Kios Citamas pasar produk pengusaha kecil

Kada utamakan aspek pembungkusan bagi menjamin mutu keluaran sebelum dipasar besar-besaran

KOTA BHARU: Pengusaha kecil Bumiputera sememangnya mampu menghasilkan produk makanan berkualiti dan enak, namun pada masa sama masih dibelenggu sistem pemasarannya yang lemah dalam usaha meningkatkan jualan masing-masing.

Selain kelemahan sistem pemasaran, produk Bumiputera juga berdepan dengan masalah imej kerana aspek pembungkusan yang kurang diberi perhatian sehingga tidak mampu menarik perhatian.

Menyedari kelemahan itu, demi membantu pengusaha industri asas tani dalam aspek pemasaran, Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) mengambil inisiatif membuka pusat jualan yang menempatkan semua produk keluaran pengusaha terbabit di dalam kawasan pentadbirannya.

Pusat jualan atau kios yang dikenali sebagai Citamas itu memudahkan pengusaha kecil sekitar kawasan Kada memasarkan produk masing-masing dan pada masa sama membolehkan orang ramai mengenali produk itu yang sememangnya bermutu dan terjamin.

Ketua Cawangan Industri Asas Tani Kada, Zahari Ab Rahman, berkata ketika ini, ada 150 pengusaha kecil industri asas tani giat mengeluarkan produk masing-masing dalam kawasan Kada.

“Mereka adalah pengusaha Bumiputera yang diberi bantuan oleh Kada untuk mengembangkan perusahaan masing-masing menerusi kursus termasuk pengurusan jualan, pembungkusan dan pemasaran. Kita mensasarkan peningkatan jumlah sehingga 200 pengusaha.

“Bagaimanapun, ada antara mereka yang tidak mampu memasarkan produk mereka ke peringkat lebih luas termasuk memasuki pasar raya terutama bagi pasaran di luar negeri ini.

“Berikutan itu, Kada memperkenalkan kios Citamas yang membantu menghimpunkan pelbagai produk terbabit untuk dipasarkan secara lebih luas.

“Ketika ini, Kada sudah membuka tiga kios Citamas iaitu dua di Kota Bharu dan satu di Pasir Puteh. Kada merancang sekurang-kurangnya sebuah kios di setiap jajahan negeri ini,” katanya.

Perasmian kios Citamas dekat Kampung Padang Enggang, Jalan Pasir Hor di sini, dirasmikan Pengarah Bahagian Mekanikal dan Elektrikal Kada, Mohd Ridzuan Ismail, baru-baru ini.

Kios Citamas di situ menawarkan pelbagai produk untuk jualan termasuk produk sejuk beku dan makanan ringan seperti kerepek, serunding, ayam goreng serta pelbagai jenis kek.

Zahari berkata, Kada mensasarkan setiap usahawan yang menyertai kios Citamas mampu memperoleh pendapatan bersih antara RM1,000 hingga RM3,000 sebulan, malah seorang pengusaha kek kini mampu memperoleh sehingga kira-kira RM10,000 sebulan.

“Ini adalah usaha Kada dengan kerjasama pelbagai agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani seperti Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) sebagai langkah membantu pengusaha Bumiputera meningkatkan pasaran produk,” katanya.

Beliau berkata, Kada juga memastikan rangkaian produk keluaran 150 pengusaha itu saling berkaitan antara satu sama lain, bagi memudahkan mereka mendapat bekalan bahan asas, bergantung kepada produk yang dihasilkan.

“Langkah itu juga mampu menjimatkan kos bahan asas yang diperlukan setiap pengusaha kerana senarai produk dikeluarkan pengusaha itu dipantau, sekali gus memudahkan pertukaran bahan di antara satu sama lain,” katanya.

Zahari berkata, penubuhan kios yang pertama diwujudkan Kada dengan sasaran utamanya pelanggan pelbagai lapisan masyarakat kerana setiap produk dipastikan berkualiti baik.

“Kada juga bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi mendapatkan Sijil Halal Malaysia untuk setiap pengusaha khasnya mereka yang mengeluarkan produk makanan yang berasaskan ternakan ayam dan daging seperti serunding, karipap inti dan ayam goreng.

“Produk lain yang diusahakan mereka juga turut mendapat pengiktirafan Kementerian Kesihatan bagi memastikan pembungkusan makanan halal, bersih dan berkualiti,” katanya.

Pengusaha Kada, Ahmad Shukri Abd Rahman, 53, berkata beliau menjadi pengusaha di bawah bimbingan Kada sejak 1996 dan kini mampu membesarkan kilang serbuk kari yang mulanya dibuat secara kecil-kecilan.

“Kini saya mampu mengeluarkan produk berasaskan kari dan sup jenama, Hajri, dalam kuantiti besar hasil bantuan Kada yang memberi bimbingan dari segi pemasaran, pembungkusan dan pengurusan.

“Bermula dengan modal RM1,500 dan dua produk iaitu serbuk kari daging dan ayam, kini rangkaian produk Hajri sudah ditambah merangkumi pelbagai jenis sup, kari asam pedas, kuzi, kerutup dan kurma yang dipasarkan meluas ke seluruh negeri dan luar Kelantan selain kios kendalian Kada,” katanya.

Bagi pengusaha makanan ringan, Zainon Salleh, 44, berkata sebagai ahli Pertubuhan Peladang dan pengusaha industri kecil dan sederhana, beliau bersyukur kerana Kada banyak memberi bantuan kepadanya.

“Sebelum ini saya hanya mengusahakan makanan ringan seperti keropok bilis, jejari manis, kerepek bawang dan keropok sira dalam kuantiti kecil-kecilan hampir lima tahun.

“Setelah menjadi pengusaha di bawah bimbingan Kada sejak tiga tahun lalu, saya mampu membina kilang dengan keupayaan pengeluaran mencapai 2,000 bungkusan bagi setiap produk setiap hari. Selain memasarkan secara langsung menerusi saluran pemasaran yang dibina selama ini, saya turut meletakkan produk di kios Citamas,” katanya.

Usahawan berjaya Kada, Siti Noriah Mohamad, 30, yang mengusahakan jualan makanan segera, berkata mulanya beliau membuka gerai jualan ayam goreng di tepi jalan dekat Pasir Pekan di sini, selepas berhenti kerja kerana minat untuk berniaga.

Katanya, sebagai usahawan bimbingan Kada, beliau bukan saja dibawa melawat pelbagai kilang makanan di beberapa negeri lain, malah turut diberi bantuan lain seperti kelengkapan memasak.

“Minat saya menarik perhatian Kada untuk membantu hingga saya mampu memperoleh jualan sehingga RM1,000 sehari. Kini Kada memberi peluang kepada saya mengendalikan kios Citamas dengan menggunakan nama, TD Corner, dekat Kampung Padang Enggang untuk menjual pelbagai makan segera termasuk ayam goreng dan cendawan goreng di samping pelbagai jenis minuman buah-buah yang dikisar.

“Saya bertuah kerana terpilih menjadi usahawan Kada selain kini menjadi penceramah kepada usahawan yang baru menyertai agensi itu dalam bidang industri asas tani,” katanya.

FAKTA: Kios Citamas

# 3 kios Citamas sudah dibuka

# 150 usahawan seluruh kawasan Kada

# RM20,0000 kos pembangunan setiap kios.

# RM1,000 hingga RM3,000 sebulan

2 thoughts on “Kios Citamas pasar produk pengusaha kecil

  1. assalamuailaikum…sy merupakan plajar politknik yang mengambil jurusan pemasaran..sy rasa kios citamas ini menarik dan mampu diperkembangkan lagi dengan tujuan untuk mengekalkan warisan.. saya ingin meminta keizinan drpd pihak yang berkaitan dengan citamas untuk dilakukan kajian oleh pihak saya. pd pndpat saya unsur yang boleh diterapkan dalam memperkembangkan lg kios ini ialah dengan memperkukuhkan elemen cmpuran pmasaran iaitu melakukan promosi, sistem kios yang sistematik, penetapan harga dan produk yang berkualiti. insyaALLAH kios ini mampu mencipta nama..

  2. SAYA PENGUSAHA SERUNDING KG KAUT GAK,BOLEH LAGI TAK SAYA MENYERTAI KADA UTK MEMASARKAN PRODUK SERUNDING SAYA INI.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s