Muhyiddin Mahukan Penyertaan Lebih Luas Syarikat Dlm Ternakan Tilapia

KUALA LUMPUR, 23 Ogos (Bernama) — Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Tan Sri Muhyiddin Yassin mahukan penyertaan lebih luas syarikat-syarikat dalam ternakan tilapia memandangkan permintaan yang besar bagi ikan berkenaan.

Beliau berkata tilapia popular di seantero dunia oleh kerana ia boleh menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran yang berbeza-beza.

Menteri itu berkata, ikan tersebut yang berasal dari Afrika dan Timur Tengah, adalah ikan ternakan kedua paling popular selepas karp.

“Ia kini berkembang menjadi satu daripada spesies paling penting selepas salmon dan udang,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Tilapia Antarabangsa 2007 di sini.

Seminar tiga hari itu akan menyaksikan tokoh-tokoh industri, penggubal dasar dan akuakulturis dari Eropah, Amerika dan Asia membincangkan, antara lain, potensi pasaran bagi ikan tersebut.

“Pada 2005, pengeluaran global tilapia adalah kira-kira 2.3 juta tan metrik dan perdagangan tertumpu kepada beberapa negara, dengan Amerika Utara (Amerika Syarikat dan Kanada) sebagai pengimport terbesar,” kata Muhyiddin.

China pengeluar terbesar tilapia dengan pengeluarannya mencecah hampir satu juta tan metrik pada 2005, dan juga pengeksport terbesar, tambahnya.

Muhyiddin berkata industri akuakultur Malaysia akan mengikuti jejak langkah itu, memandangkan jumlah hasil akan meningkat dalam masa terdekat.

Tahun lepas, industri tempatan mencatatkan pengeluaran kira-kira 203,000 tan metrik bernilai RM1.3 bilion.

“Potensi keseluruhan bagi pembangunan akuakultur dianggarkan kira-kira 330,200ha tanah, darinya 35,000ha dijangka dimajukan menjelang 2010,” kata beliau.

 

Sebuah bank saudagar, katanya, telah dilantik menghasilkan prospektus, yang termasuk maklumat mengenai kawasan berpotensi, bagi syarikat-syarikat yang berminat dalam projek itu.

“Saya telah mengarahkan Bank Pertanian bekerjasama dengan institusi kewangan lain bagi menawarkan pakej kepada pelabur, termasuk bantuan pinjaman untuk membiayai projek itu,” kata Muhyiddin.

Di Malaysia, kata menteri itu “Tilapia Merah” popular di kalangan penduduk kampung untuk waktu makan.

— BERNAMA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s