Nutri Plant bukan baja biasa

Hasnul hannan dengan baja nutri plant bagi semua tanaman (kiri) dan hanya untuk tanaman padi (kanan).


Memang ramai yang sering menghadapi masalah pokok bunga-bungaan seperti bunga kertas dan orkid yang tidak mengeluarkan bunga selepas beberapa lama ditanam.

Bagi menggalakkan pengeluaran hasil tanaman, sebuah syarikat swasta Nutri Plant Biotech Fertilizer Sdn. Bhd. telah menggunakan teknologi Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menerusi kerjasama dengan Marditech.

Baja cecair yang disembur pada daun atau dipanggil baja foliar (semburan pada daun) lebih berkesan jika dibandingkan dengan baja granular (baja pepejal diletakkan di tanah) yang biasa diletak pada pangkal pokok.

Pengurus Cawangannya Hasnul Hannan berkata, baja foliar yang dihasilkan membekalkan unsur surih (trace element) yang diperlukan untuk meningkatkan pengambilan unsur NPK (nitrogen, fosforus, kalium) kepada pokok.

“Unsur surih merupakan unsur-unsur seperti magnesium, zink dan boron yang diperlukan pokok,” katanya semasa ditemui di pameran MAHA 2008 di MAEPS, Serdang, Selangor baru-baru ini.

Hasnul menambah produk Nutri Plant Biotech merupakan bio immunizer yang boleh dikatakan racun yang bukan racun.

Selain bertindak sebagai baja, ia ini berfungsi memanipulasi pokok dengan menjadikannya kelihatan sama seperti serangga atau disebut memanipulasi pokok.

“Nutri Plant Biotech ini lebih kepada penyamaran,” katanya.

Dibanding dengan baja granular, baja foliar akan memperbaiki kesuburan dan menyeimbangkan elektrolit tanah dengan menambahkan trace element yang hilang.

Manakala baja granular yang digunakan secara berterusan boleh menyebabkan keadaan tanah tidak seimbang.

Hasnul berkata, baja foliar berkenaan hanya digunakan dua minggu sekali tetapi penggunaan yang kerap tidak meninggalkan sebarangan kesan sampingan.

“Baja ini perlu dicairkan bagi penggunaan optimum kerana saiz liang stomata daun yang pelbagai,” katanya.

Baja biosintetik ini dihasilkan daripada beberapa bahan kimia dan organik yang diolah sehingga stabil dan selamat digunakan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s