Ternak lintah memang menguntungkan

Berita Harian, 5 Dis 2007

Komponen penting dalam hasilkan produk kecantikan, kesihatan dan perubatan

SEBELUM ini, lintah sering diberi pandangan negatif ekoran tabiatnya yang menghisap darah sehingga wujud peribahasa ‘lintah darat’ bagi menggambarkan orang yang tidak berhati perut dan sering menindas orang lain.

Kini, persepsi terhadap lintah semakin berubah yang mana haiwan itu tidak lagi `digeruni’ malah dicari di merata tempat dan diternak kerana mampu memberikan pulangan lumayan kepada pengusahanya.

Ia berikutan kajian menunjukkan haiwan itu boleh menjadi komponen penting dalam menghasilkan produk kecantikan, penjagaan kesihatan dan perubatan sekali gus memastikan lintah mendapat permintaan tinggi di pasaran.

Menyedari faktor itu, Roziana Abu Hassan, 34, bersama suami, Mohd Jantan Abu Hassan, 36, dan ibunya, Rahidah Wahid, 50, sanggup mengeluarkan modal permulaan sebanyak RM30,000 untuk mengusahakan ternakan lintah.

Mereka memulakan usaha itu kira-kira lima bulan lalu dengan membina enam kolam dengan setiap satunya berukuran 18 meter x 6 meter di Kampung Telok Mas, Selama, Perak.

Roziana berkata, beliau mengetahui mengenai potensi lintah untuk menjana pendapatan selepas terbaca di dalam akhbar mengenai kursus ternakan haiwan itu yang dianjurkan Art Soulist Sdn Bhd iaitu syarikat pengeluar dan pengedar produk berasaskan kecantikan dan kesihatan.

“Ketika mengikuti kursus itu, saya diberitahu bahawa setiap satu kolam yang boleh menghasilkan kira-kira 100 kilogram lintah, mampu memberi pulangan sekurang-kurangnya RM6,000 bagi setiap tempoh pusingan pembiakannya selama empat bulan.

“Ia berdasarkan harga pembelian RM60 sekilogram yang ditawarkan syarikat berkenaan. Bagaimanapun, baru-baru ini ada pembeli dari Singapura yang berminat untuk membeli pada harga RM150 sekilogram sekali gus menunjukkan permintaannya yang tinggi di pasaran sekarang,” katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Beliau berkata, lintah yang diternaknya itu dijangka sudah boleh dijual mulai bulan depan iaitu selepas enam bulan ia dibiakkan dalam enam kolamnya itu. Katanya, walaupun lintah sudah boleh dijual selepas empat bulan ia diternak, untuk peringkat permulaan ia memerlukan tempoh lebih panjang bagi membolehkan ‘induk’ atau ‘ibu’ lintah membiakkan lebih banyak benihnya untuk memastikan kitaran hidup haiwan itu dalam sesuatu kolam berterusan.

Beliau berkata, haiwan itu perlu dijual segera apabila sudah dewasa kerana jangka hayatnya adalah pendek iaitu antara tujuh hingga lapan bulan saja sebelum dia mati.

“Bagi memastikan penyelenggaraan yang baik dan kos operasi kolam berkenaan, saya juga membuat pinjaman bank sebanyak RM10,000,” katanya yang turut memiliki perniagaan pembungkusan sarung tangan menerusi syarikat miliknya bersama suami, Terap Jaya Enterprise.

Mereka yang berminat mendalami bidang penternakan lintah boleh menghubungi Roziana di talian 05-8394157 atau 05-8394928.

151 thoughts on “Ternak lintah memang menguntungkan

  1. saya memang berminat sangat-sangat dengan perniagaan lintah ni, modal ade… tanah ada… tapi pengalaman tak de .. macamana ee ?

  2. saya dh lama buat research tntang ternak lintah ni, ade tak disediakan pinjaman,saya mempunyai kolam 30×11 kaki.Bagaimana dgn pemasaran lintah yang telah matang?

  3. saya berminat untuk menjalankan ternakan ini..saya tiada pengalaman, ttp ade modal…joint venture pun bley..013-3551538 En Musa..as soon as possible

  4. untuk adi ,
    sila baca post “Lintah lubuk duit” ada beberapa pembekal lintah di situ termasuk agensi Glario Heritage , agensi yg anjurkan kursus lintah di KL pada 2 Feb. yg lepas… apa kata anda sendiri yg menghubungi pembekal2 tersebut 🙂

  5. im student amek diploma of agriculture.tahun2.-upm-..so bile cuti sem..xde benda nak wat..boleh x nak join pnternakan nie…berminat after bace tntg ni kad paper…so ade x kursus or something else y boleh sy join??..sy xde tanah, xde modal n bukan dr keluarga petani…tp mmg berminat dlm pertanian..so…can u help me..tq

  6. hi everyone,

    sape-sape yg berminat utk menjalankan perternakan lintah bolehla ctat sy at this emel (zura@biochemist.com.my) or call me 03-41493193. tq

  7. Saya menternak lintah di johor bahru.Saya ingin mendapatkan penjelasan tentang pasaran lintah ini.Bagaimana untuk menjualnya.Siapa pembelinya.Bolehkah cadangkan nama-nama syarikat yang membeli lintah ini.

  8. Saya berminat dgn ternakan lintah disebabkan pulangan menarik. Masaalahnya tanah ada modal takda. Kepada sesiapa yang ada idea atau boleh memberi bimbingan cara bagaimana utk menjalankan perternakan ini dgn modal yg minima. Insan yg memerlukan bantuan…

  9. saya dah ternak lintah.tapi skang ni menjadi masalah apabila terlalu banyak sehingga saya mempunyai 3000 kg lintah matang dan anak lintah.sapa2 yg berminat nak lintah.sila hubungi saya bob 016-2640428

  10. GLOBAL MEDICINALIS ENTERPRISE

    eBook Ternakan Lintah Secara Efektif di Malaysia
    ( Kertas Kerja )

    Salam sejahtera dari kami,

    Pertama seumpamanya di Malaysia. Lahir dari usaha berterusan pihak kami untuk kita kongsi bersama. Anda tidak perlu berkursus dan memikirkan kaedah terbaik untuk menjalankan penternakan lintah. Semuanya telah tersedia untuk anda. Diantara keistimewaan ebook kami adalah :-

    Kaedah penternakan dengan panduan yang mudah difahami
    Disertakan dengan panduan bergambar
    Lebih murah berbanding upah membuat kertas kerja yang mahal mencecah RM 500 hingga RM 1500
    Panduan membuat kertas kerja yang lengkap dan teratur
    Pelan binaan struktur kolam yang lengkap
    Sumber pinjaman
    Kaedah pemakanan yang paling berkesan dan murah
    Plan kewangan
    Pengenalan biologi lintah
    Tips kawalan dari pelbagai aspek
    Memahami sosio hidupan lintah
    Cara penyediaan kawalan keselamatan
    Tidak memerlukan kawasan yang luas
    Tiada pembaziran
    Mesra alam
    Memudahkan anda untuk mendapatkan induk yang murah serendah RM 2.50 seekor

    PAKEJ

    Pakej A
    Anda diberi seunit eBook Manual Kaedah Ternakan Lintah Secara Efektif dan Bonus Kaedah Membina Laman Web. Harga RM 35

    Pakej B
    Anda diberi seunit eBook Manual Kaedah Ternakan Lintah Secara Efektif, eBook Kaedah Pemakanan Alternatif Lintah, Bonus Kaedah Membina Laman Web dan Bonus 10 Unit Menjana Wang Melalui Internet. Harga RM 50

    Pakej C
    Anda diberi seunit eBook Manual Kaedah Ternakan Lintah Secara Efektif, eBook Kaedah Pemakanan Alternatif Lintah, Bonus Kaedah Membina Laman Web, Bonus Membina Iklan Banner Yang Berkesan dan Bonus 20 Unit Menjana Wang Melalui Internet. Harga RM 75

    PENTING!!!

    Cara pembayaran :

    1. Deposit tunai (melalui kaunter bank / ATM),
    2. Pembayaran elektronik (Maybank2u, Channel-e, BankIslam.biz, dll),
    3. Wire transfer / Bank transfer
    4. TT transfer

    *Kos penghantaran adalah percuma! eBook Kaedah Ternakan Lintah Secara Efektif akan dihantar terus ke email anda dalam tempoh 24 jam hingga 48 jam selepas pembayaran diterima dan pendaftaran diproses. Ini kerana permintaan yang cukup tinggi pada masa sekarang. Selepas membuat bayaran, emailkan nama penuh beserta alamat anda bersama salah satu dari bukti pembayaran yang berikut:-

    1. Slip bank-in, atau
    2. ATM transfer slip, atau
    3. Slip tansfer Maybank2u, Channel-e, BankIslam.biz, dll (masukkan email xxxxx sebagai email 3rd party/
    email penerima), atau
    4. Butir-butir maklumat pembayaran seperti nama bank (sendiri dan salah satu pemohon), tarikh, masa, dan no.transaksi.

    *Untuk cara pembayaran 1 & 2, sila scan slip tersebut, dan untuk 3, sila `Shift+Print Screen’ kemudian paste ke dalam Microsoft Word. Attachedkan salah satu bukti pembayaran ke dalam email anda.

    *Kos penghantaran adalah percuma! Bahan ebook Kaedah Ternakan Lintah Secara Efektif akan dihantar terus ke email anda dalam tempoh 24 jam hingga 48 jam, ini kerana permintaan yang amat tinggi terhadap produk ini. Selepas membuat bayaran, emailkan nama penuh beserta alamat anda bersama salah satu dari bukti pembayaran yang berikut:-

    1. Butir-butir maklumat pembayaran seperti nama bank (sendiri dan salah satu pemohon),
    2. Tarikh, masa, dan no.transaksi.
    3. Jenis Pakej A, B atau C

    Emailkan semua yang berkenaan ke lintahfiber@gmail.com

    Akaun Maybank
    Rudy Sharwaliy bin Samarudin
    No Akaun 156123716350

    Akaun Giro
    Rudy Sharwaliy bin Samarudin
    No Akaun 0611129000122742

    Akaun Bank Islam
    Salina binti Irwan
    No Akaun 06064020019833

    “DARI PUNCAK MENUJU ANGKASA MENYERLAH JAUH DARI YANG BIASA”

  11. Kami membeli lintah matang dengan harga RM60 sekilo. Sila hubungi kami di talian 017-9210313. -Rudy Sharwaliy-

  12. Saya baru nak menceburkan diri dalam menternak lintah, tapi tak tahu macam mana nak mula. Adakah market untuk pasaran lintah ni. Ye le bukan apa nanti bila kita dah ternak tapi tak tahu nak jual kat mana susah jugak. Please advise

  13. saya baru nak menceburkan diri dalam menternak lintah, tapi tak tahu macam mana nak mula. Adakah market untuk pasaran lintah ni. Ye le bukan apa nanti bila kita dah ternak tapi tak tahu nak jual kat mana susah jugak. Please advise

  14. sesiapa yang ingin mencari benih lintah untuk memulakan penternakkan anda jgn risau kerana anda bleh menmbelinye pada saya pada harga 1.50 seekor..jika berminat call saya 017-6903180

  15. Ternak lintah nampak menarik sebab kawasan tak besar pun boleh ternak..

    Saya berminat nak ternak tapi tak tau macam mana nak mulakan…

    Ada siapa2 yang ada panduan ke, atau apa2 buku berkaitan ternakan ni? boleh kongsi sama2

    Kalau ada benda2 baru, jomlah kongsikan di forum “Taniternak(dot)com”

    (Saya malas nak join forum lain sebab kena daftar.. forum “Taniternak” tak payah daftar)

  16. saya berminat untuk memulakan projek menternak lintah,bagaimana cara untuk menyertai kursus yang terperinci mengenai lintah,tempat kursus,jadual kursus dan yuran

  17. kpd sesiapa yang berminat untuk menternak lintah dan ingin membeli lintah boleh hubungi saya ditalian 0142100138,
    benih linth sebesar batang mancis=RMxxx
    induk lintah 6-9inci=RMxxx

  18. sape2 nan cube menternak lintah dan nak dapatkan induk lintah, bolehlah menghubungi saya di talian 013-6525056.
    harga boleh runding.takde masalah..saya buat projek ni kat negeri sembilan..anak2 negeri sembilan digalakan uuntuk mengambil peluang ini.pertanyaan lanjut, jan lupe hubungi saya…

  19. jangan lupe ye hubungi saya di talian 0136525056.
    saya ade jual induk lintah, baik punyer..kat area n.9.cal dulu baru tau..

  20. Saya ada menjual makanan sebagai protein membesarkan dan menyuburkan dan menggemukkan lintah, dlm masa 2 minggu sahaja lintah dapat membesar, harga rm 16.00 sekilo, sila contact me 013 9274048 salehudin

  21. saya ada membekalkan belut untuk sekitar selangor dan kuala lumpur. harga rm 15 sekilo.126419671 .. kalau nak sila call

  22. Sapa2 ada info tentang market price untuk sekilo lintah sekarang……..?

    Mana nak dapatkan belut di kawasan utara?

  23. salam…saya ni baru nak ceburi bidang ternak lintah ni..tapak semua dah ada..cuma nak tanya pasal estimate cost untuk mula ternak..untuk kecil-kecilan dulu..example: 600 ekor induk..sesape boleh bantu??

  24. Assalamualaikum, sesapa sudah menternak dan masih bergerak secara solo, sila dtg ke meeting penubuhan persatuan penternak lintah di Sg Besi pada 15 June 2008. 2.30 pm bertempat di Dewan Umno Pekan Sg Besi.
    No Tel : 016-9729744
    Nickname forum : Juta_lintah
    Nama : Izham

  25. Salam Sejahtera,
    Saya salah seorang penternak lintah, ternakan kami hanyalah untuk dibekalkan kepada kilang dan peraih. Kami juga ada membuat skim pelaburan ternakan berkelompok.
    Andai nya sesiapa yang ingin menternak tapi tiada kederat kami boleh menolong menerusi skim pelaburan tersebut.
    Kami juga ada membekalkan makanan lintah seperti jely darah lembu dan tahi lembu kering. Makanan cacing untuk ternakan juga ada kami bekalkan…………. Sudi sudi lah lawati webs kami http://www.lintahrantau.webs.com
    Salam majujaya usahawan muda
    wasalam

  26. saya nak baru nak mula ternak lintah.modalnya besar ke,berapa kah modal permulaan nak ternak lintah,boleh tujukkan

  27. askm,,saya ingin mndalami tntang mnternak lintah..
    braper modal nk mmulakan projek ternak lintah???..
    skrg nie saya menetap di kota tinggi johor..
    sesiapa yg bley bntu saya..

  28. saya,amirul dari pekan jambu batu…
    saya ada 6 kolam lintah…
    5 kolam saya dipenuhhi lintah yang isap darah…
    kolam yang ke 6 penuh dengan darah…
    sesiapa yang boleh membersihkan kolam saya..
    sila datang ke teratak saya..
    sebarang pertanyaan…call 0177251364…
    waslam..!!!

  29. Kawasan Johor khasnya Muar: Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan benih lintah atau induk pada harga yang berpatutan boleh menghubungi saya di talian 012-250 2134.. Atau ingin menjual lintah boleh juga hubungi saya. Khidmat nasihat dan kursus juga ada disediakan bagi yang berminat.

  30. PAKEJ dari kami :
    PAKEJ 1 : MODUL SAHAJA (RM200.00)- dipos terus ke alamat anda
    PAKEJ 2 : MODUL & PRAKTIKAL (RM300.00)
    Antara kandungan MODUL :
    1) Info berkenaan lintah – Kehidupan, perihal perubatan, kitaran hidup lintah, Tabiat, jenis2 lintah, potensinya dll.
    2) Bagaimana hendak memulakan ternakan.
    3) Kos ternakan yg sangat minima / hampir tiada kos RM.
    4) Bagaimana kaedah memastikan ia bertelur dan terus membiak.
    5) Kaedah memberi dan menjaga pemakanannya.
    6) Cara penyediaan yempat tinggal lintah yang effektif-tumbuhan, air dll.
    7) Masalah jejentik? cara atasinya…selamat & simple.
    5 Tips menjana pendapatan dari ternakan yang dilakukan (pasaran).
    9) Panduan kuantiti lintah bagi setiap keluasan kolam / tpt tinggalnya.
    10) Nisbah kadar makanan Vs Jumlah lintah.
    11) Contoh Laporan HARIAN bilangan LINTAH.
    11) Contoh Aliran Tunai bagi mengenalpasti segala kos dan baki RM dalam akaun.
    *Modul ini akan disertakan gambarajah berwarna dan lakaran-lakaran yang berkaitan.
    Antara kandungan sesi PRAKTIKAL :
    1) Penerangn / ulasan dari modul.
    2) Lawatan ke kolam
    3) Belajar gelagat lintah bagi menjamin keselesaan dan pembiakannya.
    4) Cara memberi makan.
    5) Cara penyediaan tempat tinggal – kolam, poly tank dll.
    6) Membersihkan kolam dll.
    7) Makanan ringan untuk santapan peserta.
    Lokasi kolam : Lot 1311 Jalan Teluk Kapas, Rantau Panjang, 42100 Klang, Selangor.

    ** Kandungan kursus adalah padat dengan info berguna dan masa yang singkat sahaja.
    ( Cadangan masa : 1/2 hari @ sekitar 3-4 jam sahaja ).
    Tiada jumlah minima / maksima bagi peserta kursus. Tarikh dan masa boleh juga flaksibel mengikut kelapangan anda.
    Sila hubungi 0126522148(Shikin) untuk lain2 persoalan berkenaan kursus, pembelian lintah segar, produk dll.
    Terdapat 2 cara membuat pembayaran :
    1) Bank-in tunai RM 200.00 / RM 300.00 ke akaun bank kami dan fax kepada kami bank-in slip.
    ATAU
    2) Pembayaran RM 200.00 / RM 300.00 melalui online banking MAYBANK2U
    Berikut adalah maklumat yang diperlukan.
    Bank : MALAYAN BANKING BERHAD
    Nombor Akaun : 162384713032.
    Nama: Sharifah Noorasikin bt Syed Zinalabiden.
    (Penganjur Kursus Ternakan Lintah)

    Selepas membuat bayaran, sila email kepada kami bank-in slip anda bersama maklumat berikut:
    * Nama anda
    * Alamat surat menyurat
    * Alamat E-Mail anda
    * Nombor telefon: Rumah dan Telefon bimbit
    Hantarkan email kepada kami di shikinn78@yahoo.com.
    Sebagai tambahan, sila SMS kami di 012652218 bersamaan nama, e-mail dan nombor bank-in slip.(Nombor yang terdapat di bahagian bawah sebelah kanan slip bank-in tersebut).
    Sekian, ucapan ribuan terima kasih sekali lagi atas sokongan anda.
    ” KE ARAH MANFAAT & KEMAJUAN BERSAMA”

    TEMPAHAN UNTUK KURSUS JULAI DI PUTRAJAYA

    06/07/08 (PENUH)
    13/07/08
    20/07/08
    27/07/07

  31. saya penternak br yang mnceburi bidang penternakan lintah ni..saya msih tak nmpk samaada lintah ni dh bertelur ke cne..tlg bg info mcm mn cr nk tau lintah ni dh bertelur dan membiak..kerjasama tuan,puan amat saya hargai.tq..

  32. as/kum saya sebenarnye tak tahu ape-ape tentang lintah saya ade tanah tapi tak tahu nak buat ape jadi itu saya nak tahu berapa kos dan cara-caranye menbeli& menbela lintah adakah iyaye agak rumit atau pun tidak sebab saya dah banyak dengar dari mulut orang tentang pertenakan lintah ini saya harap semoga tuan / puan dapat lah kiranye menolong saya
    sekian
    terima kasih

  33. saya ade membekalkan lintah.
    induk 1.20sen.
    btg rokok 90sen.
    straw 60sen.
    benih 45sen.

    di sini saya ade juga menjual produk terbaru untuk menghasilkan telur lintah dengan cepat..hermapro formula.
    keberkesanannya telah diuji dan sesuai digunakan untuk kolam dan polytank.harga 120 sebotol.

    sila contact saya.
    cairol :014-6065098
    017-9595339

  34. Ada sesiapa yg nak jual induk @ benih lintah dgn harga spt di bwh blh call saya .URGENT!!

    INDUK : RM 1.10 > 1.20 —- jumlah (1500 ekor)
    BENIH : RM 0.35 > 0.40(BATANG MANCIS)—- (4500 ekor)
    (PENGHANTARAN KE JOHOR BAHRU)
    HP: 0127856872 (ZAMRI)

  35. sy sedia membekalkan lintah induk sekitar kawasan utara
    dengan hrga rm1.50 seekor…
    hubungi sy di no 0134446161

  36. salam,saya baru menternak lintah n saya dapati ada ulat daun di dalam kolam lintah saya yang memakan daun dalam kolam,adakah ia boleh menjejaskan telur2 lintah saya

  37. PAKEJ dari kami :
    PAKEJ 1 : MODUL SAHAJA (RM200.00)- dipos terus ke alamat anda
    PAKEJ 2 : MODUL & PRAKTIKAL (RM300.00)
    Antara kandungan MODUL :
    1) Info berkenaan lintah – Kehidupan, perihal perubatan, kitaran hidup lintah, Tabiat, jenis2 lintah, potensinya dll.
    2) Bagaimana hendak memulakan ternakan.
    3) Kos ternakan yg sangat minima / hampir tiada kos RM.
    4) Bagaimana kaedah memastikan ia bertelur dan terus membiak.
    5) Kaedah memberi dan menjaga pemakanannya.
    6) Cara penyediaan yempat tinggal lintah yang effektif-tumbuhan, air dll.
    7) Masalah jejentik? cara atasinya…selamat & simple.
    5 Tips menjana pendapatan dari ternakan yang dilakukan (pasaran).
    9) Panduan kuantiti lintah bagi setiap keluasan kolam / tpt tinggalnya.
    10) Nisbah kadar makanan Vs Jumlah lintah.
    11) Contoh Laporan HARIAN bilangan LINTAH.
    11) Contoh Aliran Tunai bagi mengenalpasti segala kos dan baki RM dalam akaun.
    *Modul ini akan disertakan gambarajah berwarna dan lakaran-lakaran yang berkaitan.
    Antara kandungan sesi PRAKTIKAL :
    1) Penerangn / ulasan dari modul.
    2) Lawatan ke kolam
    3) Belajar gelagat lintah bagi menjamin keselesaan dan pembiakannya.
    4) Cara memberi makan.
    5) Cara penyediaan tempat tinggal – kolam, poly tank dll.
    6) Membersihkan kolam dll.
    7) Makanan ringan untuk santapan peserta.
    Lokasi kolam : Lot 1311 Jalan Teluk Kapas, Rantau Panjang, 42100 Klang, Selangor.

    ** Kandungan kursus adalah padat dengan info berguna dan masa yang singkat sahaja.
    ( Cadangan masa : 1/2 hari @ sekitar 3-4 jam sahaja ).
    Tiada jumlah minima / maksima bagi peserta kursus. Tarikh dan masa boleh juga flaksibel mengikut kelapangan anda.
    Sila hubungi 0126522148(Shikin) untuk lain2 persoalan berkenaan kursus, pembelian lintah segar, produk dll.
    Terdapat 2 cara membuat pembayaran :
    1) Bank-in tunai RM 200.00 / RM 300.00 ke akaun bank kami dan fax kepada kami bank-in slip.
    ATAU
    2) Pembayaran RM 200.00 / RM 300.00 melalui online banking MAYBANK2U
    Berikut adalah maklumat yang diperlukan.
    Bank : MALAYAN BANKING BERHAD
    Nombor Akaun : 162384713032.
    Nama: Sharifah Noorasikin bt Syed Zinalabiden.
    (Penganjur Kursus Ternakan Lintah)

    Selepas membuat bayaran, sila email kepada kami bank-in slip anda bersama maklumat berikut:
    * Nama anda
    * Alamat surat menyurat
    * Alamat E-Mail anda
    * Nombor telefon: Rumah dan Telefon bimbit
    Hantarkan email kepada kami di shikinn78@yahoo.com.
    Sebagai tambahan, sila SMS kami di 012652218 bersamaan nama, e-mail dan nombor bank-in slip.(Nombor yang terdapat di bahagian bawah sebelah kanan slip bank-in tersebut).
    Sekian, ucapan ribuan terima kasih sekali lagi atas sokongan anda.
    ” KE ARAH MANFAAT & KEMAJUAN BERSAMA”

  38. salam, saya nak tahu di manakah saya boleh merujuk all about penternakan dan penjualan lintah di sabah?apakah langkah awal yang perlu saya ambil untuk menceburkan diri dalam bidang ini?

  39. KAMI ADA BEKALAN LINTAH PELBAGAI SIZE..
    HARGA DARI 40 SEN HINGGA RM 1.30/EKOR(INDUK)
    HARGA BOLEH DIRUNDING SEKIRANYA PEMBELIAN MELEBIHI 1000 EKOR…
    KHIDMAT NASIHAT PENJAGAAN LINTAH DIBERIKAN SECARA PERCUMA..
    HUBUNGI EN KHAIRUL 0122517293

  40. KURSUS PENTERNAKAN & PEMPROSESAN PRODUK LINTAH
    TEMPAT : KUMBAR AGRO TRAINING CENTRE, TELUK KUMBAR, PULAU
    PINANG
    MASA : 9 PAGI – 5 PETANG
    TARIKH : 7 SEPTEMBER 2008
    YURAN : RM400
    TERHAD UNTUK 30 ORANG SAHAJA!!!!!!!!!!!!!!
    FAEDAH UNTUK PESERTA :
    1)Peluang Pinjaman Bersama Pihak TEKUN dan MARA.
    2)Sijil,Surat Sokongan,Nota kursus.
    3)Praktikal Pemprosesan Produk Dari Lintah (Bonus!!!!)
    4)CONTRACT FARMING
    5)Pakej Pelaburan Menarik Juga Di Sediakan (Terulung Di Malaysia)

    UNTUK MAKLUMAT LANJUT,SILA HUBUNGI:
    1) SYAHRUL (017-4667426)
    2) SAYUTI (017-4007048)

  41. KURSUS PENTERNAKAN & PEMPROSESAN PRODUK LINTAH
    TEMPAT : KUMBAR AGRO TRAINING CENTRE, TELUK KUMBAR, PULAU
    PINANG
    MASA : 9 PAGI – 5 PETANG
    TARIKH : 7 SEPTEMBER 2008
    YURAN : RM400
    TERHAD UNTUK 30 ORANG SAHAJA!!!!!!!!!!!!!!
    FAEDAH UNTUK PESERTA :
    1)Peluang Pinjaman Bersama Pihak TEKUN dan MARA.
    2)Sijil,Surat Sokongan,Nota kursus.
    3)Praktikal Pemprosesan Produk Dari Lintah (Bonus!!!!)
    4)CONTRACT FARMING
    5)Pakej Pelaburan Menarik Juga Di Sediakan (Terulung Di Malaysia)

    UNTUK MAKLUMAT LANJUT,SILA HUBUNGI:
    1) SYAHRUL (017-4667426)
    2) SAYUTI (017-4007048)

  42. saya nak tanya,saya tinggal di wilayah persekutuan kuala lumpur.tolong beri panduan,kat mana saya boleh dapatkan
    kursus penternakan lintah yang berdekatan dgn tempat tinggal saya.sila hubungi saya di talian 0132652205 JACK.

  43. BOOSTER LINTAH TEKNOLOGI TERKINI SEBAGAI MAKANAN LINTAH

    FUNGSI BOOSTER LINTAH
    1)Sebagai makanan utama lintah (Menggantikan Belut dan Keli)
    2)Teknik paling mudah dan berkesan dalam ternakan lintah
    3)Mempercepatkan pembesaran lintah
    4)Menggantikan pasir dan tanah sawah
    5)Mengawal suhu air
    6)Lebih sesuai untuk kolam POLYTANK dan kolam SIMEN
    7)Lebih mudah dituai

    Kami Menyediakan Pakej Penyediaan Kolam Polytank
    Pakej A : RM1800/Seunit
    Kolam Polytank 150gelen dengan segala aksesori,
    BOOSTER LINTAH dan induk 500 ekor.
    Pakej B : RM2000/Seunit
    Kolam Polytank 200gelen dengan segala aksesori,
    BOOSTER LINTAH dan induk 600 ekor.

    Kami ada menjual induk lintah, benih lintah dan membeli semula lintah dengan harga berpatutan.

    Sila sms/email/hubungi kami
    AZMAS Trading (Lokasi Subang USJ dan Shah Alam)
    Ismail – 019-3254082 (boosterlintah08@yahoo.com)

    • Saya ingin membeli booster untuk lintah. Boleh saya tau berapa harga booster dan macam nama nak order? Terima Kasih.

  44. salam. Saya ada menjual lintah pelbagai saiz dgn harga yg berpatutan dan memberi penerangan cara2 menternak dan penjagaan dgn secara percuma. Hubungi saya 019 3776749

  45. Assalamualaikum. saya sudah memulakan penternakan lintah dalam tempoh sebulan. alhamdulillah. modal tak la mahal sangat. saya di provok oleh member. menarik. saya tak ikuti mana-mana kursus pun. semuanya buat sendiri. dari beli tangki, setting tangki, penjagaan, penjualan dan induk pun cari sendiri. makanan pun mudah sangat. senang cakap seminggu sekali je saya tengok tangki tu. makanan tak perlu bagi pun…sebab dalam tangki tu dah ada makanan untuk setahun. talifon lah untuk maklumat lanjut. bukan untuk jual atau promo..tapi cari kenalan sapa2 yang baru2 berjinak dengan dunia lintah ni. meor27@yahoo.com / 013-4757568.

  46. bagi saya, better buat penternakan kaedah freelance, sebab kita boleh jual di mana-mana n tak terikat dengan mana-mana company dari segi pasaran dan harga jualan. tapi itu terpulang pada masing-masing. tapi sapa2 yang nak menceburi atau dah masuk byk2 kan study cara penjagaan, pemasaran lintah.

  47. Saya hanya bela belut dalam gelung simen… dah ada dekat2 20 kilo kot… tu punn saya ‘try n error je… tp wat mase nie takdak masalah…..sape2 nak beli sekilo RM16… sesapae nak info, leh chating di http://lintah-malaysia.blogspot.com/

    lintah pun ade…
    benih lintah : seekor 90sen
    induk lintah : seekor RM 1.70sen

    seluruh perlis, penang, perak, kedah penghantaran percuma kalau membeli 3000 keataas,,, tp leh runding lg…

    TQ

  48. Saya pun ada mengushakan projek lintah nih.Dulu ade beli induk 10,000 ekor..benih pun dah banyak.Sapa² yg nak beli benih ke or induk buleh le call.Jamin super murah siap bagi acsosory n consulten preee bg sape² yg nak mulakan projek ni.cal jek 019-6680815

  49. Miasin sila refer di bawah

    Kursus anjuran HIMBATA RESOURCES BERSAMA ALAQAH RESOURCES SDN BHD

    Lokasi : tingkat 1, Bilik Sri Semporna, Kompleks Tabung Haji, Sembulan Kota Kinabalu
    Tarikh : 15 November 2008
    masa : 9.00pagi-5.00petang
    Yuran : RM350 (termasuk Makan, Minum, Modul dan Sijil)
    Tempat adalah terhad (first come first basis)

    Ketahui :

    1. Pengenalan
    2. Lintah Secara Umum
    3. Lintah Dalam Perniagaan
    4. Jenis – Jenis Kolam
    5. Pembinaan Kolam
    6. Rawatan Air
    7. Penjagaan Lintah
    8. Makanan
    9. Ratio Makanan
    10. Pasaran Lintah

    for more information please contact Himbata Resources :
    Dhillon- 0168013530
    Afdal- 0142346369
    email :himbata@gmail.com

    TIP – TIP SEBELUM MEMILIH SESUATU KURSUS TERNAKAN LINTAH…
    i) Tanya sama ada mereka memiliki kolam sendiri atau tidak?
    ii) Ternakan yang dijalankan sudah menghasil cocoon(sarang telur lintah) atau tidak?

  50. Nak kasi tau ckit kat orang baru nak wat pojek lintah ni..kalu nak beli induk make sure besar induk tu tak lebih dari besar straw.Kalu terlebih besau nanti adala yg merana sobab dapat lintah yg dah nak monopous…Seeloknya beli le induk yg berumur 4-5 bulan.tu yg canteknye lotak jo toruih botolo.KoMpOMMMM.Kalu ade sape nak tengok kolam kome meh le singgah kat Jalan Kobun Baru,Klang.Nak bawak balik sekor 2 ekor tu amik je la..tapi kalu dah 10 ekor mana buleh ..Rugiii O0oO0o> Call Dan 019-6680815

  51. saya ingin nak berlajar macam mane nak ternakan lintah ,sesiapa ada nak tolong saya boleh hantar no tel ……… dan di mane krusus? terima kasih …

  52. kepada suresh dan peter.. klu nk tau pasal penternakan lintah xpayah pergi kursus.. kol jer saya.. Saya jgk penternak.. bleyh btau apa yg you all nk tau..
    saya juga bleyh bekalkan induk tempatan berumur 4bln dgn harga RM1.30/ekor..
    anyway.. selamat mencuba..

  53. Saya hanya bela belut dalam gelung simen… dah ada dekat2 20 kilo kot… tu punn saya ‘try n error je… tp wat mase nie takdak masalah…..sape2 nak beli sekilo RM16… sesapae nak info, leh chating di http://lintah-malaysia.blogspot.com/

    lintah pun ade…
    benih lintah : seekor 90sen
    induk lintah : seekor RM 1.60sen

    seluruh perlis, penang, perak, kedah penghantaran percuma kalau membeli 2000 keataas,,, tp leh runding lg…

    TQ

  54. siapa yg berminat utk mendapatkan bekalan lintah….benih-RM0.40, induk RM1.20…boleh hubungi saya-0169868412…penghantaran adalah percuma….

  55. siapa yg berminat utk mendapatkan bekalan lintah….benih-RM0.40, induk RM1.20…boleh hubungi saya-0169868412…penghantaran adalah percuma….

  56. sy penternak lintah yg berjaya… so
    sy ada lintah untuk dijual kepada pembekal
    sesiapa berminat sila hubungi sy.. lokasi perak… 012-6372824

  57. saya ingin jual lintah:
    a. benih (besar mancis) – 0.35 seekor
    b. sederhana – rm 1.00 seekor
    c. induk – rm 1.50 seekor
    setiap pembelian lebih seribu ekor kursus diberi secara percuma.
    Makanan lintah juga turut dijual.
    Berminat sila sms 0199827303 n saya akan hubungi nanti. Bekalan dijamin mencukupi.
    Penghantaran percuma walau dimana berada.

    0199827303/0139329601
    ibisejati@yahoo,com.my

  58. kepada sesape penduduk daerah jb yg berminat utk menternak lintah atau mencari makanan lintah, boleh hubungi saya 013-7057005 @ email ke (nurulwhy@yahoo.com).saya amat berminat utk membantu anda dgn modal yg kecil teruatma bg golongan yg berpendapatan rendah.

  59. TAWARAN HEBAT

    *POLYTANK
    -Siap net
    -span
    -paip overflow n outlet
    -jaring belut
    -tanah & baja(letak air n tumbuhan dh blh ternak)
    -pakej tank + lintah juga disediakan

    *LINTAH
    -benih
    -sedang
    -induk

    Berminat hubungi
    013-6979700 / 017-6891603(Brono)
    Abdulyazid_brono@yahoo.com
    (Harga blh dirunding khidmat nasihat percuma)

  60. saya ingin memasarkan lintah…tetapi saya tidak tahu lintah nie pasaran mcm mane yang nak….klu bleh sila tunjuk kan….saya baru je memulakan ini…saya umo 18 thn

  61. saya minat sgt ngan perusahaan lintah , ms nie sy buat ikan keli ….
    dan kalo …ada info ttg cendawan pun k jugak….

  62. Bimbingan ternakan lintah/tunjuk ajar free, membekal benih-benih lintah,membeli balik hasil tuaian, meluaskan grouping/ marketing. berminat???? hubungi / sms.012-6757811

  63. saya ada menjual cikopet ( makanan lintah ) makanan sebagai protein membesarkan dan menyuburkan dan menggemukkan lintah, dlm masa 2 minggu sahaja lintah dapat membesar, harga rm 10.00 sekilo,khas untuk bumiputra. sila contact me 013 7252284- FAUZI-

  64. LELONG LINTAH SECARA MEGA

    Sistem ternakan lintah di Malaysia merangkumi pelbagai bidang yang boleh diterokai. Sistem kolam tanah, sistem poly tank, sistem simen, sistem kanvas, dan sistem poly tank. Kesemua sistem yang dinyatakan mempunyai kelemahan dan keistimewaan tersendiri, tetapi wala apa juga sistem yang diguna pakai perkara yang paling penting adalah medium yang digunakan. Keserasian lintah terhadap medium yang digunakan memngkinkan lintah membiak dengan kadar segera.

    PROMOSI !!!!

    Tawaran harga lintah murah murah

    Saiz induk ; RM 1 / ekor ( saiz kelingking )
    Saiz sedang ; 85 sen / ekor ( saiz rokok )
    Saiz monopos ; RM 90/ kg ( saiz gajah )
    Saiz benih ; 45 sen / ekor ( saiz lidi )

    TAWARAN TERHAD, SELAGI STOK MASIH ADA !!!!!
    SILA HUBUNGI MUSTAKIM 012-6404084, ATAU EMAIL tokdin_lintah@yahoo.com

    TAWARAN MENGAJAR TEKNIK MENTERNAK LINTAH DALAM POLY TANK DISERTAKAN

  65. Kami sedang mencari lebih ramai rakyat Malaysia yang berminat untuk menjadi usahawan lintah secara komersial. Ini adalah bagi memenuhi permintaan lintah yang tinggi di luar negara. Jika anda berminat untuk bekerjasama dengan kami dan ingin membuat kontrak jual-beli dengan kami, layari wwww.worldlifelintah.webs.com

  66. HI , Saya menjual dan membeli lintah di seluruh Malaysia . Harga yang berpatutan sila hubungi saya – 0127678757 . Warga Johor di beri peluang first .

  67. saya ada membuat projek lintah secara besar-besaran area kajang. pelbagai saiz boleh didapati. (20sen-rm1.50 seekor).harga boleh di runding.berminat sila hubungi saya dr adzril 0123134431

  68. sy pengusaha lintah….projek lintah polytank….sesiapa ingin melabur dan mendapatkan keuntungan, boleh e-mel sy(khirrankumar@ymail.com)…agreement disediakan…boleh lawat farm…kami mengeksport lintah ke luar negara….
    sekian….

  69. Saya baru saja berjinak2 menternak lintah. Masalahnya, baru saja masuk 2 minggu, air dalam tong saya dah berbau n kotor. Jadi sape2 yang tahu punca dan cara mengatasi, boleh bagitau saya.

  70. saya ada menjual lintah. sesiapa yang berminat sila hubungi saya di shaz 0196233726 atau rashid 0122613481. terima kasih.

  71. Tawaran istimewa!!!
    jual lintah///

    Lintah size campur :(btg rokok,batang straw,straw vitagen,btg lidi)Harga RM 0.50/sekor.

    bekalan 15,000-20,000 setiap mingu.
    Klu berminat call/sms 017-6880815 or email usmannis@gmail.com

  72. sesiapa nak beli lintah pada harga yang sangat murah dan boleh dirunding sila hubungi saya 013-7717573..semua peringkat umur lintah ada..lintah manapouse pun ada

  73. salam..
    kepada sesiapa yg ingin membeli lintah pelbagai saiz, sila hubungi sy 012-9629231 atau puan zah 0167210127.lokasi tanjung gemuk,endau rmpin,phng.ternakan dlm polytank.harga boleh dirunding..
    tempahan belut juga diterima. harga rm15/kg.
    terima ksih..

  74. saya ada stok lintah utk dijual area taiping yg first time nak harvest ada 6 kolam simen,jika ada yg berminat sila hubungi saya 019-6698437/013-3956482..

  75. saya penternak lintah di sibu, sarawak…
    yg menggunakan teknik lumpur. pd mulanya teknik ini amat menggalakkan pembiakan lintah tetapi setelah masuk bulan kedua kadar kematian lintah saya agak meningkat. mohon jasabaik anda untuk memberi komen dan pandangan tq.

  76. Maaf , laman wab dalam proses …..
    Kami adalah pengeluar produk kosmetik dan kesihatan berasaskan lintah .
    Telah mendapat kelulusan dr KKM , Antara produk dari sykt kami adalah Sabun pencuci muka , Krim muka dan lotion.
    Pengedar di perlukan ,
    Modal permulaan RM350.00
    Berminat sila emailkan kpd pihak kami
    Jangan lepaskan peluang yang ada sebelum org lain sudah berjaya ………

  77. sya membekal benih dan induk lintah di seluru sarawak harga boleh di runding dan untuk keterangan lanjut hubungi sya di no-0128200562

  78. TAWARAN HEBAT!!!
    1)Kursus asas penternakan lintah dan Kursus asas terapi bekam lintah. (Teori & Praktikal)
    2)Kursus terapi bekam lintah sahaja.(Teori & Praktikal)
    3)Kursus asas penternakan lintah sahaja.(Teori & Praktikal)
    4)Kursus pemprosesan serunding ikan keli (PERCUMA Kursus pemprosesan pekasam ikan keli dan popia serunding ikan keli.Teori & Praktikal.)

    Sila hubungi saya 017-512 4628 atau sheshephoenix@yahoo.com

    **Keutamaan bagi peserta di Sarawak. Di semenanjung juga boleh runding…

  79. Bagi penternak2 baru di negeri sarawak yang berminat tentang lintah boleh hubungi saya.Pelajarilah teknik2 terbaru menternak lintah tanpa menggunakan darah sebagai makanan.Kerja2 menternak lintah juga menjadi lebih mudah dan menjimatkan masa.Bagi penternak sepenuh masa ataupun yang separuh masa juga kini boleh menternak lintah..HUBUNGI SAYA. SHESHE:017-512 4628

  80. saya ada lintah untuk dijual! boleh hubungi saya dengan segera! dan saya berminat utk mengetahui lebih lagi mengenai lintah dari segi menternak,pemasaran dan lain2 lagi.

Tinggalkan Jawapan kepada terrarosa Batal balasan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s