Tarikan baru MAHA 2008

Antara keunikan Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA 2008) ialah persembahan rodeo, satu acara yang dijangka menarik minat ramai.

Program sukan yang terkenal di Sepanyol itu diperkenalkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar dengan matlamat memberi pengalaman baru kepada pengunjung MAHA kali ini.

Pengunjung berpeluang untuk menyaksikan pertunjukan Rodeo Malaysia 2008 yang dianjurkan bersama Australian Bushmen’s Campdraft & Rodeo Association Ltd (ABCRA) dan pertunjukan dijangka diadakan setiap hari.

Pertunjukan itu meliputi kategori seperti bull riding, steer wrestling, tie & rope, bareback riding, steer undercoating, breakaway roping, saddle bronc, team roping dan ladies barrrel racing.

Satu lagi keunikan MAHA 2008 ialah ialah pengenalan lagu tema berjudul Lihatlah Dunia yang dicipta komposer terkenal tanah air, Datuk Wah Idris.

Ia merupakan usaha penjenamaan (MAHA) 2008 serta mencerminkan penganjuran gilang-gemilang acara tersebut yang diadakan dua kali setahun.

Menurut Wah, lagu yang berasaskan konsep pop komersial itu dijangkakan mampu menyampaikan mesej yang terbaik kepada orang ramai berhubung penganjuran pameran itu.

“Muzik merupakan salah satu medium yang terbaik bagi menyampaikan mesej kepada umum, namun, paling utama adalah penerimaan majoriti terhadap lagu tersebut.

“Sebagai contoh, sesebuah lagu yang digemari dan diminati ramai, pasti akan memberi impak kepada pendengar seterusnya membuatkan ia dinyanyikan oleh sesiapa sahaja dan dimana sahaja,’’ kata Wah ketika ditemui di pejabatnya, baru-baru ini.

Pada masa sama, selain melawat pameran, pertunjukan, menikmati masakan popular tempatan dan pengunjung juga berpeluang menikmati buah-buahan tempatan yang seperti durian, rambutan, manggis, dan varieti baru tanaman lain serta produk asas tani termasuk Malay tea dan Malay apple yang dihasilkan daripada pelbagai jenis herba.

Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz, memberitahu, pihaknya akan membekalkan 1,000 tan buah-buahan tempatan untuk pengunjung pada harga yang berpatutan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s