Maha 2008: Harga berpatutan jadi tarikan

SERDANG: Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (Maha) 2008 terus menjadi tumpuan kerana menawarkan pelbagai produk dengan harga berpatutan.

Kebanyakan pengusaha ladang tanaman bangga kerana masyarakat semakin berminat menceburi dan menimba ilmu di bidang itu, termasuk sebagai pendapatan harian.

Yellow Dots Kiosk milik pasangan, Hashim Tan Abdullah dan Munfaridah Darwandi mengusahakan ladang jagung serta menjadi pembekal 6,000 tongkol jagung manis dan segar untuk Pasar Raya Carrefour setiap 14 hari.

Munfarida berkata, pengalaman menjadi peraih buah-buahan bagi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) menjadi asas perniagaannya dan ditambah minat di bidang berkenaan.

Beliau berkata, mereka turut menjual hampir 500 tongkol setiap hari di pasar malam Bangsar dan sekitar Damansara serta menyambut baik usaha kerajaan memajukan sektor pertanian.

“Perniagaan ini baru ditubuhkan tiga bulan lalu dan ladang tanaman jagung kami terletak di Sungai Dua, Pulau Pinang. Kami mengusahakan 12 hektar tanah yang semuanya ditanam jagung dengan pemantauan rakan kongsi,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s