Minyak wangi daripada tumbuh-tumbuhan

 

NOR Azmira Jadid menunjukkan sebahagian daripada produk mandian yang dihasilkan di Loji Pandu Kejuruteraan Kimia, UTM, Skudai Johor.

 

Mereka sanggup menghabiskan beratus-ratus ringgit untuk mendapatkan minyak wangi tersebut demi kerana kepuasan dan prestij terutama minyak wangi dari Paris dan London.

Namun tahukah anda bahawa ramuan kandungan minyak wangi itu adalah pokok dan tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di Asia Tenggara yang kemudiannya dibeli oleh pengeluar minyak wangi itu untuk dibawa ke negara mereka.

Dan setelah produk minyak wangi itu siap, ia akan kembali ke negara ini tetapi dijual dengan harga yang berkali-kali ganda tingginya.

Itulah antara situasi yang berlaku dalam industri pembuatan minyak wangi dan bagi mengatasinya, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai mengambil inisiatif untuk menjalankan kajian minyak wangi dan berjaya mencipta haruman ‘aroma terapi’ daripada bahan tempatan.

Menurut Pengarah Loji Pandu Kejuruteraan Kimia UTM, Prof. Ramlan Abdul Aziz, antara tumbuhan herba yang menjadi ramuan itu ialah bunga cengkih, serai, daun limau purut, kayu gaharu, bunga ros, halia, ketumbar, sirih dan banyak lagi.

Prof. Ramlan berkata, penyelidikan itu dijalankan oleh kakitangannya di loji berkenaan dan hasil kajian itu akan dikomersialkan kepada orang ramai.

Katanya, terdapat lima jenis tema yang diketengahkan dalam penyelidikan dan pembuatan minyak wangi itu iaitu haruman romantik, rehat, rangsangan, kesegaran dan ketenangan.

“Lima jenis tema aroma terapi itu dicipta untuk wanita yang akan mengutamakan aroma lembut manakala bagi lelaki pula akan mengetengahkan aroma yang agak keras.

“Haruman aroma terafi dicipta untuk menaikkan mood yang difokuskan untuk kegunaan di rumah, pejabat dan di dalam kenderaan,” katanya ketika ditemui di UTM Skudai, Johor Bahru.

Menurut Prof. Ramlan, formula mencipta aroma terapi itu adalah ciptaan kakitangan logi itu sendiri dan bertujuan menggunakan sepenuhnya sumber tempatan selain memelihara alam sekitar.

“Negara kita mempunyai 12,000 pokok serta tumbuhan herba dan seharusnya kelebihan itu digunakan sepenuhnya untuk tujuan penyelidikan termasuk dalam bidang Cosmeceutical, Nutraceutical, Biopesticide’ dan Herba Medicine,” katanya.

Beliau memberitahu dalam penciptaan minyak wangi itu, peringkat pertamanya ialah dengan mengambil pati daripada mendapatkan pokok-pokok, herba dan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di negara ini.

“Pati berkenaan kemudiannya akan diformulasikan dan dicampurkan dengan minyak zaiton sebelum proses trial and error dijalankan.

“Ia kemudiannya akan disimpan selama empat minggu dan akan disejukkan pada suhu sifar darjah celsius,” katanya.

Menurut Prof. Ramlan, pihaknya akan menyertai Pameran Penyelidikan Antarabangsa di Geneva pada 12 April depan dan akan membawa minyak wangi aroma terapi ke sana.

Prof. Ramlan berkata, kesemua proses itu dilakukan di Loji Pandu Kejuruteraan Kimia yang bernilai RM46 juta dan dilengkapi dengan beberapa peralatan canggih.

“Fungsi loji ini ialah untuk mengubah maklumat teknologi di makmal kepada maklumat kejuruteraan di sektor perindustrian selain menyediakan program Pembangunan & Penyelidikan (R&D), latihan, perkembangan teknologi dan pemasaran,” katanya.

Tambahnya, beberapa lagi projek penyelidikan akan dijalankan oleh loji berkenaan dan antaranya ialah pembuatan kicap serbuk.

2 thoughts on “Minyak wangi daripada tumbuh-tumbuhan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s