Ketara tanam 6,000 kelapa matag

BESUT 15 Mei – Projek Pembangunan Terengganu Utara (Ketara) memperkenalkan tanaman kelapa matag di kawasan Baruh Keranji, Kampung Gong Bayor, dekat sini dalam usaha meningkat dan mempelbagaikan pendapatan para petani.

Pengarahnya, Mohd. Kaberi Abd. Ghani berkata, seramai 22 peserta telah melibatkan diri mengusahakan kawasan tanah seluas 22.3 hektar dengan lebih 6,000 pokok kelapa tersebut sejak dua minggu lalu.

Katanya, kawasan yang dipilih sudah dikenal pasti sesuai untuk tanaman kelapa matag itu kerana tanah gambut di situ tidak sesuai untuk tanaman lain.

Menurutnya, selepas tempoh tiga tahun, kawasan tanaman itu bakal menghasilkan kira-kira 500,000 biji buah kelapa untuk dipasarkan yang dijangka memberikan pulangan lumayan kepada para petani.

”Setiap peserta dijangka akan memperoleh pendapatan sebanyak RM15,000 setahun tidak termasuk hasil jualan air nira yang merupakan satu perusahaan tradisi penduduk Kampung Gong Bayor,” katanya semasa berucap pada majlis Perasmian Tanaman Kelapa Matag di Baruh Keranji Kampung Gong Bayor, semalam.

Perasmian majlis dilakukan oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Muhammad Pehimi Yusof.

Pada majlis yang sama, Pehimi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera menyampaikan peralatan pam air bernilai RM6,500 setiap satu kepada lima Kumpulan Pengurusan Air (KPA) dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera.

Mohd. Kaberi berkata, kerajaan menerusi Ketara telah membelanjakan sebanyak RM250,000 untuk melaksanakan projek tersebut bagi membolehkan petani menikmati pendapatan lebih baik berbanding sebelum ini.

”Apabila kelapa itu mengeluarkan hasil nanti, hasrat kerajaan untuk melihat golongan petani berpendapatan lebih daripada RM1,000 sebulan akan menjadi kenyataan,” jelasnya.

Selain itu, katanya, Ketara juga akan berusaha untuk menyediakan benih nenas kepada petani bagi mengoptimumkan penggunaan kawasan tanah tersebut sebagai tanaman selingan.

”Sementara menunggu pokok kelapa matag mengeluarkan hasilnya, para peserta juga boleh mendapat hasil nanas di samping parit yang ada dalam kawasan penanaman akan dilepaskan dengan ikan keli yang memberikan sumber pendapatan awal,” ujarnya.

10 thoughts on “Ketara tanam 6,000 kelapa matag

  1. boleh saya tahu dengan lebih lanjut berkenaan dengan kelapa matag ini.
    jika boleh disertakan syarikat yang memjual benih ini sekali.
    ataupun syarikat yang membuat kontrak farming untuk tanaman ini.
    sekian

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s