Bakteria bantu kawal patogen

BAKTERIA baik digunakan untuk mengawal perkembangan patogen pada lada kapsikum.


HASIL penyelidikan Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian (ARS) Amerika Syarikat (AS) telah berjaya menemui teknik rawatan keselamatan makanan dengan menggunakan kaedah sanitasi.

Melalui kaedah itu, ahli mikrobiologi ARS, Ching Hsing Liao telah menjalankan ujian terhadap beberapa bakteria bermanfaat yang berpotensi untuk menghapuskan patogen berbahaya.

Bakteria bermanfaat ini berfungsi menghalang pertumbuhan serta pembiakan patogen dari peringkat awal sama ada secara fizikal atau secara kimia.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Liao di Pusat Penyelidikan Serantau Timur (ERRC) ARS, beliau telah menemui tiga jenis bakteria antagonis yang digunakan dalam keselamatan makan.

Kajian tersebut dilakukan dengan melihat kesan yang berlaku pada patogen Salmonella dan E. coli O157:H70 apabila kepingan kapsikum dicelupkan ke dalam air yang mengandungi bakteria bermanfaat.

Kesan yang amat efektif dapat dilihat apabila lada itu dicelupkan ke dalam air yang mengandungi bakteria bermanfaat Pseudomonas fluorescens 2-79 (Pf 2-79) di mana dalam masa dua minit sahaja, pembiakan patogen pada lada tersebut dapat dihentikan.

Sebenarnya, populasi patogen pada lada boleh berkembang sehingga 100,000 kali jika kapsikum tersebut tidak mendapat penjagaan yang sempurna serta disimpan pada suhu 20 darjah Celsius selama dua hari.

Tetapi, melalui rawatan menggunakan bakteria Pf 2-79, perkembangan itu akan dapat dihentikan dan seterusnya menghalang pembiakan patogen secara besar-besaran sehingga boleh menyebabkan penyakit kepada manusia.

Bakteria bermanfaat Pf 2-79 ini mudah untuk dibiak dan dihasilkan kerana ia boleh hidup pada suhu yang sejuk.

Ia juga boleh menjadi agen kawalan yang efektif untuk menghapuskan pembiakan patogen seperti Listeria monocytogenes dan Yersinia enterocolitica.

Liao dan rakan penyelidiknya bercadang untuk meluaskan proses penyelidikan mereka pada skala yang lebih besar untuk mengenalpasti beberapa lagi patogen yang boleh dihapuskan dengan menggunakan Pf 2-79 demi menjaga kualiti dan keselamatan makanan.

Menurutnya, orang ramai juga boleh menghapuskan patogen pada makanan mereka melalui beberapa amalan penjagaan makanan yang mudah seperti mengupas, membasuh makanan dan memasak makanan tersebut dengan sempurna.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s