Majuikan buka ladang ternak RM10 juta

KUALA LUMPUR 1 Ogos – Majuikan Sdn. Bhd., milik penuh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), membuka ladang ternak mesra alam sekitar bernilai RM10 juta, untuk membiakkan anak ikan.

Sekretariat Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) dalam satu kenyataan berkata, ladang ternak seluas lapan hektar itu merupakan usaha sama antara Majuikan dengan Mytrans Holding Sdn Bhd, akan menternak sehingga 500 tan metrik ikan setahun.

Ketua Pengarah LKIM, Datuk Mustafa Ahmad berkata, MyIkan, ladang ternak ikan mesra alam sekitar yang menggunakan teknologi dari Norway itu akan dibangunkan dalam dua peringkat.

“Fasa sekarang ialah pembiakan ikan manakala fasa kedua akan menyaksikan pembangunan pusat penetasan dan pusat pemprosesan selepas penuaian.

“MyIkan akan beroperasi penuh pada akhir tahun dengan tuaian pertama dijangka pada Jun 2009,” katanya.

Beliau berkata, terdapat permintaan pesat daripada sektor akuakultur.

“MyIkan juga membentuk hubungan bernilai dalam rantaian bekalan ikan dan pembeli dari Singapura, Hong Kong, Korea Selatan dan China,” katanya.

Mustafa berkata, penggunaan per kapita ikan Malaysia pada 49 kilogram ketika ini merupakan antara yang tertinggi di dunia.

Beliau berkata, berdasarkan anggaran Dasar Pertanian Nasional, permintaan ikan negara dijangka berkembang kepada 1.5 juta tan metrik menjelang 2010, dengan penggunaan perkapita 56 kilogram.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s