Sektor pertanian diubah untuk jana pulangan lumayan

KUALA LUMPUR 10 Ogos – Kerajaan akan mengubah sektor pertanian kepada satu sektor yang bercirikan perindustrian dan perdagangan, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, perubahan itu yang dikenali sebagai pertanian baru akan melihatkan sektor pertanian, perikanan dan penternakan menjanjikan pulangan yang lebih lumayan berbanding sebelum ini.

Menurutnya, menerusi pertanian baru, hasil pertanian, perikanan dan penternakan akan menghasilkan dan menguntungkan penggunaan teknologi baru eksport ke luar negara dan diusahakan dengan skala besar.

”Ini adalah sesuai dengan moto pertanian adalah perniagaan bagi menggambarkan peluang yang banyak dalam sektor pertanian negara,” katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Ladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan 2008 di sini malam ini.

Konvensyen itu akan disertai kira-kira 405 peserta dari seluruh negara.

Justeru, kata Mustapa, penggunaan teknologi dalam aktiviti pertanian merupakan salah satu cara untuk transformasi dapat dijalankan dengan baik.

Menurut beliau, peruntukan tambahan sebanyak RM3 bilion akan digunakan untuk mencapai sasaran kerajaan menjadikan sektor pertanian menjanjikan pulangan yang lebih lumayan.

Sehubungan itu, beliau meminta seluruh pengusaha pertanian lebih bersemangat, peka terhadap perubahan dan menerimanya sebagai satu peluang untuk bergerak lebih maju.

Katanya, generasi muda juga harus diberi pendedahan dan dilibatkan sama kerana kehadiran mereka pastinya akan merangsang profail sektor pertanian ke arah yang lebih moden, positif dan dinamik.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s