KAT pelopor pindah janin lembu

KLUANG 1 Ogos – Kris AgriTech Sdn. Bhd., (KAT) syarikat pakar dalam pembiakan dan penyelidikan lembu mempelopori projek pemindahan janin lembu dari New Zealand kepada ibu tumpang yang terdiri daripada lembu tempatan.

Projek perintis pertama diperkenalkan di negara ini membabitkan janin lembu susu jenis Jersey Frisian yang didatangkan dari negara berkenaan kepada 80 ekor lembu daging tempatan jenis Brangus yang merupakan kacukan Brahman dan Angus.

Penasihat KAT, Datuk Dr. Vincent Ng In Hooi (gambar) berkata, pemindahan janin berusia seminggu itu dilakukan oleh Pengarah Urusan syarikat tersebut, Dr. John Hepburn dalam usaha menghasilkan anak lembu lebih bermutu dan murah.

“Menerusi teknologi ini negara tidak perlu lagi mengimport lembu Jersey Frisian kerana ia boleh dibiak menerusi ibu tumpangan di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan kerja pemindahan pertama janin lembu dari New Zealand kepada ibu tumpangnya di ladang KAT di Padang Hijau, Jalan Mersing di sini hari ini.

Menurut In Hooi, penghasilan anak lembu menerusi sistem tersebut adalah lebih murah berbanding mengimport ternakan itu dan sekali gus dapat menjimatkan pengaliran wang ke luar negara.

“Ia pula mampu mengurangkan kos pembelian sehingga 40 peratus,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya mengambil masa dua bulan untuk mengetahui sama ada proses pemindahan janin itu berjaya atau tidak.

Katanya, jika berjaya pihaknya akan menghasilkan lebih banyak anak lembu menerusi teknologi itu untuk dikomersialkan kepada para penternak tempatan.

“Bilangannya bergantung kepada permintaan dan kami berharap penjualan pertama akan bermula pada 2010,” katanya.

Beliau berharap projek itu akan mendapat kerjasama daripada beberapa agensi kerajaan agar dapat terus dimaju dan dimanfaatkan oleh para penternak tempatan.

Sementara itu, In Hooi berkata, KAT yang diwujudkan pada 2003 dengan modal RM20 juta merupakan pusat penyelidikan dan pembiakan di bawah Projek Teknologi Moden Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

“Pada masa ini kami mempunyai 535 ekor lembu daging jenis Angus sebagai teras kepada projek pembiakan lembu yang bermutu tinggi,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s