Pelihara ayam dengan reban mudah alih

SETAKAT tahun lepas, terdapat 185.1 juta ekor unggas di negara ini dengan 9.2 juta ekor (lima peratus) merupakan ayam kampung dan itik. Daripada jumlah tersebut, 75 peratus atau 6.9 juta dipelihara dengan cara sistem lepas bebas.


MODUL reban mudah alih yang dicadangkan untuk Program Bumi Hijau

Sehubungan itu, satu inovasi telah dihasilkan oleh Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH) bagi memperkenalkan satu kaedah penternakan yang sistematik, selamat dan bersih. Ia bukan sahaja boleh diusahakan oleh penduduk kampung tetapi juga bagi mereka yang tinggal di tamantaman perumahan di bandar. Teknologi tersebut bertujuan mewujudkan satu kaedah pemeliharaan ayam kampung saiz sederhana yang sistematik berasaskan teknologi reban mudah alih.

Teknologi reban mudah alih ini yang antara pendekatan yang diperkenalkan bagi membantu menjayakan Kempen Bumi Hijau iaitu bagi penternakan ayam kampung dan burung puyuh. Sejumlah peruntukan akan disediakan bagi tujuan tersebut bagi menarik lebih ramai penternak terutama di kawasan bandar Konsep reban ayam ini diperkenalkan bagi mengelakkan jangkitan penyakit selesema burung Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI), penyakit sampar ayam yang berpunca daripada ayam kampung yang dipelihara secara bebas.

Dengan pengenalan konsep ini, Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH) akan memberi pemahaman di peringkat negeri dan daerah menerusi kursus sehari iaitu penternak yang berjaya menyertai program Bumi Hijau diberi penerangan oleh agensi terbabit.

Ciri-ciri reban mudah alih

■Reban tersebut bersaiz tujuh kaki panjang, lebar lima kaki dan tinggi tiga kaki.
■ Dindingnya diperbuat daripada jaring, manakala bumbungnya boleh diangkat.
■ Reban ini mempunyai komponen-komponen asas antaranya pintu, tempat eraman, bekas makanan, bekas minuman, tangki air, takungan tinja (najis) dan empat roda.
■ Pada masa ini, rangkanya dibina daripada besi dan dianggarkan berharga tidak lebih RM3,000 satu set lengkap.
■ Bekalan 20 ekor anak ayam kampung iaitu 50 peratus jantan dan 50 peratus betina. Peserta dicadangkan membuat pilihan pada umur 16 minggu untuk mengekalkan sebanyak 1-2 ekor jantan.
■ Muatannya antara 20 dan 30 ekor ayam kampung berumur 15 minggu.
■ Antara satu dan dua ekor jantan dan empat atau lima ekor betina dan dipilih disimpan untuk pembiakan seterusnya.

Kebaikan sistem

1. Memudahkan pengawalan penyakit dengan adanya sistem reban yang sistematik
2. Dapat menyumbang menjayakan program Bumi Hijau yang disarankan kerajaan
3. Tinja dapat dapat dikumpul dengan mudah dan dijual atau digunakan sebagai baja organik
4. Sistem pemantauan dapat dijalankan dengan lebih mudah tepat dan berkesan
5. Ekonomi negara dapat ditingkatkan apabila wujudnya sistem kawalan penyakit yang efektif.
6. Sistem ini secara tidak langsung akan mewujudkan keadaan yang selamat dan keyakinan kepada pelabur untuk melabur di negara ini.

 


Cadangan pelaksanaan projek ternak ayam bagi progam Bumi Hijau

Perkara Kos Setiap Peserta Peruntukan yang diperlukan
Jumlah anak ayam kampung untuk 1,000 peserta 20 ekor 20,000 ekor
Kos reban mudah alih RM1,000 RM1,000,000
Kos anak ayam umur 1 hari @RM3/ekor RM60 RM60,000
Kos makanan ayam 100 beg (50kg) atau RM60/beg RM60 RM60,000
Bekas makanan dan minuman@ RM80 RM80 RM80,000
JUMLAH RM1,200 RM1.2 juta

8 thoughts on “Pelihara ayam dengan reban mudah alih

 1. Cadangan yang baik dari segi penyatuan tetapi tidak pratikal. Mungkin baik kalau dicadangkan 10 orang peserta sahaja ? Minima 5 orang.

 2. 20 eko = 1 reban mudah alih. 20,000? 2,000 reban mudah alih X +-3,000? (itupun saya tak berapa paham, dalam jadual ckp kos reban mudah alih RM1000, tapi kat ats tu disebut tak lebih RM3,000. Kan byk sangat perbezaan RM1000-RM3000. Kalau betul nak jalankan aspirasi Buku Hijau Kementerian Pertanian (atau Bumi Hijau), kena make sure kos sebetulnya dan jangan ada peluang intermediary amik kesempatan).

  Kalau camtu, kos 20 eko dari 20,000 mudah alih, dgn 20 eko dari 20,000 style commercial… lagi mahal kos mudah alih. Mungkin kebaikan dia systemnya agak sistematik dan dalam ‘controlled environment’, tapi implementasinya mungkin tak semudah yang disangka.

  Reban mudah alih tu pulak, 6″X4″? Miungkin kecik lagi. Dari segi lokasi yang sesuai untuk diletakkan? Belakang rumah (merujuk kepada rumah kampung)? Bagi penduduk yang sudah bertahun membela ayam kampung secara lepas, perubahan ini agak tidak practical. MELAINKAN ada unsur tambahan atau ‘value added’aspect… ie/ ternakan cacing (taik ayam sebagai food source). Kena bagi satu sebab kukuh kenapa ayam kampung perlu dikurung.

  Baka ayam? Ayam kampung komersil mengambl masa 3-4 bulan. Ayam kampung asli lebih kurang… 5-6 bulan, mungkin lebih ikut selera pengguna.

 3. saya yang bernama deens
  sanagat berminat menternak ayam kampung .
  bagai mana saya mendapat mempelajari.
  hubungi saya dari 0192721778,0136666111

 4. saya amt sgt berminat nak bt ternakn ayam kampung ni tp saya tak byk mase sgtla

  saye tgh study lg..saye cadangkan kt cni bg sesape yang bt ternakan ayam kampung tu kl risaukn bau najis ayam anda blhla ltk arang @ activated carbon untuk menyahkan bau busuk najis tu..tryla…

 5. Salam,
  Saya berminat menternak ayam kampong/organik
  dimana boleh saya ikuti kursusnya.
  Jika sesiapa yang tahu sila tel 0199431200
  atau e-mail. Terima kasih.

 6. saya ada memelihara ayam kampung ,baru beberapa bulan.Ada sebanyak 4ekor dewasa, 9ekor anak ayam.Saya sedang merancang untuk membina reban yang praktikal. Saya amat berminat dengan Reban bergerak ini.Bagaimana untuk saya ketahui dengan lebih lanjut ?Adakah ianya masih berjalan ,kerana tarikhnya telah 2 tahun yang lalu.

 7. saya sangat berminat untuk menternak ayam kampung.cuma saya tak tahu dari mana nak mula untuk menceburi bidang nie.sila tunjuk ajar pada saya…..!!!!!!!jika sesiapa yang sudi ajarlah 0165848483
  0135447194

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s