500,000 benih kelapa sawit diagih percuma

CHUKAI: Sebanyak RM5 juta diperuntukkan kerajaan negeri bagi menyediakan benih kelapa sawit untuk diagihkan kepada penduduk yang berminat mengusahakan tanaman kelapa sawit secara kecil-kecilan di sekeliling rumah.

Buat permulaan, sebanyak 500,000 pokok kelapa sawit berumur 14 hingga 18 bulan sudah ditempah dan akan diberikan secara percuma kepada penduduk Oktober ini bagi menggalakkan rakyat negeri ini terbabit dalam aktiviti itu.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berkata pegawai daerah, penghulu mukim dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) diarah mengenal pasti penduduk yang berminat untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit di sekeliling rumah.

Buat permulaan, katanya, 10 hingga 30 pokok kelapa sawit akan diberikan secara percuma kepada penduduk yang bercadang mengusahakan tanaman kepala sawit di kawasan lapang kediaman masing-masing.

“Bantuan pokok kelapa sawit akan diberikan percuma secara berterusan bagi membantu penduduk menjana tambahan pendapatan sampingan.

“Pokok kelapa sawit yang akan diagihkan dijangka mampu mengeluarkan hasil selepas dua setengah tahun ditanam,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas merasmikan Majlis Pelancaran Program Bumi Hijau Peringkat negeri di Padang Bola, Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Kampung Bukit Kuang di sini, kelmarin.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Rozi Mamat; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Mohamed Awang Tera serta Pengarah Jabatan Pertanian negeri, Md Yusof Maidin.

Ahmad berkata, kerajaan negeri hanya memberi benih pokok kelapa sawit kepada penduduk yang ingin mengusahakan di kawasan atau di sekeliling rumah dan bukannya kepada penduduk yang mempunyai kawasan lapang seluas 0.4 hingga 0.8 hektar.

Mengulas Program Bumi Hijau dilaksanakan kerajaan negeri, Ahmad berkata, kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM80,000 bagi menyediakan benih pelbagai jenis sayur-sayuran untuk diagihkan kepada penduduk.

Katanya, program itu dilakukan bertujuan menggalakkan penduduk mengusahakan sendiri tanaman pelbagai jenis sayur-sayuran.

“Penduduk yang mengusahakan sendiri tanaman itu mampu mengurangkan kos perbelanjaan harian keluarga yang semakin meningkat berikutan kenaikan harga minyak, selain mewujudkan kesedaran dan minat kepada rakyat terhadap pertanian terutamanya di kalangan belia dan pelajar sekolah supaya membabitkan diri secara komersial dalam sektor pertanian pada masa akan datang,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s