk kesihatan My Aroma bagi melambatkan proses penuaan, mengubati sakit kulit seperti ekzema dan kudis buta, menguatkan akar rambut, meningkatkan kadar metabolisme badan dan mengatasi masalah jeragat.

Untuk keterangan lanjut, orang ramai boleh mengunjungi laman web www.myaroma2u.com atau hubungi talian 04-9770254.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s