Tingkatkan industri asas tani

SERDANG 11 Ogos – Kerjasama antara Malaysia dan Australia dalam meningkatkan kemajuan industri asas tani dilihat mampu memberi pulangan pelaburan yang besar kepada negara ini khasnya dalam sektor pengeluaran ternakan.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed berkata, selain pertanian, industri ternakan turut dilihat mempunyai potensi yang besar dalam membantu pertumbuhan ekonomi negara melalui langkah pengkomersialan ternakan seperti kambing dan lembu.

“Australia merupakan pengeluar utama bagi hasil ternakan kambing, biri-biri dan lembu di dunia.

“Berdasarkan kelebihan itu, kementerian berharap jalinan kerjasama antara dua negara ini mampu membantu Malaysia membangunkan industri ternakan tersebut melalui kaedah baru seperti bioteknologi,’’ ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Mengekalkan Industri Agro Tani Malaysia – Melalui Pendekatan Australia sempena Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA 2008) di sini hari ini.

Langkah itu katanya, akan dapat membantu dalam usaha menghasilkan baka lebih baik dan berkualiti untuk memenuhi keperluan serta permintaan dalam negara selain diimport ke negara luar.

Menerusi kerjasama itu katanya, kementerian berhasrat untuk menggandakan hasil pengeluaran ternakan kambing dan lembu sehingga 20 peratus berbanding 8 peratus yang diperolehi kini menjelang tahun 2015.

Sehubungan itu kata Mustapa, Malaysia dan Australia akan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi mengadakan kerjasama dalam ternakan kambing pada hujung minggu ini.

Mustapa turut menjemput orang ramai untuk hadir memeriahkan program MAHA yang bakal berlangsung selama 13 hari bermula esok.

Antara pengisian menarik MAHA pada tahun ini ialah pameran teknologi dan produk berasaskan ternakan, pameran dan pertandingan anjing dan kucing, aktiviti menunggang kuda dan gajah serta lelongan haiwan ternakan.

Selain itu, akan diadakan juga pertunjukkan Rodeo Malaysia 2008 yang dianjurkan bersama oleh Australian Bushmen’s Campdraft dan Rodeo Association Ltd. (ABCRA) selain peluang untuk menyaksikan aksi lasak penunggang rodeo

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s