Ekspo Agrotek Sandakan akan perkenal produk tempatan

SANDAKAN: Ekspo Agrotek Sandakan bakal memperkenalkan lebih banyak lagi produk tempatan berada di pasaran yang adakan diadakan pada 2 dan 3 Ogos ini, bertempat di Padang Perbandaran Sandakan.

Ekspo bertemakan “Ke Arah Industri Pertanian Produktif dan Komersil Melalui Amalan dan Teknologi Mapan,” adalah sebahagian dari program sambutan Festival Sandakan yang akan disempurnakan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Haji Aman.

Anjuran Jabatan Pertanian Negeri dengan kerjasama Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) serta agensi-agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah di Bahagian Sandakan.

Pegawai Pertanian Kanan merangkap Pengerusi Penganjur Ekspo Agrotek 2008, En. Jifrin Hj. Mohamad ketika mengumumkan majlis perasmian Ekspo Agrotek Sandakan selama dua hari akan disempurnakan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman.

Menurutnya sebaik dilancarkan pada pagi 2 Ogos 2008, Ekspo akan dibuka kepada orang ramai selama dua hari bermula dari jam 12.00 tengahari hingga 9.00 malam pada hari perasmian dan hari berikutnya dibuka dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang.

Katanya objektif penganjuran adalah untuk memberi peluang kepada pengeluar dan pengusaha pertanian untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka.

“Ekspo ini juga memberi ruang kepada orang ramai dan para pengusaha pertanian di Sandakan dan daerah berdekatan lain mengetahui teknologi dan amalan pertanian moden dalam meningkatkan produktiviti terutama tanaman makanan, ternakan dan perikanan,” katanya lagi.

Beberapa acara menarik akan berlangsung selama dua hari yang melibatkan Jabatan Pertanian, Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak, Jabatan Perikanan, SLDB, KPD, FAMA dan BERNAS dan syarikat-syarikat swasta yang terlibat dalam industri pertanian di Sandakan seperti Sime Darby, IOI, IJM, Sabah Edible Oil(SEO), Borneo Samudera, Incorporated Society of Planters (ISP).

Tidak ketinggalan menyertai ekspo ini, Persatuan Orkid dan Bonsai Sandakan dan lain-lain akan turut serta dalam pameran dan demonstrasi pertanian. Hasil-hasil pertanian dan makanan seperti beras, minyak masak, buah-buahan, hasil-hasil laut dan ternakan dan juga bahan-bahan tanaman akan dipromosi dan dijual kepada orang ramai sepanjang ekspo ini berlangsung.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s