Petani wajar guna teknologi lebih moden

BATU PAHAT: Petani digalak segera melaksana transformasi pertanian bagi membolehkan mereka meningkatkan pengeluaran dan menambah pendapatan, selain membuka peluang produk masing-masing menembusi skop pasaran lebih luas.

Malah, tindakan itu juga boleh membantu proses pembangunan dan mempopularkan nama sesebuah bandar atau pekan seperti Parit Raja, di kalangan pengguna di dalam atau luar negara.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Abd Aziz Kaprawi, berkata transformasi pertanian perlu dilaksana bagi membawa perubahan positif di kalangan masyarakat petani, terutama bagi meningkatkan produktiviti serta kualiti.

“Masanya sudah tiba bagi masyarakat petani di negara ini, khususnya di Johor melakukan perubahan dengan mencuba dan mempraktikkan pelbagai kaedah dan teknologi pertanian masa kini seperti menggunakan jentera dan amalan tani yang dapat meningkatkan produktiviti serta kualiti.

“Jika dilaksana secara sistematik dan seperti diharapkan, tindakan berkenaan boleh membawa kesan positif terhadap industri pertanian negara, selain memberi ruang dan peluang produk pertanian tempatan diterima baik di pasaran antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian Ekspo Peladang 2008 sempena sambutan ulang tahun ke-30 Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Parit Raja, dekat sini, baru-baru ini. Hadir sama, Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang negeri, Mohd Naser Harun serta Pengerusi PPK Parit Raja, Mohd Said Ibrahim.

Abd Aziz berkata, wawasan untuk memajukan industri pertanian tempatan itu boleh dicapai dan memerlukan komitmen padu semua pihak, termasuk mencari kaedah baru untuk memasarkan produk keluaran masing-masing.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s