Vermikompos ( baja organik cacing)

Baja organik kotoran cacing tidak menyebarkan bau, bersih dari kotoran maupun serangga. Baja yang terhasil dari kotoran cacing ini sangat baik untuk tanaman sayuran, tanaman tahunan, buah-buahan dan tanaman hiasan. malahan merupakan baja organik yang mesra alam.
fakta Penggunaan vermikompos berbanding baja kimia adalah 1:3. Artinya 1 kg vermikompos bersamaan3 kg baja kimia.

Dalam proses pembuatan baja, diperlukan sisa kotoran lembu atau kerbau. Kemudian cacing ditaburkan di bahagian atas kotoran tersebut dan dibiarkan selama dua minggu. Selama itulah terjadi proses pembuatan baja, cacing mengubah kotoran yang tadinya berwarna kehijauan menjadi kehitaman.

Apabila cacing meninggalkan media kotoran maka prosesnya sudah selesai. Kemudian dikeringkan.Baja yang sebenarnya adalah kotoran cacing yang berbentuk butiran, berserat dan berwarna kehitaman.Kebaikan kegunaan baja organik kotoran cacing adalah baja ini dapat meneutralkan lebihan asid tanah dan menjadikan tanah lebih gembur. Tanah juga tidak cepat padat seperti halnya kalau memakai tinja haiwan.

Vermikompos

#Baja Vermikompos adalah baja organik yang mengandungi NPK yg mudah diserap (phyto-soluble) oleh pokok, trace element, mikrob berfaedah (nitro & phoshobactors), asid humic / fulvic, ph neutral, pest repellant semulajadi, penggalak pertumbuhan/buah dll.
Aplikasi vermikompos dalam tanaman:# utk sayur dedaun guna 200g/m persegi (apply 60%-70% during plough, apply balance when young shoot sprout after 2 weeks)# utk sayur berbuah jangka panjang guna 200g/m persegi (apply 60%-70% during plough, apply balance when young shoot sprout after 2 weeks). Kemudian 100g/m persegi (apply thereafter bi-monthly as carrier fertilizer)

Faktor penjimatan / keuntungan penggunaan Vermikompos:# kurang pembajakan antara musim# kurang masalah perosak# pertambahan pengeluaran hasil# mutu rasa & ketahanan hasil (rasa crunchy & shelf-life lebih lama)# penjimatan dari segi pengurangan penggunaan baja setelah musim ketiga apabila tmutu tanah sudah dapat dipulihkan kerana vermikompos memuhikan tanah agar pokok dapat menyerap nutrien dengan lebih efisien.
Harga pukal baja vermikompos RM2.50/kg

28 thoughts on “Vermikompos ( baja organik cacing)

  1. Assalamualaikum..
    Saya ada mendengar mengenai ternakan cacing … nampak macam senang .. Cuma yang saya nak tau kalau kita menternak cacing tu apa yang kan kita jual atau mana hasilnya.. kepada siapa dijual
    terma kaseh

  2. Assalamualaikum…

    Saya, Hanafi, dari AGROBIOTANI SDN. BHD. adalah salah satu syarikat penternak cacing kompos dan pengeluar baja vermikompos (baja tahi cacing) yang terbesar di kelantan. Kami mampu menghasilkan 60 tan metrik vermikompos sebulan dengan kapisiti cacing kompos(nightcrawler) iaitu 800kg. Sekiranya sesiapa berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut, sila hubungi saya di talian 017-9752676 atau wan pauzan di talian 019-9118800.

  3. aku ngah dok cari tahi lembu yang makan rumput ke..lalang ke…atau dedaunan asalkan tak makan pallet…sape2 ade tolong contact aku 0163162001 kira2 1-2 tan sebulan.

  4. Encik Hanafi,

    Syarikat kamu ada menjual cacing (night crawler) tersebut?

    Apakah harga perkilo?

    Lokasi sayadi Kuching,Sarawak.

    Silakan untuk memberi jawapan kepada email saya di csmoht@gmail.com atau telefon bimbit 012-481 9025.

    Terima Kasih.

  5. salam,…
    saya amat berminat tentang topik ini. di mana boleh sy dapatkan maklumat yang lebih terperinci tentang baja cacing organik?

  6. Salam untuk semua.

    Sesiapa yg bminat dgn ternakan cacing tanah di Utara tanahair, hubungi saya di 019-4054175
    atau rizadismail@gmail.com – DAMAI AgroTech, Sg Petani, Kedah.
    Saya ternak Lumbricus Rubellus (cacing merah) & Eisenia Foteida (Tiger) untuk hasilkan baja organik Vermicompost & jualan cacing bagi penghasilan produk kosmetik & perubatan.
    Saya juga sedia bekalkan medium (makanan cacing) kepada penternak yg memerlukan.

    Slmt maju jaya untuk semua bumiputera…

  7. Kami adalah penternak cacing secara berskala besar. Kami ada menjual induk cacing merah / harimau / afrika nite crawler pada harga yang berpatutan. SMS / Call kami pada talian 0196448886 untuk membeli induk cacing atau layari website kami di

    http://www.agro-green.net

    AGRO GREEN RESOURCES(001765553-W)
    251, Jalan Kg. Palekbang
    16040 Tumpat
    Kelantan Darul Naim

    Tel: 019-644 8886 / 012-285 9164 Fax: 03-2026 5709
    Email: admin@agro-green.net

    • saya masih belajar di ipt di timur tanah air.saya dan rakan-rakan ada menubuhkan syarikat untuk menghasilkan vermicompos.kami ingin memohon bantuan dan tunjuk ajar dari pihak tuan agar dapat membimbing kami untuk menghasilkan produk yang berkualiti.

  8. Assalamualaikum w.b.t. Tuan2 & Puan2 sekelian,

    Dengan hormatnya saya mempelawa Tuan2 & Puan2 sekelian untuk membeli buku tentang penternakan Cacing Tanah yang bertajuk EMAS HITAM Resepi Menternak Cacing Tanah Untuk Buat Duit. Sila layari alamat web berikut untuk baca/download sinopsis buku tersebut:

    Sila hubungi saya Mohamad Saat Sukami (Penulis/penerbit buku) di talian 019-5324999 untuk mendapatkan buku tersebut. Anda juga boleh mendapatkannya melalui pengedar-pengedar berikut:

    1. Alismeru (03-33921054/019-3942827)
    2. Nurikhlas Resources (012-2950605/017-6450778)
    3. AZR Agrocentre (03-31803996)
    4. Omar Ma Enterprise (013-3656283/03-51228507)
    5. Dr Azwan (012-9597074)
    6. Pro Success Resources (019-6814230)

    Sesuai untuk bacaan semua golongan pembaca terutamanya mereka yang baru hendak memulakan perniagaan penternakan Cacing Tanah. Juga sesuai bagi mereka yang telah sedia mengusahakan industri ini untuk menambahkan ilmu pengetahuan. InsyaAllah.

    Mohamad Saat Bin Sukami
    Penulis Bebas

  9. NAS USAHA MAJU ENTERPRISE December 25, 2008 at 6:51 am

    TernakCacing merupakan satu portal di mana pengguna boleh mendapatkan maklumat secara ringkas tentang penternakan cacing samada secara persendirian ataupun ternakan secara berkumpulan yang ditawarkan oleh syarikat kami . Syarikat kami juga menjalankan menternak secara berkumpulan. Sistem yang di guna pakai memberi jaminan kepada penternak.Penternak yang telah membeli cacing induk dengan syarikat kami secara langsung telah menjadi rangkaian penternak berkumpulan kami.Menjadi ahli kumpulan penternak dengan rangkaian kami amat menguntungkan,yang mana setiap penternak dapat saling membantu satu sama lain.Kami membeli balik cacing yang cukup matang yang telah di ternak selama 6 bulan dengan harga RM300 kg. 1 Kg baka cacing di ternak dalam masa 6 bulan akan membiak 10 Kg cacing.Hari ini mula ternak..! Esok dah untung…!!caranya penternak yg masih belum mengeluarkan hasil ternakan pun akan mendapat keuntungan bersama.Bagaimana caranya? Penternak boleh mengajak lebih ramai orang malayu turut serta dalam menternak cacing.setiap kg cacing yg di beli oleh penternak baru,mereka akan mendapat RM100/= untuk upah mencari rakan baru penternak Jikalau lebih banyak KG yang dibeli banyak lah upah nya dapat.Kiraan baja,jikalau ada rakan rakan penternak yang dapat pasaran baja.penternak dalam rangkaian akan di utamakan menjualkan hasil baja nya pada rakan yang dapat pasaran,Harga pasaran baja 1 kg RM 4.00.Dengan system rangkaian berkumpulan begini dapat membantu ahli ahli kumpulan menternak dan memasarkan cacing serta baja,

    :ternakancacing@yahoo.com.my

    TAWARAN HEBAT PEKEJ MENTERNAK CACING

    Jualan cacing dengan Pakej

    Pakej 1

    1.Cacing Induk 2 kilo .RM900 /=

    2.Rak laci untuk cacing 5 tingkat .RM100 /=

    3.Bekas plastic 3 pcs .RM 60/=

    4 .60 kilo makanan (medium) .RM 90 /=

    5.Buku Ternak Cacing .RM 50 /=

    6.Rak Tapis Baja .RM 50 /=

    7. Spray semburan air .RM 25 /=

    _____________________________________________

    JUMLAH .RM1275
    _____________________________________________

    Pekej 2

    1.Cacing Induk 5 kilo .RM 2250/=

    2.Rak laci untuk cacing 5 tingkat .RM 100/=

    3.Bekas plastic 3 pcs .RM 60 /=

    4.150 kilo makanan (medium) .RM 225 /=

    5.Buku Ternak Cacing .RM 50 /=

    6.Rak Tapis Baja .RM 50 /=

    7. Spray semburan air .RM 25 /=

    ______________________________________________

    JUMLAH .RM 2760/=
    ______________________________________________

    Pakej 3

    1.Cacing Induk 10 kilo .RM4500 /=

    2.Rak laci utk cacing 5 tingkatx3 .RM 300 /=

    3.Bekas plastic 3 pcs .RM 60 /=

    4 .300 kilo makanan (medium) .RM 450/=

    5.Buku Ternak Cacing .RM 50 /=

    6.Rak Tapis Baja . RM 50 /=

    7. Spray semburan air . RM 25 /=

    ________________________________________________

    JUMLAH .RM5435 /=
    ________________________________________________

    “Jika anda ingin memperolehi kejayaan dalam sesuatu bidang,anda harus belajar dari mereka yang telah berjaya dalam bidang tersebut”

    Jika anda ada sebarang pertanyaan ATAU ingin memulakan ternakan sila hubungi kami:

    NAS USAHA MAJU ENTERPRISE

    H/p : 016- 9848800 / 016-9977203
    URL : http://ternakan-cacing.blogspot.com

    • saya Nordin b Yahaya, meminta agar pihak Nas Usaha Maju Ent. tampil kehadapan untuk menyelesaikan banyak masalah(PENIPUAN)penternak cacing dibawah rankaiyan,hubungi saya di 0176868231.

  10. Jangan percaya dengan company nas usaha maju ni,lepas kamu membeli cacing si shahrul ni cukup liat untuk memberi contract yang ditandatangani,dengan erti kata lain anda tidak dapat contract anda balik,so sesiapa yang nak bisnes dengan nas usaha maju ni sila selidik company ni dari A sampai Z.!Jangan tertipu dengan harga contract yang tinggi.

  11. saya ada menternak cacing jenis red worm.tetapi makanan cacing tu saya beli dengan harga rm1 untuk satu kilo.makanan tu menpunyai kualiti yang baik..masalahnya saya menhadapi kesukaran untuk memasarkan baja dan saya terpaksa menjual kan semula kepada pusat pengumpulan denagn harga rm2 sekilo.mengikut pasaran harga baja cacing yang saya ternak adalah melebihi rm7 sekilo.saya beharap sesaipa disini yang berminant untuk membeli atau mendapatkan baja dengan harga rm5 saya ingin menjualkan pada mereka…boleh emial sya di alamat edy_efendy@live.com.

  12. sy ada menjual baja organik cacing, sekilo rm5,kalau beli 3kg harganye rm12.
    kepada sesiapa yg berminat untk mendapatkan baja organik tersebu, sila hubungi sy (sementara stok masih ada)

    abd malik h/p no: 0133001961
    email : virago399@yahoo.com
    sy tinggal di shah alam.

  13. Assalamualaikum…

    Kami adalah syarikat bumiputera yang membekalkan baja vermikompos yang berkualiti…baja kami juga disahkan kualiti yang amat baik dari ujian makmal di Jabatan Pertanian..harga baja kami RM3 sekilo…jika beli secara banyak harga boleh dirunding…sila hubungi zul 013-2601674 atau aini 019-6322089 atau email ke alamat ain_nadira06@yahoo.com… boleh dihubungi bila2 masa…kami tinggal di Kuala Selangor, Sel.

  14. salam sesiapa yg memerlukan baja cacing di area utara sila hubungi saya di 0194557941 harga bleh di runding.. sekian..

  15. salam kpd sesiapa ygberminat utk menternak @ tiada tempat untuk menjual baja jenis cacing A.N.C (African Night Crawler) sila hubungi Haslinda 0195506643 (peng.pemasaran srkt V-GATE sdn bhd) hanya di bahagian utara sahaja.

  16. sy adalah penternak cacing African Night Crawle. sy juga membekal baja organik cacing yg bekualiti dengan harga RM2.00/kilo..sy menghadapi masalah untuk menjual baja tersebut..pada sesiapa yang boleh membantu atau ingin membeli baja tersebut sila hubungi Azizi 0145342284

  17. salam..skarang ni nk ternak cacing 2 xde mslah…tp..hasil kompos 2 nk jual kt mane..rmai org yg memepunyai masalah tersebut.baja sukar untuk dijual dan dipasarkan .sila beri jawapan..10Q

  18. Salam sejahtera,,,kpd sesiapa yg berminat utk membeli baja jenis cacing A.N.C (African Night Crawler) yang bermutu sila hubungi saya 0195613156 krn kami tiada tempat untuk menjual baja,kami berada di Kuala Terengganu,,,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s