Fama perluas bantuan kepada usahawan pertanian

K-Shoppe diwujudkan sebagai strategi pemasaran pasar produk bersepadu

SEREMBAN: Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) meluaskan lagi sokongan dan bantuan kepada usahawan pertanian dan industri asas tani di negeri ini dengan mewujudkan premis tetap dikenali sebagai K-Shoppe sebagai strategi pemasaran bersepadu untuk memasarkan produk mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Yunus Rahmat, berkata sebuah lokasi baru iaitu di Taman Desa Dahlia Senawang, dekat sini, sudah dikenal pasti untuk mewujudkan premis berkenaan.

Beliau berkata, Fama akan mengenal pasti usahawan dalam bidang peruncitan untuk mengendalikan premis berkenaan yang akan dibuka dalam tempoh terdekat dan bantuan akan diberikan kepada mereka dari aspek menyediakan rak jualan, papan tanda perniagaan dan mengubah suai penampilan kedai.

“K-Shoppe ini akan dijadikan medan memasarkan produk pertanian dan industri asas tani secara terus kepada pelanggan dengan harga berpatutan tanpa melalui orang tengah sekali gus dapat membantu usahawan meningkatkan keupayaan mereka.

“Sebelum ini, Fama sudah mewujudkan premis berkenaan di kawasan Hentian Rehat dan Rawat yang dikenali sebagai Lazaria di laluan Lebuh Raya Utara Selatan dan mendapat sambutan menggalakkan dengan meraih jualan hampir RM150,000 bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Ekspo Industri Asas Tani Negeri Sembilan 2008 (EIATNS) di Tapak Pasar Tani Ampangan di sini yang turut dihadiri Pengarah Fama Negeri Sembilan, Azmi Mohd. Lebih 60 lot gerai disediakan pada ekspo berkenaan yang berlangsung selama empat hari.

Yunus berkata, industri pemprosesan makanan adalah sektor yang pesat berkembang dan makin berdaya saing, malah sumbangan terhadap pemantapan ekonomi negara tidak boleh disangkal dan penganjuran ekspo itu menjadi pemangkin kepada sub-sektor industri berkenaan sekali gus menyumbang kepada kekuatan ekonomi negeri.

“Langkah yang diambil kerajaan ketika ini adalah untuk menyediakan peluang seluas-luasnya kepada usahawan meningkatkan keupayaan mereka, namun mereka perlu berubah sikap dan berani menyahut cabaran untuk maju ke hadapan.

“Segala kemudahan ini tidak mungkin membantu usahawan pertanian andai mereka tidak berusaha melakukan anjakan paradigma seperti mengeluarkan produk sendiri yang berkualiti dan boleh dipasarkan sehingga ke peringkat antarabangsa,” katanya.

One thought on “Fama perluas bantuan kepada usahawan pertanian

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s