Zubir Usahawan Cemerlang Tekun

KUALA LUMPUR 13 Feb. – Zubir Mohd. Said dari Air Hitam, Johor diumumkan sebagai Usahawan Cemerlang Tekun Peringkat Nasional 2008.

Zubir, 43, memulakan perniagaannya secara kecil-kecilan membuat cili giling, tempe dan tauhu kering pada 1995 dengan bermodalkan wang bonus yang diterimanya semasa bekerja dengan sebuah kilang di Johor kira-kira 12 tahun lalu.

Kini beliau boleh berbangga kerana telah berjaya membuka kilang sendiri – Zubir Food Sdn. Bhd. (Zubir Food) dengan mencatat perolehan jualan sehingga RM1.4 juta tahun lalu.

Zubir Food kini mempunyai misi untuk mencatat perolehan lebih tinggi pada tahun ini dengan sasaran sehingga RM5 juta, katanya.

Zubir menerima anugerah itu daripada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin pada majlis pelancaran hala tuju dan penjenamaan semula Yayasan Tekun Nasional, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini semalam.

”Kami telah membuat perancangan untuk mengembangkan dan mempelbagaikan lagi aktiviti perniagaan syarikat.

”Saya yakin sasaran syarikat untuk mencatat keuntungan yang lebih tinggi pada tahun ini akan dapat dicapai, memandangkan syarikat merancang menambah bilangan produk, selain membekalkan bahan kering seperti bawang serta cili kering kepada Persatuan Nelayan Kebangsaan Malaysia (NEKMAT) dan juga pelbagai agensi lain,” katanya.

Menurut Zubir, beliau mula menceburi bidang perniagaan itu dengan modal sebanyak RM12,000 dan kemudian menambah modal tersebut dengan memohon pembiayaan daripada Tekun pada tahun 1999.

Zubir berkata, buat permulaan produk cili giling dan tempe yang dikeluarkannya hanya dipasarkan di negeri Johor, dan bermula tahun 1996, beliau mula memasarkan produk-produknya ke Singapura.

Kini, 90 peratus cili giling keluarannya di bawah jenama Noradin dan Sabas dieksport ke Singapura, manakala bakinya dipasarkan dalam negeri termasuk ke Lembah Klang dengan jenama yang berbeza.

”Purata kapasiti pengeluaran cili sehari kilang kami di Tanjung Puteri, Johor adalah antara 2.5 tan, manakala pengeluaran tempe pula sebanyak 10,000 keping sehari,” jelasnya.

Zubir berkata, beliau mengimport bahan mentah berupa cili merah dari India dan China.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s