PERNIAGAAN IKAN BERPOTENSI LAHIRKAN RAMAI USAHAWAN

IKAN bukan calang-calang perniagaan. Ia produk yang sangat tinggi mutu komersilnya. Bayangkan, dalam berita ada menyebutkan Terengganu ada 10 jutawan yang senyap-senyap membina kekayaan hasil ternakan ikan siakap. Itu baru kes yang membabitkan segelintir pengusaha Melayu atau Bumiputera.

Sebenarnya, ada ratusan jutawan lahir daripada industri membabitkan ikan. Di Johor ada syarikat menternak ikan arowana atau kelisa yang dieksport ke seluruh dunia. Ada berpuluh lagi pengusaha yang menternak ikan hiasan juga untuk dieksport. Mereka sudah lama menjadi jutawan.

Di Selangor dan Perak juga ramai jutawan ikan. Mereka menternak keli, patin, haruan, ikan hantu (ketutu), flower horn, discus dan pelbagai spesies lagi.

Ikan kelah juga kini sudah dikomersilkan. Pengusahanya juga berpotensi menjadi jutawan jika dikira harga sekilogram kelah di pasaran sekarang.

Ternakan udang dan belut juga sudah lama melahirkan jutawan. Malangnya, majoriti ternakan itu tidak membabitkan pengusaha Melayu.

Industri ternakan kerapu, bawal pinang, merah pucat, kakap merah, jenahak tanda dan senangin Taiwan juga sekian lama sudah melahirkan puluhan jutawan tetapi juga bukan kalangan Melayu.

Ternakan ikan dalam sangkar di laut dalam juga belum berani diceburi pengusaha Melayu. Justeru, di mana peluang Melayu dan Bumiputera untuk berkongsi kek dalam industri akuakultur?

Apakah cukup sekadar menternak tilapia dan keli Afrika secara kecil-kecilan? Apakah pengusaha Melayu harus mencatu makanan atau dedak ikan (sehingga ikan lambat membesar) dek kerana tidak mampu membeli stok makanan? Kenapa jarang Melayu membina kolam menternak udang?

“Saya beranggapan sudah tiba masanya, usahawan Melayu turut menguasai sebahagian ruang dalam industri akuakultur. Sediakan dana dan lakukan program penggalakan. Sediakan program latihan intensif dan komersil. Ajar selok-belok berniaga dan pengurusan. Semuanya khusus untuk akuakultur.”

Justeru, cerita akuakultur pun sama halnya dengan sikap pandang sepi membiarkan industri sukan memancing yang sebenarnya berpotensi maju dan melahirkan tekong berada.

Daripada terus-terusan menyuruh mereka menjadi nelayan, adalah lebih baik jika mereka diajar menjadi tekong mahir membawa bot pancing.

Ada berpuluh ribu pemancing yang ‘gila’ ke laut dan sanggup ‘melabur’ untuk memuaskan hobi mereka. Kenapa hobi mereka tidak dikomersilkan oleh nelayan?

Tetapi siapa yang akan menggerakkan semua ini?

One thought on “PERNIAGAAN IKAN BERPOTENSI LAHIRKAN RAMAI USAHAWAN

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s