Ladang ikan mesra alam

Program MyIkan sedia permintaan untuk sektor akuakultur

KUANTAN: Ladang ikan mesra alam dikenali sebagai MyIkan bagi operasi pembenihan anak ikan yang diwujudkan di kawasan lapan hektar di Kuala Pahang, Pekan, mampu mengeluarkan 500 tan ikan setahun, bermula tahun depan.

Projek MyIkan yang dilakukan secara usaha sama antara anak syarikat Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Majuikan Sdn Bhd dan Mytrans Holding Sdn Bhd, itu diwujudkan menerusi inisiatif penternakan ikan dalam projek pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Ketua Pengarah LKIM, Datuk Mustafa Ahmad berkata, pembenihan anak ikan itu menggunakan teknologi akuakultur terbaru dari Norway menerusi sistem kitaran air secara tertutup.

Beliau berkata, projek MyIkan akan dimajukan dalam dua peringkat iaitu fasa pertama memfokuskan pengeluaran ikan, manakala fasa kedua membabitkan pembangunan pusat pembenihan ikan dan pusat pemprosesan hasil keluaran.

Katanya, pembinaan fasa kedua bagi ladang pembiakan ikan dijangka siap bulan ini dan keseluruhan MyIkan akan beroperasi hujung tahun ini dengan hasil pertama dijangka dikeluarkan Jun tahun depan.

“Ladang ikan ini mempunyai spesies ikan terpilih termasuk pelbagai jenis kerapu yang akan dijual di pasaran tempatan dan luar negara.

“Sebenarnya, projek ini tepat pada masanya kerana sektor akuakultur menerima permintaan sangat memberangsangkan.

“Setakat ini, MyIkan sudah memperolehi kontrak bagi penyediaan rantaian bekalan ikan kepada pembeli dari Singapura, Hong Kong, Korea dan China,” katanya dalam satu kenyataan, di sini semalam.

Pakar dari Norway yang terbabit dalam projek MyIkan ini akan mereka dan melakukan pelbagai ujian termasuk mengendalikan operasi MyIkan untuk tempoh tertentu sebagai sebahagian daripada proses pemindahan teknologi.

Sementara itu, Mustafa berkata, pengambilan ikan perkapita bagi rakyat Malaysia adalah 49 kilogram iaitu antara yang tertinggi di dunia.

Beliau berkata, berdasarkan anggaran Dasar Pertanian Nasional, permintaan ikan negara akan meningkat kepada 1.5 juta tan menjelang 2010, dengan pengambilan perkapita sebanyak 56 kilogram pada tahun ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s