Pameran pertanian terbesar MAHA kembali


PAVILION NEGERI TERUS DIKEKALKAN PADA maha 2008.


Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (MAHA) kembali lagi. Pameran pertanian terbesar di Asia Tenggara itu tampil buat kali kelima mengikut format terbarunya sejak ia dimulakan pada 1999.

MAHA 2008 yang bermula 12 hingga 23 Ogos ini bukan sahaja terbesar dalam sejarah penganjurannya tetapi sejak dahulu lagi ia mempunyai signifikannya tersendiri dengan matlamat membawa pertanian Malaysia ke peringkat antarabangsa.

Penyertaan kali ini meningkat sekali ganda iaitu dari 1,000 peserta kepada 2,000 dan semuanya melibatkan pameran iaitu agrobazaar, makanan popular Malaysia, pameran ternakan dan pelbagai acara yang disertai agensi kerajaan dan syarikat-syarikat swasta termasuk syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Namun, MAHA 2008 agak istimewa kerana ia akan diadakan di tapak kekalnya yang kini lengkap dengan pelbagai kemudahan dikenali sebagai Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) yang siap Jun lalu dengan kos RM252 juta.

MAEPS dibina dengan dua fasa iaitu fasa pertama dengan kos RM32.6 juta, manakala fasa kedua, RM220 juta.

Kemudahan tersebut dibangunkan di atas tapak seluas 120 hektar dengan gerai sebanyak 1,448 unit melibatkan pembinaan beberapa dewan yang berkeluasan 42,000 meter persegi secara keseluruhannya, selain 7,000 tempat letak kenderaan.

Pameran kali ini juga mengekalkan konsep yang sama seperti MAHA 2006 yang juga menawarkan pavilion untuk semua negeri dan akan menjadi tapak kekalnya pada masa akan datang.

Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz, MAHA penting sejajar dengan hasrat kerajaan dan tanggungjawab Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani untuk mewujudkan konsep pertanian baru yang berskala komersial, menggunakan teknologi termasuk teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) bioteknologi, melahirkan usahawan dan mempraktikkan Amalan Pertanian Baik (GAP).

“Jika dahulu pertanian dianggap sebagai sara diri, MAHA memberi gambaran bahawa pertanian bukan lagi untuk tujuan itu, sebaliknya satu perniagaan,” ujarnya sambil menambah bahawa pameran seumpama itu telah dianjurkan sejak 1924 lagi yang dikenali sebagai Malaya AgriHorticultur Association.

Selain MAHA, turut disambut ialah Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) yang merupakan acara tahunan diilhamkan oleh Tun Abdul Razak Hussein dan disambut kali pertama , pada 6 Ogos 1975 di bangunan Parlimen yang ketika itu namanya dikenali sebagai Hari Peladang.

Hari Peladang kemudiannya ditukar kepada HPPNK pada 1997.

Apa pun tujuannya tetap sama, iaitu mengiktiraf peladang, penternak dan nelayan kerana sumbangan mereka kepada negara.

Ketika pertanian dilihat mempunyai sumbangan besar dalam pengeluaran makanan dan untuk eksport, maka MAHA menjadi semakin signifikan.

Banyak sebab kenapa MAHA tampil tepat pada masanya sejak diadakan kira-kira sedekad lepas.

Selain mengangkat martabat pertanian, MAHA menterjemah hasrat kerajaan untuk memberitahu bahawa pertanian satu bidang yang menguntungkan, glamor dan yang penting sebagai perniagaan sekiranya dilaksanakan secara komersial.

Apabila berkunjung ke pameran ini, banyak yang dapat disaksikan termasuk pertanian berteknologi tinggi, penggunaan bioteknologi seperti kutur tisu dan pembiakbakaan lain.

Baka-baka lembu dan kambing yang berpotensi dikomersialkan, penghasilan baka kaedah bioteknologi dan pameran produk-produk asas tani yang sudah mengetuk pintu pasaran dunia juga dipamerkan.

Misalnya, jika dulu ubi kayu hanya dianggap sebagai produk pertanian yang dipandang rendah tetapi tahukah kita bahawa di atas pentas MAHA, produk-produk berasaskan tanaman itu dipamerkan dengan begitu gah, kerana ia membawa nama Malaysia ke luar negara.

Selain itu , MAHA 2008 yang berlangsung selama 13 hari turut diisi dengan pameran teknologi dan produk berasaskan ternakan, pameran dan pertandingan anjing dan kucing, menunggang unta, kuda dan gajah menjelajah zoo serta penjualan dan lelongan ternakan

Acara lain termasuk pertandingan ternakan, pameran dan penjualan benih, benih organik, makanan ternakan, racun serangga dan parakuat, demonstrasi kutipan semen kambing demonstrasi pengambilan susu lembu Jersey dan juga berkunjung ke pavilion negeri.

Pada sebelah malamnya, pertunjukan artis popular dan kebudayaan akan diadakan yang semuanya menjadikan MAHA 2008 sebagai pesta terbesar dan meriah.

Mereka yang berminat dengan tanaman mungkin boleh berkunjung ke taman yang mempamerkan bunga, palma, herba, padi, nanas, sayuran dan taman landskap hortikultur manakala di seberang tasik, pameran pembiakan ikan dalam sangkar juga disediakan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s