Tembikai Susu Kuala Selangor Berpotensi Tembusi Pasaran Dunia


LUMAYAN: ¦Roszi Mohd Istamar menunjukkan tembikai susu hasil keluaran ladangnya yang terletak di Kampung Sungai Yu di Kuala Selangor. Setakat ini seluas 0.8 hektar (2 ekar) tanah ditanam dengan tembikai dan mampu memperolehi pendapatan sehingga RM3,000 sebulan.

KUALA SELANGOR, Seawal jam 7 pagi, Roszi Mohd Istamar, 22, melangkah keluar dari rumahnya menuju ke ladang tanaman tembikai susu di Kampung Sungai Yu di sini.

Matlamatnya ialah menjadikan ladang usahanya itu mencapai hasrat mengeluarkan hasil tanaman yang suatu hari nanti menembusi pasaran di seluruh dunia.

Anak muda berkelulusan dalam bidang kejuruteraan elektrik dari Institut Kemahiran Mara Jasin Melaka ini amat yakin projek tanaman buah-buahan itu akan membawa kejayaan.

“Jika pasarannya cantik saya sememangnya yakin akan dapat meluaskan lagi projek penanaman ini. Setakat ini saya sudah tanam di 0.8 hektar tanah dan saya positif tembikai susu ini ada potensi cerah untuk diterima di pasaran dunia,” katanya ketika ditemui pemberita semasa penuaian buah tembikai susu di sini baru-baru ini.

Beliau berkata pendapatan sehingga RM3,000 sebulan mampu diperolehi hasil projek tanaman dua jenis tembikai susu, Rock Melon dan jenis tembikai susu biasa (Honeydew), yang dimulakan sejak awal Januari lepas di bawah naungan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama).

Roszi yang membabitkan diri dengan penanaman tembikai susu secara berjinak-jinak ekoran ajakan bapa saudara yang memintanya membantu mengusahakan ladang berkelompok itu, kini menunjukkan minat untuk mempunyai ladang tanaman sendiri.

“Saya cuma membantu bapa saudara yang memang bekerja sebagai petani di kampung ini. Lama-lama rasa seronok timbul kerana selain pendapatan lumayan, ia memberi saya banyak ilmu dalam pertanian,” katanya.

Pengarah Fama Selangor, Ishak Abbas pula berkata projek berkelompok itu diusahakan di atas tanah seluas 20 hektar di Kampung Sungai Yu dan sehingga kini 8 hektar tanah telahpun membuahkan hasil.

“Setiap peserta hanya memerlukan modal permulaan RM2,500 hingga RM3,000 bagi 0.4 hektar tanah ladang yang dimiliki sendiri untuk menanam tembikai susu ini yang boleh menghasilkan lebih kurang 3,000 pokok manakala Fama pula menyediakan kemudahan pasaran.

Sekarang ini Fama beralih kepada penanaman tembikai susu kerana melihat buah ini ada prospek pasaran luas di dalam dan luar negara. Kita mensasarkan akan dapat mengeluarkan lebih kurang satu tan sehari melalui ladang ini untuk dibekalkan kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS),” katanya.

Beliau berkata setiap daripada 29 petani asal di kampung itu akan menanam tembikai susu dan menuainya mengikut giliran jadual yang ditetapkan agar bekalan buah untuk pasaran sentiasa ada.

“Petani yang sebelum ini tidak tahu selok-belok menanam tembikai susu juga mendapat bantuan dan tunjuk ajar daripada Jabatan Pertanian serta Fama tentang cara menanam tembikai susu yang berkualiti dan membawa mereka melihat cara pengurusan di ladang lain juga,” katanya.

Sebelum menyertai projek penanaman tembikai susu, peserta menjalankan usaha pertanian dengan menanam sayur-sayuran termasuk jagung.

Ishak berkata tanaman tembikai susu juga tidak dapat lari daripada masalah penyakit yang boleh membantutkan pembesaran buah dan menjejaskan kualitinya.

Antara penyakit utama yang sering menyerang tanaman jenis ini adalah lecuh anak benih dan bintik berpusar yang menyerang daun, batang serta buah sehingga menyebabkan pokok dan buah rosak.

“Kita mengatasi masalah itu dengan kerap menyembur racun perosak tetapi masih perlu memberikan perhatian kepada kesihatan pokok agar tidak memberi kesan kepada buah serta membuat sungkupan plastik pada pokok,” katanya.

Bagi mengatasi masalah kekurangan bekalan air pula, Ishak berkata, Fama, Jabatan Pertanian serta Jabatan Pengairan dan Saliran akan berusaha menyediakan paip renjisan air yang akan memudahkan petani berbanding sekarang yang hanya bergantung kepada hujan atau sumber air paip yang agak jauh dari ladang.

Menurut Ishak, keistimewaan buah tembikai susu dari ladang ini adalah rasanya yang begitu manis kerana ditanam di tanah pantai yang mengandungi paras kelarutan gula yang tinggi.

Buah tembikai yang ditanam hanya mengambil masa lebih kurang dua hingga tiga bulan untuk membesar dan boleh dituai manakala penanamannya boleh dilakukan tiga hingga empat kali dalam setahun kerana ia tanaman tidak bermusim.

Untuk tujuan eksport, Ishak berkata hasil pengeluaran tembikai susu Kampung Sungai Yu akan dibawa ke Dubai pada Jun ini kerana telah berjaya mendapat permintaan di sana.

Selain itu, perancangan eksport juga akan ditumpukan kepada Singapura yang berpotensi besar untuk mendapat sambutan menggalakkan dan menggantikan pasaran dari Australia yang tidak dapat membekalkan keluarannya jika negara itu mengalami musim sejuk.

“Selepas ini, kita merancang untuk menghasilkan buah tembikai susu tanpa biji di ladang ini. Setakat ini, ia telah ditanam di tanah seluas 1.2 hektar dan kami merancang akan meluaskan lagi penanamannya,” katanya.

Ishak berkata selain untuk dieksport ke luar negara, Fama juga akan cuba membawa keluaran ladang tembikai susu itu ke hypermarket dan pasar raya tempatan serta pesta dan pasar tani yang dianjurkan lembaga itu pada masa akan datang.

— BERNAMA

4 thoughts on “Tembikai Susu Kuala Selangor Berpotensi Tembusi Pasaran Dunia

 1. boleh dapatkan nombor untuk hubungi en roszi mohd istamar untuk membuat temujanji khas untuk lawatan kajian projek pertanian pelajar kolej

 2. Boleh saya dapatkan contact untuk berhubung.
  Saya adalah penjual buah-buahan secara runcit dan borong di Kuala Lumpur.
  Saya Ingin membeli stok secara tetap pada harga ladang.
  No. Tel: 013-2109719
  Kawasan Perniagaan : Kampung Baru KL.
  Pengalaman : Perniagaan warisan keluarga berusia lebih 30 tahun.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s