Jual kambing dan lembu online

25-10-2007 11:28:18 AM

KUALA LUMPUR: Minatnya yang mendalam terhadap haiwan dan potensi besar dalam bidang penternakan menyebabkan bekas kontraktor binaan, Muhamad Isa Saad, beralih usaha kepada menternak lembu dan kambing.

Mula menternak kambing baka “Jamnapari” dari Indonesia secara sambilan sejak lapan tahun lepas, Muhamad Isa, 44, boleh berbangga dengan kejayaan syarikatnya yang kini membekalkan ternakan itu secara online.

Pengarah Urusan ER System Sdn Bhd itu berkata syarikatnya mempunyai 200 ekor kambing Jamnapari pada satu-satu masa yang diternak di kandang di kawasan seluas 0.607 hektar di Dengkil, Sepang, Selangor.

“Bakal pembeli hanya perlu layari www.lembuonline.com untuk membeli lembu dan kambing. Dengan hanya memetik butang online mereka boleh beli kambing seperti kambing Jamnapari, Boer dan Anglo Nobian dengan segera.

“Kami juga ada menjual lembu terutama lembu baka Kedah-Kelantan (lembu KK),” katanya kepada Bernama pada Ekspo dan Forum “Livestock Asia 2007” di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini.

Usahawan tani dari Bagan Datoh, Perak itu adalah juga penerbit majalah “YourLiveStock.com”, majalah pertanian dan ternakan pertama di negara ini.

Muhamad Isa sanggup meninggalkan bidang pembinaan yang diceburinya sejak 20 tahun lalu demi meneruskan minatnya dalam pertanian dan penternakan.

Beliau berkata tujuannya menerbitkan majalah “YourLiveStock.com” itu adalah bagi dijadikan rujukan kepada petani-petani tentang maklumat terkini dalam bidang pertanian selain memaparkan kisah usahawan tani berjaya dan tips terkini.

“Sebagai permulaan kami mencetak 10,000 naskah. Majalah ini boleh didapati di kedai-kedai surat khabar pada harga RM5.50 senaskah dengan edisi pertama pada November ini,” kata bapa kepada lima anak hasil perkongsian hidup dengan, Rohani Abdul Aziz, 44.

Mengulas lanjut mengenai penternakan kambing dan lembu, Muhamad Isa berkata beliau melabur sebanyak RM50,000 termasuk kos membina kandang sebanyak RM30,000 ketika mula-mula menceburi bidang itu pada 1999.

Menyifatkan bidang penternakan sebagai bidang yang menguntungkan jika kena caranya, Muhamad Isa berkata kambing Jamnapari dijual untuk dijadikan baka manakala lembu untuk korban Hari Raya Haji.

“Sebagai contoh harga kambing jantan Jamnapari untuk dijadikan baka dijual sekitar RM1,800-RM4,000 manakala kambing betina antara RM800-RM1,200 manakala lembu pula dijual sekitar harga RM1,800-RM2,200 seekor,” katanya.

Muhamad Isa berkata kos makanan bagi 50 ekor kambing Jamnapari adalah RM36 sehari (untuk satu beg rumput “napier”, hampas soya dan goat pellet) atau purata RM0.50 bagi seekor kambing.

Beliau mendapatkan bekalan kambing dari Pusat Kuarantin Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) dan lembulembu yang dibeli daripada penternak konvensional di kampung-kampung sebelum menjualnya secara online.

“Saya sebenarnya menyahut seruan kerajaan untuk menceburi bidang tani. Kita dah ketinggalan 20 tahun di belakang negara Thailand, kini masanya untuk kita bangunkan pertanian dan penternakan negara,” katanya optimis.

Semalam, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika merasmikan ekspo selama tiga hari disertai 250 peserta dari 35 negara itu berkata kerajaan komited dalam mempromosikan bidang pertanian dengan peruntukan RM1.73 bilion pada tahun depan. BERNAMA

10 thoughts on “Jual kambing dan lembu online

 1. Ya, memang bagus jika begini, mari kita sama sama majukan industri ini untuk kesejahteraan bersama.. πŸ˜€

  MENJUAL DAN MEMBEKAL LEMBU SELURUH MALAYSIA
  Apa pula yang kami tawarkan untuk anda ???

  Tawaran menarik + harga paling istimewa + harga terendah di pasaran + harga sentiasa boleh dirunding + harga istimewa untuk pengunjung laman blog kami + pelbagai jenis lembu dari baka berkualiti + menerima berapa sahaja tempahan yang diperlukan + menjual dan membekal lembu-lembu ke seluruh malaysia + sedia untuk apa sahaja tujuan sama ada untuk korban , aqiqah , jualan , kegunaan sendiri & sebagainya …. Selamat berurusniaga – πŸ˜€

  Sila ke laman kami untuk maklumat lanjut :
  http://lembumalaysia.blogspot.com/
  Terima kasih .wassalam

 2. salam sejahtera,

  saya pembekal lembu hidup dari thailand. saya menpunyai quarantine di thailand. jikalau tuan ingin menempah lembu hidup dari thailand, tuan boleh contact saya melalui e-mail: hukkytan@hotmail.com atau thai H/P 0066 80 703 0808 dan 0066 80 3957759

  saya menbekal dua jenis lembu, iaitu K.K dan brahman cross. (saiz mengikut tempahan tuan)
  saya export lembu dari thailand sepanjang tahun.

  saya menpunyai dua(2) pakej:
  1) jual sebelum kuarantin Malaysia(kuarantin Thailand shj) di hantar sampai border malaysia.
  2) jual selepas kuarantin Thailand dan Malaysia. termasuk transport.

  untuk maklumat lanjut, sila hubungi saya.

  sekian terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s