Teknologi bawa kelainan pada MAHAPertunjukan rodeo antara yang menarik pada MAHA 2008.


Berkunjung ke Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2008 yang diadakan di tapak kekalnya di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) bermula Selasa lalu sepatutnya menjanjikan kelainan dan keistimewaan tersendiri.

Betapa tidak, kunjungan tersebut perlu disertai dengan harapan dan iltizam untuk ‘bertemu’ teknologi-teknologi baru dan terkini dalam sektor pertanian yang tidak mungkin anda temui apabila berkunjung ekspo atau karnival seumpamanya, di mana pun anda melawat.

Justeru MAHA yang diadakan dua kali setahun sejak penganjuran pertama pada 1999 bukanlah semata-mata untuk menjadikannya pesta makan buah-buahan, pesta makan kerepek atau karnival ternakan untuk meraikan kejayaan petani semata-mata.

Perlu diingat bahawa MAHA bertujuan supaya pengunjung dan rakyat Malaysia secara amnya diberi pemahaman mengenai hasrat kerajaan memberi suntikan baru mengenai bidang yang sebelum ini dianggap terpinggir atau hanya industri di belakang rumah.

Pameran kali ini dan beberapa acara sebelumnya sebenarnya satu peluang bagi mereka yang berminat dengan teknologi, mekanisasi dan automasi.

Teknologi akan selamanya membawa kelainan setiap MAHA diadakan dan pada kali ini antara yang wajar mendapat tumpuan ialah pertanian persis atau perladangan tepat, teknologi fertigasi, sistem pemantauan vesel (VMS), mesin-mesin seperti transplanter, varieti baru tanaman, teknologi pembiakbakaan haiwan dan pelbagai produk berasaskan bioteknologi termasuk kultur tisu.

Sebahagian besar kalangan kita terutama pengusaha pertanian mungkin sudah lama ‘berkenalan’ dengan teknologi-teknologi tersebut tetapi sebahagian besarnya mungkin agak asing dan pertama kali mendengarnya.

Mungkin agak keterlaluan jika mengatakan sebahagian besar rakyat Malaysia terutama yang ‘buta teknologi maklumat’ mengetahui teknologi bersepadu pengurusan ladang menggunakan sistem pertanian persis yang menggunakan teknologi maklumat.

Mimos Berhad, sudah memperkenalkan teknologi yang mereka namakan sebagai Sistem Pengurusan Pertanian Tepat yang turut memanfaatkanm teknologi Sistem Mekanikal Elektro Mikro (MEMS) atau pengesan dalam rumah kaca sejak dua tahun lepas.

Sistem tersebut memanfaatkan sepenuhnya teknologi maklumat dan teknologi pengesan MEMS untuk mengurus pertanian secara tepat dengan penggunaan input pertanian secara minimum, mampu meramal hasil serta menjimatkan kos operasi.

Selain itu, turut diperkenalkan ialah teknologi fertigasi iaitu penanaman sayur-sayuran khususnya jenis berbuah menggunakan baja dan pengairan serentak di bawah struktur pelindung hujan.

Mereka yang berminat dengan teknologi pembiakbakaan boleh menyaksikan sendiri bagaimana demonstrasi mengutip air mani kambing dilakukan.

Bagi yang berminat dengan penternakan kambing, mereka boleh menyaksikan beberapa baka yang popular khususnya Boer.

Malah pengunjung boleh mendapatkan maklumat dan perkembangan semasa industri ternakan kambing selain khidmat nasihat daripada pengusaha dan pegawai yang terlibat secara langsung.

Selain itu, teknologi penghasilan baka tanaman secara penggandaan seperti kultur tisu juga diketengahkan. Ramai daripada kita telah mengenali teknologi ini tetapi lebih ramai yang belum mengetahuinya.

Bagi nelayan, mereka mungkin boleh menyaksikan sendiri sistem VMS untuk memantau vesel mereka di lautan. Teknologi ini penting, sama seperti teknologi pengesanan ikan yang sedang dibangunkan sekarang.

Malah hampir semua agensi kerajaan yang mempunyai teknologi yang membantu dan menyokong sektor pertanian termasuk Agensi Remote Sensing Negara mempamerkan kepakaran masing-masing.

Pendek kata MAHA ialah platform yang menggabungkan segalanya dalam satu.

Selain itu, turut diperkenalkan ialah pelabagi varieti tanaman berasaskan makanan seperti ubi keledek Vitato dan betik eksotika yang dihasilkan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Varieti baru buahan-buahan seperti nangka dan manggis , serta jambu air dikenali sebagai Malay apple juga dipamerkan untuk tatapan dan dinikmati pengunjung.

Perlu diingat, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), menyediakan ribuan tan buah-buahan di Gerai Buah-buahan Segar (GBBS) pada kali ini termasuk durian, langsat, manggis, cempedak dan mangga.

Yang terbaik

Sambil menikmati buah barisan artis popular di Amphiteatre menghiburkan pengunjung setiap hari.

Dua keunikan MAHA 2008 ialah adanya pertunjukan rodeo selain lagu tema Lihatlah Dunia ciptaan Datuk Wah Idris.

Sementara itu, para pengusaha dan pengunjung MAHA menyifatkan penganjuran pameran kali ini merupakan yang terbaik dan mereka berpuas hati dengan segala kemudahan yang disediakan pihak penganjur. Seorang peserta pameran, Nordin Mat menyifatkan antara yang menarik perhatian
pengunjung kali ini ialah pertunjukan rodeo.

“Pengunjung nampaknya dipengaruhi oleh pertunjukan ini (rodeo) berdasarkan ramai yang datang ke sini bertopi koboi,’’ ujarnya. Beliau turut mempamerkan baka kambing pedaging Van Rooy mengakui, pengunjung sukakan rodeo kerana jarang melihatnya.

Peserta pameran Agrobazaar, Mohd. Zulkifli Zakaria, 43, berkata, pihak penganjur menjaga kebajikan para peniaga dan peserta dengan baik seperti menyediakan gerai jualan yang tersusun, membekalkan kemeja-T, kad petugas serta pelekat letak kenderaan.

“Kemudahan-kemudahan yang disediakan ini menjadikan para peniaga dan peserta lebih selesa untuk menjalankan aktiviti bersama pengunjung sepanjang acara ini berlangsung.

“Tempoh pameran yang lebih panjang iaitu selama 13 hari juga memberi peluang kepada lebih ramai pengunjung untuk menyertainya berbanding tujuh hari pada MAHA 2006 yang lalu,’’ katanya yang telah dua kali menyertai program tersebut.

Azura Yunus, 23, pula berkata, melalui penganjuran yang teratur dan keadaan persekitaran yang selesa, ia akan menarik lebih ramai pengunjung datang untuk memeriahkan MAHA kali ini.

“Walaupun ini merupakan pertama kali saya menyertai MAHA, namun saya amat berpuas hati dengan kemudahan-kemudahan yang disediakan di sini,’’ katanya.

Pengusaha produk berasaskan nanas itu berkata, beliau ingin terus menyertai pameran tersebut pada penganjuran yang akan datang kerana ia merupakan peluang terbaik bagi peniaga-peniaga memasarkan produk keluaran mereka.

Bagi pengunjung MAHA, Naemaa Mohamad, 23, pula berkata, orang ramai terutama para pelajar tidak seharusnya melepaskan peluang mengunjungi pameran tersebut kerana melaluinya, banyak pengetahuan yang akan dapat diperoleh.

“Banyak ilmu berkaitan bidang agro, industri asas tani dan teknologi makanan dapat diperolehi pada pameran ini.

“Pengetahuan ini secara tidak langsung akan dapat membantu para pelajar memahami dengan lebih dekat lagi tentang tentang bidang berkenaan,’’ katanya yang merupakan pelajar tahun akhir Fakulti Sains Gunaan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Vincent Chan, 34, pula berharap agar program tersebut dapat dianjurkan setiap tahun berbanding dua tahun sekali ketika ini.

“Ini kerana, melalui program begini, orang ramai akan dapat mengetahui dengan lebih jelas dan terperinci tentang penghasilan sesuatu produk baru,’’ jelasnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s