Bank Pertanian Malaysia kini Agrobank

BANK Pertanian Malaysia (BPM) kini muncul dengan imej dan identiti korporat baru dengan dikenali sebagai Agrobank susulan pengkorporatannya pada 1 April lalu.

Pengerusinya, Datuk Mohamed Salleh Bajuri, identiti baru itu menggambarkan keazaman dan hala tuju strategik bank itu dalam menerajui perkhidmatan kewangan secara kompetitif dengan memberi tumpuan kepada industri pertanian negara.

Beliau berkata, Agrobank juga kini bersedia mengembangkan operasinya ke peringkat global sejajar usaha meluaskan rangkaian produk dan perkhidmatannya bagi menjadikannya institusi kewangan perdana yang menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.

Namun, beliau berkata, bank itu akan terus mengekalkan peranan sebagai penyalur pembiayaan kepada golongan sasar dan berusaha menambah bilangan petani yang berjaya.

“Sehingga kini bank ini memberikan kemudahan pembiayaan kepada 1.5 juta pemohon sejak penubuhannya pada 1969,” katanya pada majlis pelancaran rasmi logo dan identiti korporat Agrobank di Kuala Lumpur, semalam.

Pelancarannya disempurnakan Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Hadir sama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed.

Sementara itu, Mustapa dalam ucapannya berkata, Agrobank sedang melalui satu transformasi positif yang akan merubah landskap sektor pertanian negara, sejajar perubahan dalam perkembangan ekonomi dunia yang semakin mencabar.

“Bank ini tidak boleh terus beroperasi mengikut kaedah tahun 70-an, sebaliknya ia perlu disesuaikan dengan suasana ekonomi global masa kini. Atas keperluan itulah, kerajaan mengambil keputusan menjadikannya sebagai entiti korporat.

“Wajah baru Agrobank dengan modal berbayar lebih tinggi akan memastikan sektor pertanian lebih maju. Ia mengambil contoh kejayaan bank pertanian terbesar dunia, Rabobank International yang berjaya meraih keuntungan secara komersial,” katanya.

Nor Mohamed pula berkata, Agrobank yang beroperasi sejak 39 tahun lalu sehingga kini mengeluarkan pembiayaan berjumlah RM3.9 bilion kepada 100,000 individu dan 8,000 syarikat .

“Tahun lalu, bank ini sudah meluluskan pembiayaan kepada 299,000 pemohon,” katanya.

Beliau berkata, walaupun Agrobank memberi tumpuan utama kepada pertumbuhan domestik, bank itu boleh menawarkan pembiayaan kepada syarikat tempatan yang merancang mengembangkan operasi pertaniannya ke luar negara.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s