Tembikai menguntungkan


Abdul Wahab Ahmad (kiri) bersama anaknya Mohd. Edy Subhi menunjukkan hasil tembikai jenis Labuci di Kampung Charuk Limbong, Tawar, Baling, Kedah. – Gambar AZMAN MD. NOOR


BALING 13 Ogos – Tanah yang luas jika diusahakan dengan bersungguh-sungguh pasti memberikan pulangan lumayan.

Hakikat itu terbukti apabila dua beranak di Kampung Charuk Limbung dekat Tawar di sini memilih untuk menjadi petani sepenuh masa yang berjaya.

Abdul Wahab Ahmad, 49, dan anaknya, Mohd. Edy Subhi, 23, mengambil peluang yang terbentang luas di hadapan mereka untuk mengusahakan tanah simpanan seluas 50 relung dengan projek tanaman tembikai dan cili.

Istimewanya, Abdul Wahab menyerahkan tanggungjawab membangunkan kawasan tanah tersebut kepada anaknya yang begitu berminat dalam bidang pertanian.

Langkah tersebut sesuai dengan hasrat kerajaan menjadikan pertanian satu perniagaan dan keupayaan anak muda itu sudah tentu menggamit anak muda lain sama-sama mengambil peluang keemasan ini.

Di ladang itu, peladang muda ini menumpukan sepenuh perhatian kepada tanaman tembikai jenis Labuci tanpa biji.

Menurut Mohd. Edy Subhi, usahanya selama ini berbaloi apabila sebanyak 21 tan buah tembikai dapat dipetik sehari dan peraih akan datang membeli terus dari ladang.

”Saya berpuas hati kerana usaha yang berterusan selama itu terhadap ladang berkenaan telah membuahkan hasil yang lumayan,” katanya kepada Utusan Malaysia baru-baru ini.

Selain tembikai jenis labuci, dia turut menanam tembikai kuning di ladang itu dalam mempelbagaikan jenis tanaman.

Malah, tembikai di ladang itu bukan sahaja dijual kepada peraih tempatan tetapi terdapat peniaga buah-buahan dari Pulau Pinang, Alor Star dan Thailand yang membelinya.

Anak sulung dari lima beradik ini tidak lupa jasa Jabatan Pertanian yang memberikan khidmat nasihat dalam membantu kejayaannya menjadi petani muda berjaya.

Mohd. Edy pernah mengikuti kursus dalam bidang pertanian dengan beberapa agensi kerajaan seperti Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda), Pertubuhan Peladang dan Jabatan Pertanian.

Bagi Abdul Wahab pula, dia hanya menjadi pemantau kepada usaha anaknya itu dan sesekali tetap turun untuk membantu.

Dengan dibantu oleh lima orang pekerja, Mohd. Edy Subhi turut mengusahakan tanaman cili kulai yang turut menghasilkan pendapatan lumayan.

Justeru tidak menghairankan jika kedua-dua beranak ini dikenali sebagai pembekal utama cili di daerah ini selain Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Purata sebanyak 500 kilogram cili kulai dapat dikutip di ladang itu setiap hari.

One thought on “Tembikai menguntungkan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s