Dodol Ramlah/Zul popular

Ramlah Saad (kanan) dibantu oleh Norhayati Talib, menjual dodol lemak serta berperisa durian di Pekan Rabu, Alor Star.
– Gambar ISMAIL KAMADIN


PENDANG 10 Ogos – Bermula dengan pengetahuan yang cetek untuk membuat dodol, Zukilfli Ali, 38, dan abangnya, Mohd. Supri, 43, bertekad menghasilkan sendiri kuih tradisional itu bagi memajukan perniagaan mereka, 13 tahun lalu.

Bagi dua beradik berkenaan, dengan membuat dodol sendiri sahaja dapat membantu mengembangkan perniagaan mereka sebagai penjual kuih tradisional berbanding dengan hanya mengambil kuih buatan orang lain untuk dijual.

Ketika itu, pasangan adik beradik tersebut hanya mampu mengacau sekawah dodol menggunakan cara tradisional dengan dibantu oleh ibu bapa mereka, Ali Said, 68, dan Siti Aishah Ahmad, 51, di Kampung Bahagia di sini.

Namun begitu cabaran yang dihadapi bukan mudah kerana tidak ramai yang mampu membuat dodol ekoran kerja memasaknya agak renyah dan memakan masa yang panjang.

Lagipun, kuih tradisional tersebut menjadi kurang enak jika tidak menggunakan bahan-bahan adunan yang diperlukan dengan secukupnya.

Berikutan kurang pengalaman pada masa tersebut, dodol yang dihasilkan dengan menggunakan tulang empat kerat keluarga mereka itu menjadi tidak tahan lama selain jumlahnya yang sedikit iaitu sekitar 30 kilogram sekawah.

Bagaimanapun Zulkifli dan Mohd. Supri tidak pernah putus asa untuk cuba menghasilkan dodol yang berkualiti dan enak bagi menawan selera pelanggan mereka.

Oleh itu, dari semasa ke semasa dua beradik berkenaan berusaha memperbaiki kualiti dan rasa dodol buatan keluarga mereka itu supaya dapat bersaing di pasaran.

Kini selepas lebih 10 tahun berlalu, keluarga Zulkifli boleh berbangga dengan pencapaian mereka apabila dodol yang dihasilkan diiktiraf ramai selain mendapat permintaan tinggi terutama daripada kalangan penggemar kuih berkenaan.

Lebih membanggakan, mereka kini memiliki lima mesin membuat dodol yang mampu menghasilkan sebanyak 40 kilogram kuih tradisional itu setiap satu.

Menceritakan sejarah keluarga sehingga menceburi perniagaan menjual kuih dodol, Zulkifli berkata, pada mulanya dia dan Mohd. Supri hanya menjual dodol bersama kuih-kuih tradisonal lain seperti bahulu yang dibekalkan oleh peniaga di kompleks Pekan Rabu di Alor Star.

Selepas agak lama menjual dodol milik orang lain, menurutnya, pada tahun 1995 terdetik di fikiran mereka untuk menghasilkan sendiri kuih tradisonal itu bagi memenuhi keperluan pasaran yang semakin meningkat.

“Dodol yang kami hasilkan bukan sahaja diakui enak oleh pelanggan tetapi tahan lama sehingga sekurang-kurangnya dua minggu,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Zulkifli berkata, dari semasa ke semasa dodol buatan keluarga mereka itu semakin mendapat sambutan sehingga mendorongnya untuk memohon bantuan bagi memajukan perniagaan daripada Jabatan Pertanian Kedah.

Menurut beliau, nasib mereka baik apabila permohonan itu segera diluluskan dengan dibekalkan dua buah mesin membuat dodol dan bantuan bahan-bahan mentah untuk membina bangunan daripada jabatan berkenaan pada 2004 sebelum menambah sendiri tiga mesin lagi.

“Pada hari-hari biasa, lazimnya hanya tiga mesin yang beroperasi. Tetapi menjelang musim perayaan Aidilfitri, sebanyak 15 kawah dodol dikacau sehari kerana permintaan amat tinggi,” katanya.

Menurut Zulkifli, secara purata mereka mampu menjual kira-kira 700 kilogram sebulan.

“Kami juga berbangga kerana Dodol Ramlah/Zul sahaja mempunyai label di Pekan Rabu yang diluluskan oleh Jabatan Pertanian Kedah,” katanya sambil memberitahu bahawa dodol buatan mereka turut diedarkan ke beberapa negeri lain seperti Perak, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Menurutnya, pada masa ini, dodol Ramlah/Zul yang mengambil nama isterinya Ramlah Saad dan beliau sendiri, terdapat dalam dua perisa, perisa durian dan lemak. Bagi perisa durian dijual dengan harga RM5 manakala dodol lemak berharga RM4 bagi setiap 500 gram.

5 thoughts on “Dodol Ramlah/Zul popular

  1. assalamualaikum….
    saya nk bertanya ni.bagaimana caranya hendak menjadikan dodol lebih tahan lama? terima kasih..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s