Pemprosesan makanan berpotensi diterokai

SEREMBAN 3 Ogos – Sektor pemprosesan makanan atau industri asas tani sangat berpotensi diterokai terutamanya membabitkan penggunaan produk tempatan.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Yunus Rahmat berkata, sumbangan daripada sektor ini telah banyak membantu ekonomi negara, malahan diiktiraf sebahagian komponen yang penting dalam sektor pertanian.

Katanya, berdasarkan statistik, sektor pemprosesan makanan menyumbang 10 peratus daripada keluaran keseluruhan sektor pembuatan negara.

”Produk makanan ini telah pun dieksport ke 80 buah negara dengan nilai eksport tahunan berjumlah RM60 bilion,” katanya.

Beliau berkata ketika ditemui di Ekspo Industri Asas Tani Negeri Sembilan 2008 (EIATNS 2008) yang berakhir hari ini di Tapak Pasar Tani Mega, Ampangan di sini.

Menurut Yunus, ekspo yang dianjurkan oleh FAMA ini merupakan program dua dalam satu iaitu pengiklanan dan promosi.

Katanya, pendedahan terhadap pentingnya sektor ini telah diperkasakan oleh FAMA dan ia secara tidak langsung membuka peluang para usahawan mengetengahkan produk mereka di peringkat yang lebih meluas.

”Pada masa yang sama juga, pengusaha ini berupaya mencari jaringan perniagaan baru serta mempelajari gaya pasaran dan mengkaji corak permintaan daripada pelanggan,” kata beliau.

EIATNS 2008 ini melibatkan pemasaran produk daripada 68 peserta yang menjual hasil makanan dari produk pertanian, akuakultur, apikultur dan ternakan.

Terdapat juga penjualan produk dan makanan kesihatan, kecantikan, rempah ratus, bijirin, anak pokok, benih pokok, aksesori taman dan barangan landskap.

Sementara itu Yunus juga memaklumkan, FAMA negeri ini telah mewujudkan dua pusat jualan di kawasan Rawat dan Rehat (R&R) Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Seremban yang dikenali sebagai Lazaria.

”Jualan yang dicatatkan oleh kedua-dua pusat jualan ini bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini ialah RM149,641.30 yang memberi faedah kepada tujuh usahawan dan pengedar industri kecil sederhana,” kata beliau.

Selain itu, FAMA negeri juga bercadang untuk mewujudkan pusat serupa tetapi dinamakan K-Shoppe di Taman Desa Dahlia, Senawang yang akan menjadi pusat setempat memasarkan produk berkaitan industri asas tani.

”FAMA negeri akan memberikan bantuan kepada yang berminat menyertai projek K-Shoppe ini, termasuklah bantuan menyediakan rak jualan, papan tanda perniagaan dan mengubah suai penampilan kedai,” ujar Yunus.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s