Projek Tenusu Desa tumpuan pelancong

Berita Harian, 19 Nov 2007

Ladang lembu di Mesilau jadi penyumbang bekalan susu segar terbesar di Sabah

KUNDASANG: Sektor penternakan lembu tenusu di Sabah bukan baru, sebaliknya wujud hampir tiga dekad lalu menerusi pembukaan ladang tenusu di dataran Mesilau berhampiran kaki Gunung Kinabalu pada 1980.

Dikenali sebagai Projek Tenusu Desa, ladang sejauh kira-kira lapan kilometer (km) dari pekan Kundasang itu memiliki 680 lembu tenusu diusahakan Desa Cattle (S) Sdn Bhd, termasuk baka Fresian yang diimport dari New Zealand dan Australia.

Kunjungan Berita Harian ke ladang itu baru-baru ini mendapati, ladang berkenaan mempunyai keluasan 199 hektar dan daripada jumlah itu, 133 hektar sudah ditanam rumput padang seperti Kikuyu, Narok Setaria dan kekacang (white clover).

Tidak keterlaluan jika ladang lembu tenusu itu dirumus sebagai ladang yang mempunyai produk `dua dalam satu’ iaitu pengeluar susu segar di Sabah yang berupaya membantu meningkatkan ekonomi, selain menjadi destinasi lawatan pelajar dan pelancong.

Pegawai Pengeluaran Desa Cattle (S) Sdn Bhd, Pairin Gatanis, berkata ketika ini cuma 220 lembu tenusu daripada 680 ekor di ladang itu yang menghasilkan susu.

“Lembu tenusu yang berupaya menghasilkan susu berusia antara dua setengah tahun hingga tiga tahun. Kita menggalakkan lembu tenusu beranak dan setiap tahun, kira-kira 180 ekor lembu di ladang ini melahirkan anak.

“Lazimnya, selepas melahirkan, lembu betina akan dipisahkan dengan anaknya dan anak lembu itu diletakkan di kandang khas sehingga berusia tiga bulan.

“Selepas berusia tiga bulan, anak lembu itu akan dipindahkan ke kandang lain sehingga berusia satu tahun,” katanya sambil menjelaskan jika anak lembu itu jantan, ia akan dijual sebaik mencecah usia tiga bulan.

Pairin berkata, seekor lembu tenusu mampu menghasilkan 12 liter susu sehari atau keseluruhannya kira-kira 60,000 liter sebulan, manakala operasi memerah susu dilakukan dua kali sehari iaitu setiap jam 3 pagi dan 3 petang.

Beliau berkata demikian pada taklimat kepada rombongan Pelajar Luar Universiti Malaysia Sabah (PLUMS) ke ladang itu, baru-baru ini.


HIJAU: Ladang Projek Tenusu Desa, Mesilau, Kundasang.


HASIL: Proses memerah susu lembu tenusu di ladang Projek Tenusu Desa, Mesilau, Kundasang dilakukan dua kali sehari.

Seramai 20 pelajar PLUMS menyertai lawatan dua hari ke Taman Kinabalu Mesilau, Kundasang bagi program perancangan taman dan rekreasi luar.

Bagaimanapun, apa yang lebih menarik perhatian adalah gelagat lembu tenusu di ladang berkenaan.Pengamatan mendapati lembu tenusu itu beratur dalam tiga atau empat barisan menuju ke kandang setiap kali tiba waktu makan dan pemerahan susu.

Pairin berkata, ladang berkenaan berupaya menghasilkan kira-kira 800,000 liter susu dalam tempoh setahun dan hasilnya adalah untuk bekalan di seluruh negeri, selain beberapa daerah di Sarawak seperti Kuching, Sibu, Miri dan Bintulu.

“Pemerahan susu dilakukan sehari secara mekanikal menggunakan unit pemerah susu hydropulse. Projek Tenusu Desa ini dilengkapi peralatan pemprosesan yang canggih yang dibekalkan dari Sweden,” katanya.

Mengenai perancangan masa depan, Pairin berkata, pihaknya berminat mengeksport susu segar dari ladang itu ke Semenanjung Malaysia dan Brunei.

“Justeru, kita berusaha meningkatkan ketahanan susu segar kerana ketika ini ia hanya bertahan selama 10 hari jika disimpan dalam peti ais.

“Kita ingin membuatkannya mampu bertahan hingga 25 hari supaya mudah dieksport.

“Susu segar dari ladang ini tidak mempunyai bahan pengawet dan mampu menampung keperluan tempatan,” katanya sambil menjelaskan setiap bulan pihaknya menghantar sampel susu segar ke Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak untuk menguji tahap kualiti.

Sementara itu, Pensyarah Sekolah Perhutanan Tropika Antarabangsa Universiti Malaysia Sabah (UMS), Azwal Aziz, berkata lawatan itu antara lain bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar luar kampus mengenai kawasan rekreasi di Sabah.

“Ia kerana selain sebagai ladang ternakan lembu tenusu, ladang itu juga adalah kawasan rekreasi yang sesuai dilawat bagi mendapatkan lebih banyak maklumat dan pengetahuan,” katanya.

Pelajar PLUMS, Dayangku Rozlina Pengiran AK Aliudin, berkata ladang lawatan ke ladang tenusu itu memberi peluang kepada pelajar melihat secara dekat pengurusan ladang berkenaan.

“Kita dapat melihat sendiri operasi pemerahan susu lembu dilakukan di kandang itu, selain peralatan moden yang digunakan di ladang berkenaan,” katanya.

5 thoughts on “Projek Tenusu Desa tumpuan pelancong

  1. saya pun baru balik dari buat lawatan kat sana.syok gile…rasa macam kat AUS & NZ…kira Desa is the best sebab satahu saya Desa je wat projek lembu fresian nie..
    *****stars

  2. saya rasa ladang tenusu Desa Dairy cattle ni adalah tempat sesuai untuk dilawati para pelajar dan pelancong tempatan yang ingin tahu lebih mendalam tentang industri susu..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s