Pala dimajukan semula


PEMBANTU Pertanian, Nurzaidah Zainal Bakri menunjukkan buah pala yang dipetik segar dari ladang tanaman tersebut di Sungai Pinang, Balik Pulau, baru-baru ini.


PULAU PINANG 12 Ogos – Buah pala sememangnya tidak asing lagi di negeri ini kerana ia merupakan identiti masyarakat di Pulau Mutiara ini sejak lama dulu.

Berdasarkan sejarah, tanaman buah pala telah wujud di negeri ini sejak zaman kolonial iaitu sekitar 1786, namun masyarakat setempat percaya buah itu telah ditanam lebih awal dari tempoh tersebut.

Buah pala merupakan buah tempatan yang boleh menghasilkan banyak produk dan antaranya ialah minyak angin, rempah ratus dan jeruk, malah kulit buah tersebut boleh digunakan untuk menghasilkan produk kosmetik.

Pokok buah pala memerlukan penjagaan yang baik dan ia perlu naungan semasa proses awal penanaman untuk mengelak daripada terdedah kepada cahaya matahari yang boleh membantutkan pertumbuhan pokok.

Selain itu, ia juga mempunyai keunikan sendiri kerana memerlukan udara laut untuk membantu pembesarannya malah sudah terbukti kebanyakan tanaman buah pula lebih berjaya di kawasan pulau.

Biarpun Pulau Pinang menjadi tumpuan tanaman buah pala sejak lama dulu, namun masalah kekurangan tanaman tersebut telah menyebabkan kebanyakan industri perkilangan yang mengeluarkan produk buah itu terpaksa mengimport buah tersebut daripada negara jiran terutama Indonesia.

Disebabkan masalah berkenaan, kerajaan negeri melalui Skim Galakan Buah-Buahan (SGBB) yang diwujudkan oleh Jabatan Pertanian telah memberikan tumpuan kepada penanaman buah pala oleh penduduk di negeri ini terutama di kawasan Balik Pulau.

Menurut Pengarah Jabatan Pertanian Pulau Pinang, Abdul Nasir Hassan, usaha tersebut semakin giat dijalankan setelah kerajaan negeri menyedari potensi buah pala dan bagi mengelakkan pengilang tempatan daripada terlalu bergantung kepada negara jiran.

“Kita sedar industri buah pala merupakan produk tempatan yang tidak mendapat tumpuan selama ini menyebabkan kilang-kilang yang ada di negeri ini malah di seluruh negara terpaksa mengimportnya.

“Melalui langkah-langkah yang telah dibuat untuk menggiatkan lagi penanaman, kita yakin akan dapat mengurangkan import buah tersebut sebanyak 20 peratus dari luar negara,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengiringi Exco Pertanian dan Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Tebatan Banjir Pulau Pinang, Law Choo Kiang ketika mengadakan lawatan ke ladang buah pala di sini baru-baru ini.

Menurut Nasir, buah pala yang mempunyai banyak khasiat itu juga boleh dijadikan sebagai jus minuman rasmi Pulau Pinang namun langkah berkenaan harus dibincangkan terlebih dahulu.

“Bagaimanapun ini hanya cadangan kerana ia memerlukan perbincangan menyeluruh daripada semua pihak memandangkan Pulau Pinang masih belum mempunyai minuman rasmi.

“Tetapi dalam masa yang sama, kajian saintifik perlu dilakukan untuk membuktikan keberkesanan jus buah pala kerana kita tidak boleh hanya bergantung kepada populariti buah ini sahaja,” katanya.

Dalam pada itu, Nasir memberitahu, penanaman buah pala sebenarnya telah dimulakan oleh Jabatan Pertanian sejak penghujung 2006 dan ia semakin mendapat tumpuan sejak awal tahun ini.

“Kami yakin dalam sedikit masa lagi kita akan dapat melihat hasilnya kerana semua ladang yang terlibat mempunyai tahap kesuburan yang sangat tinggi.

“Setiap satu pokok pala ini mampu menghasilkan sehingga 22 kilogram buah dan kami menganggarkan hasil purata yang mampu dicatat untuk semusim selepas ini adalah kira-kira 82 tan,” jelasnya.

Jelasnya, projek yang dijalankan oleh SGBB adalah meliputi 37.2 hektar manakala proses penanaman semula serta pembangunan ladang-ladang lama di negeri ini melibatkan kawasan seluas 29.6 hektar.

“Pembangunan semula ladang buah pala ini adalah meliputi pembajaan, penanaman semula dan pembersihan ladang-ladang untuk memastikan hasil yang dikeluarkan berkualiti.

“Malah melalui SGBB, penduduk yang berhasrat untuk menanam buah ini dapat membelinya dengan harga serendah RM1 untuk setiap pokok serta diberi bantuan baja dan kapur bagi proses awal penanaman,” ujarnya.

Pokok buah pala yang ditanam dengan baik akan matang untuk tempoh sekurang-kurangnya empat tahun dan mampu menghasilkan buah antara 1,500 hingga 2,000 biji sepokok bagi satu musim.

Pokok buah pala juga bersifat ekonomik kerana ia mampu menghasilkan buah sehingga 50 tahun.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s